zondag 19 mei 2024

100e Supersport-zege voor Ten Kate Racing – wereldtoppers

WorldSSP Misano

Ten Kate Racing Yamaha scoorde de eerste overwinning van 2023. En die was ook de 100e World Supersport-zege in hun rijke historie. Stefano Manzi werd in de eerste WorldSSP-race op Misano tweede. In de tweede race pakte de Italiaan op zijn thuiscircuit de overwinning voor Ten Kate Racing Yamaha. Teamgenoot Jorge Navarro had een achtste plaats als beste resultaat.

Foto’s: WorldSBK

Glenn van Straalen wist zich keurig als vijfde te kwalificeren. In de eerste race viel de EAB Racing Team-coureur in de openingsfase een aantal plaatsen terug, maar wist zich later op te werken naar een zevende plaats in de einduitslag. In de tweede race begon hij sterk totdat hij als vijfde ten val kwam.

Zoektocht naar het geheim van ontelbare wereldtitels bij Ten Kate Racing Yamaha

Jeffrey Buis startte van pole position in de WorldSSP300. De MTM Kawasaki-rijder was zonder meer één van de snelste rijders in Misano, maar dat alleen is in deze raceklasse niet voldoende. Brutaal rijden en strategie in de slotfase is ook zeer belangrijk in de grote kopgroepen die door het slipstreamen snel kunnen veranderen. In race een eindigde Buis teleurgesteld als elfde. In race twee was hij bijna constant in de top van het veld te vinden, maar met nog vijf ronden te gaan werd hij geraakt door een andere rijder en kwam ten val.

Teamgenoot Loris Veneman kwam uitstekend voor de dag. De WK-debutant kwalificeerde zich op de tweede startrij. Hij werd veertiende in race een en vierde in race twee, ondanks een long lap penalty.

Ruben Bijman werd vijfentwintigste in race een, maar herstelde zich met een tiende plaats – ook na een long lap penalty – in de afsluitende race.

EMX Kegums en Teutschenthal

Letland ligt Nederlanders wel

Kegum levert vrijwel altijd goede uitslagen op voor Nederlandse rijders. De EMX-races waren daarop geen uitzondering. Beide 250cc-races werden afgesloten met een Nederlandse zege. Ivano van Erp won de eerste manche, Kay Karssemakers de tweede. Van Erp voegde er een tweede plaats aan toe en dat leverde hem de totaalzege op. Met een derde plaats als tweede resultaat deed Karssemakers nauwelijks voor hem onder en werd totaal tweede. En ook de derde plaats had een Nederlands tintje, want de Italiaan Andrea Bonacorsi rijdt net als Van Erp voor Hutten Metaal Yamaha Racing.

In Teutschenthal stonden Bonacorsi (2) en Karssemakers (3) weer op het podium. Marc-Antoine Rossi zegevierde. Van Erp (derde en zesde) bleef slechts twee punten van het podium verwijderd.

Cas Valk werd eenmaal tiende en was in Teutschenthal tiende en vijfde. Jens Walvoort scoorde in Letland totaal vier punten en werd in Duitsland eenmaal elfde.

Na zes van de elf wedstrijden leidt Bonacorsi met 262 punten voor Karssemakers (227). Valk is vijfde met 176 punten en wordt op één punt gevolgd door Van Erp.

In de EMX125 werd Gyan Doensen tweemaal dertiende in Letland en eenmaal vijfde in Duitsland. Damian Knuiman behaalde een elfde plaats in de eerste race in Duitsland, in de tweede race was het laatste punt voor Roan Tolsma.

Nederlands succes in Kegums met winst voor Ivano van Erp en de tweede plaats voor Kay Karssemakers. Rechts derde Andrea Bonacorsi.

GP Zijspancross Estland

Problemen voor Bax/Cermak

Koen Hermans/Ben van den Bogaart hebben de GP Zijspancross van Estland gewonnen. WK-leiders Vanluchene/Musset werden tweemaal tweede. Justin Keuben/Dion Rietman pakte met de derde plek voor het eerst een WK-podium. Hermans pakte in heat één de kopstart en zette een tempo neer van jewelste om nummer twee Vanluchene pas een ruime dertig seconden achter hem te zien finishen. Keuben/Rietman werden derde. Bax/Cermak werden vierde, maar moesten vanuit het achterveld komen. Ook in de tweede heat was Hermans/Van den Bogaart opnieuw iedereen de baas, ze wonnen de heat én de Grand Prix van Estland. Vanluchene/Musset hielden de schade beperkt en werden weer tweede. De jonge Letse broertjes Lielbardis pakte de derde plek in de tweede heat, maar in de totaalstand ging de derde plek naar Keuben/Rietman. Het Nederlandse team, dat in de tweede heat vierde werd, pakte zo het eerste WK-podium in hun carrière. Bax/Cermak kwamen als vijfde binnen en zullen Estland snel willen vergeten na plek vier eerder op de dag én een probleem met geluid in de kwalificatieheat op de zaterdag. Dat leverde een straf op waardoor de overwinning in groep B in rook opging.

Jeffrey Herlings maakt favorietenrol volledig waar

IDC Assen

Nieuwe winnaars: Leonov en Kooistra

Ronde 4 van het International Dutch Championship in Assen bracht nieuwe winnaars in de belangrijkste klassen. Onder zomerse omstandigheden – 27 graden – kon het publiek genieten van een magistraal optreden van IDM-rijder Vladimir Leonov die de Hertramph Racing Team Yamaha pijlsnel over het TT-circuit naar de overwinning stuurde. Ook de Dutch Supersport bracht een nieuwe winnaar: Rick Kooistra klopt klassementsleider Wiljan van Wikselaar marginaal. In de kwalificaties voor de Dutch Superbike gaf de 35-jarige Leonov al zijn visitekaartje af en reed beide keren de snelste tijd. Naast Leonov was er nog een concurrent voor Wayne Tessels: ook Maik Voorwinden – en z’n snelle Ducati – was er weer bij. Hij reed zelfs de tweede snelste tijd. Maar omdat Voorwinden in de tweede kwalificatie crashte moest hij afhaken en stond Ferry van Rijn op de derde startplaats. Bij de start kwam Tessels nog het beste weg, maar het was Leonov die direct de leiding nam en in 10 ronden naar een afgetekende overwinning reed. Tessels werd op afstand tweede, ver voor Van Rijn, Van der Westen en Kolk. Tessels liep wel verder uit op de concurrentie. Inmiddels is hij naar de 24 Uren van Spa waar hij racet met de RAC 41-Honda.

In de Supersport ging de pole naar Rick Kooistra die de snelste was in de tweede kwalificatie. Wiljan van Wikselaar reed de tweede tijd voor Selwin Hamden, Lucas Arends en Mike Duin. In de wedstrijd maakten diverse toppers foutjes waardoor Kooistra van meet af aan kop reed en nipt voor Van Wikselaar won. Van Wikselaar blijft het klassement aanvoeren.

Kort door de bocht

In de European Talent Cup van het FIM JuniorGP in Jerez startten maar liefst 53 rijders, 30 daarvan plaatsten zich voor de hoofraces waarin de 14-jarige Owen van Trigt zeventiende en achttiende werd. De eveneens 14-jarige Kiyano Veijer kwalificeerde zich niet en ging van start in de Last Chance Race waarin hij tiende werd.

In het Slowaakse Velke Uherce heeft Lotte van Drunen ook in de vijfde en voorlaatste wedstrijd van het EK motorcross beide manches gewonnen.

Jorn Hamberg heeft beide IRRC Supersport races in Schleiz gewonnen. Hij is na vier races in 2023 nog ongeslagen. Joey den Besten werd elfde en twaalfde in de IRRC Superbike en was de beste Nederlander.

Vier keer klonk het Wilhelmus tijdens de IDM in Oschersleben. Twan Smits pakte een dubbele overwinning in IDM Supersport, nadat Melvin van der Voort in beide races in leidende positie ten val was gekomen. Walid Khan was tweemaal de sterkste in de IDM Supersport 300. Kyano Schoo en Delano Greven werden met een tiende en twaalfde plek de beste Nederlanders in de Northern Talent Cup races.

Ricardo Brink heeft zijn leidende positie in de BeNeLux Superbike verstevigd. Op de Nürburgring wist hij beide races te winnen voor Pepijn Bijsterbosch die vanaf pole position was vertrokken. In de BeNeLux Supersport was Twan Smits tweemaal het sterkste.

De BeNeCup Supermoto/NK Supermoto in Enter op 11 juni is gewonnen door Oliver Pope. De EMC in Enter had een nieuw format: drie manches van 15 minuten voor alle klassen. In de Prestige/Inters werd de eerste manche gewonnen door Ashley Barber, de tweede door Oliver Pope en de derde door Joshua Das. Uiteindelijk werd Pope winnaar voor Das, Wouter Straver, Ashley Barber en Ruurd van Roozendaal.

In het bloedhete Schijndel heeft Randy Kerstjens ronde vier van het ONK Trial op zijn naam geschreven. De GasGas-rijder scoorde in totaal 13 punten. Tweede werd Toon van Baelen en derde werd Nicolas Defourny. Bij de Inters 2 werd John van Veelen voor het eerst geklopt door Bart Verstappen. Door de grote hitte besloot de organisatie MTCOB in overleg met de KNMV de wedstrijd in te korten van 4 naar 3 ronden.