donderdag 28 september 2023

Jeffrey Herlings maakt favorietenrol volledig waar – wereldtoppers

DMOM Oldebroek

Grote verrassingen deden zich tijden de Dutch Masters of Motocross in Oldebroek niet voor, want geen van de vier klassen kreeg een onverwachte kampioen. In de 85cc waren nog diverse kandidaten. Dean Gregoire won de eerste manche voor Dani Heitink. Gregoire viel in de tweede manche uit. Heitink won voor Bervoets en verzekerde zich van de titel.

Tekst: Emil Bilars, Jan Boer, Gert Bos, Asse Klein, Kees Siroo
Fotografie: Emil Bilars, Jan Boer, Asse Klein, Kees Siroo, Jesper Veldhuizen

In de 125cc maakte de Let Janis Reisulis zijn kandidatuur volledig waar door beide manches te winnen. Na de eerste was hij al zeker van de titel. In de eindstand is Damien Knuiman met zijn derde plaats de beste Nederlander.

Hermans/Van den Bogaart oppermachtig – wereldtoppers

Met een voorsprong van acht punten op Rick Elzinga arriveerde Kay de Wolf in Oldebroek. Elzinga brak recent een sleutelbeen en reed niet. De Wolf ging er vol voor en dat leverde hem twee keer winst op en de eerste plek in de eindstand. De tweede plaats was voor Roan van de Moosdijk (tweede en derde in Oldebroek) en de derde plaats voor Van Erp, die in de slotwedstrijd zesde en tweede werd.

In de 500cc maakte Jeffrey Herlings zijn favorietenrol volledig waar. Hij won de eerste race met 24 seconden voorsprong op Romain Febvre. In de tweede race moest Herlings zich meer inspannen. Pas laat in de race verdrong hij Febvre van de leiding. De Fransman sloeg nog weer terug, maar uiteindelijk was het Herlings die ook de tweede race won.

De sterkste drie van de 500cc-eindstand: Romain Febvre, Jeffrey Herlings en uittredend kampioen Calvin Vlaanderen.

GP Zijspancross Brou

Bax en Vanluchene stelen de show

Vanluchene/Musset heeft de GP zijspancross in Brou gewonnen. Het Belgisch/Franse team kreeg dit echter niet cadeau! Met name de Nederlandse wereldkampioen Bax legde het vuur aan de schenen van Vanluchene. Bax/Cermak pakte de eerste heat de kopstart en hielden dit vol tot aan de finish met Vanluchene, die op kleine afstand tweede werd. In de tweede heat pakte Bax weer de kop, maar nu kon Vanluchene direct al in de aanval. Het thuispubliek raakte in extase toen Vanluchene/Musset na tien minuten de aanval inzette en de leiding afpakte van Bax. Zo werd Vanluchene/Musset winnaar van de spannende tweede heat én de Franse GP, met Bax/Cermak op een seconde op de tweede plek. Hermans/Van den Bogaart kwam deze heat als vierde binnen. Samen met een derde plek in de eerste heat betekende dit dat Hermans/Van den Bogaart als derde mee het dagpodium op gingen. In de WK-stand staat Vanluchene/Musset ruim aan de leiding, nu gevolgd door Bax op de tweede en Hermans op derde plek.

Vanluchene/Musset (#2) aan de leiding voor een enthousiast publiek met Bax/Cermak (#82) in de achtervolging.

IDC Assen

Zeges voor Tessels en Van Wikselaar

Nadat Paul Kroeze de spannende ProClass 1000 had gewonnen mocht de Dutch Superbike van start en het was meteen Wayne Tessels die de leiding nam voor Toine Gierkink, Ferry van Rijn, Joris Lentfert en Jordi van der Westen. Het duurde niet lang of er vielen gaten tussen het leidende kwartet dat een trio werd toen Lentfert in de zesde ronde crashte en Alexander Klaassen op de vierde plaats kwam. Tessels reed vervolgens naar een onbedreigde overwinning, Gierkink werd tweede, maar telde niet mee. Zo werd Van Rijn tweede voor Van der Westen, die in de laatste ronde voorbij Klaassen kwam, en Johnny Kolk werd vijfde. Met een maximale score van 309 punten leidt Tessels in de tussenstand.

Joep Overbeeke boekte zijn derde zege in de Dutch Naked Bike, Michael Mijnten won de ProClass 600 en daarna was het de beurt aan de Dutch Supersport. Ook deze keer was er geen kruid gewassen tegen polesitter Wiljan van Wikselaar. Hij nam meteen de leiding voor Maik Duin, Selwin Hamden, Lucas Arends en Sven Wind. Al snel kwam Hamden naar de tweede plaats, heel even had Rick Kooistra die in handen. Uiteindelijk kon niemand Van Wikselaar van zijn tweede opeenvolgende zege houden.

De derde zege voor de ongeslagen Wayne Tessels in de Dutch Superbike.

WMX en EMX125 Villars Sous Ecot

Breuken Van de Ven

Voor wereldkampioene Nancy van de Ven ging het in Villars sous Ecot helemaal mis, want na in aanraking te zijn gekomen met een andere rijdster ging ze hard onderuit. Daarbij brak ze haar kuit- en scheenbeen en is het seizoen 2023 voor haar afgelopen. Van de Ven: ‘Dit jaar is het alleen maar ellende.’ Op de terugweg naar Vlissingen is ze in België geopereerd, waarbij een pin in het scheenbeen is aangebracht.

Met een vierde plaats was Lotte van Drunen in Frankrijk de hoogst geklasseerde Nederlandse; in de manches werd ze vijfde en vierde. Ze handhaaft zich op de derde plaats in de WK-stand, maar zag haar achterstand op Courtney Duncan oplopen van 19 naar 35 punten. Duncan won beide manches, Kiara Fontanesi werd in beide manches op ruime afstand tweede.

Lynn Valk kwam twee keer als zesde over de finish. Ze wist nog net haar vierde plaats in de WK-stand vast te houden, maar ze wordt op één punt gevolgd door Fontanesi. Danee Gelissen (twaalfde en negende) en Britt Jans-Beken (tweemaal elfde) scoorden flink wat punten. Jenitty van de Beek werd eenmaal zeventiende. Na vier van de zes GP’s leidt Duncan met 185 punten voor Daniele Guillen (165) en Van Drunen (150)

In de EMX125 werd Gyan Doensen 17e en 19e. In de EK-stand bezet hij de tiende plaats.

WK Langbaan Herxheim

Hummel start met zesde plaats

Nederland heeft dit jaar drie starters in de GP-serie. Van hen leverde Romano Hummel in Herxheim de beste prestatie. De voormalig wereldkampioen eindigde in de herkansingsheat op de ondankbare derde plek. Na een geweldig gevecht met Chris Harris en Geatan Stella kwam Hummel net tekort om mee te mogen naar de dagfinale. Dat betekende de zesde plaats voor Hummel. Routinier Theo Pijper scoorde acht punten en eindigde daarmee op een tiende plaats.

Mika Meijer debuteerde in Herxheim als vaste GP-rijder. Hij kreeg van de mondiale motorbond een wildcard voor het hele seizoen. De 22-jarige coureur uit Winschoten deed het niet onverdienstelijk. Hij moest eenmaal na een valse start voortijdig terug naar het rennerskwartier, maar kwam in zijn overige vier ritten telkens tot scoren. De teller bleef uiteindelijk steken op vijf punten en een dertiende plaats in de daguitslag.

Winnaar werd de Tsjech Josef Franc, nadat het er lang op had geleken dat de Duitser Martin Smolinski als eerste over de finish zou gaan. Hij viel echter in de laatste ronde van de finale in leidende positie stil. Een kapotte bougie bleek de boosdoener.

Romano Hummel (666) in het spoor van de ongenaakbare Martin Smolinski.

Zijspancrosswereld in rouw

Zijspancrossbakkenist René Boon is zondag 7 mei op de crossbaan in het Tsjechische Kramolin om het leven gekomen. Tijdens de start van de Classic-zijspannen ging het gruwelijk mis voor gelegenheidsduo Bijlmakers/Boon. Het zijspan sloeg om en meteen bleef bakkenist René Boon levenloos liggen. Alle hulp mocht niet meer baten. Hij stierf op 55-jarige leeftijd tijdens het uitoefenen van zijn grootste passie, de zijspancross.

René Boon heeft tijdens zijn zijspancrosscarrière als bakkenist van Marcel Willemsen vele Grands Prix gereden. Ook was de altijd goedlachse Boon later monteur bij Daniël Willemsen met wie hij diverse wereldtitels veroverde. Daarna ging Boon aan de slag bij team Bax met wie hij ook een WK-titel pakte. De laatste jaren reed hij samen met zijn broer Rudi op de ‘beanmachine’ bij de Classic-zijspannen.

Daags na Boons begrafenis op 16 mei in Lommel werd door de naaste familie van Jan Bakens bekendgemaakt dat de oud-zijspancrosser op 71-jarige leeftijd was overleden. Bakens was in 1981 Nederlands kampioen en derde in het WK zijspancross. Hij verwierf ook veel bekendheid door meermaals de destijds zeer populaire Veronica’s Beachrace in Scheveningen te winnen. Er is van Bakens in besloten kring afscheid genomen.

Kort door de bocht

Dave Meijerink werd glorieus winnaar van de PINKSTERRACES in Stadskanaal. De grasbaancoureur uit Schuinesloot klopte in de finale Romano Hummel en Jannick de Jong.

Lotte van Drunen blijft ongeslagen in het EK DAMESCROSS. Ook in de vierde wedstrijd, verreden in het Litouwse Siauliai, won ze beide manches.

Ricardo Brink heeft beide BENELUX TROPHY SUPERBIKE-races in Mettet op zijn naam geschreven. Hij verstevigde zijn leidende positie in het klassement. Wes Kleinfeld scoorde met een derde plaats in de tweede race een podiumplek in de Supersport-klasse.

Jaimie van Sikkelerus heeft voor de tweede keer in zijn carrière een BRITISH SUPERSPORT-race gewonnen. Net als vorig jaar deed hij dit op Donington Park. In de tweede race finishte hij als vierde.

Owen van Trigt heeft zijn eerste punt behaald in de EUROPEAN TALENT CUP van het FIM JuniorGP-wereldkampioenschap. De 14-jarige coureur eindigde als vijftiende in de eerste race op het circuit van Valencia.

De MXGP van Vietnam gaat niet door. Ervoor in de plaats komt na Riola Sardo en Pietramurata een derde wedstrijd in Italië en wel in Maggiora (16/17 september).

De BENECUP Supermoto/NK Supermoto begint op 11 juni in Enter. Libramont/Chevigny (29/5), Mirecourt (25/6) en Den Dungen (9/7) zijn afgelast.

Sportkalender

3 juni   GP speedway Praag (CZ)
3/4 juni            WorldSBK Misano (I)
3/4 juni            MXGP Kegums (LV)
3/4 juni            IDM en NTC Oschersleben (D)
4 juni   WK JuniorGP Jerez (E)
4 juni   1/2 finale EK grasbaan Bielefeld (D)
4 juni   IRRC Schleiz (D)
4 juni   EMX dames Velke Uherce (SK)
10 juni GP speedway Teterow (D)
10 juni 1/2 finale EK zijspan en ONK grasbaan Loppersum
10 juni IDC Assen
10/11 juni        MotoGP Mugello (I)
10/11 juni        MXGP Teutschenthal (D)
10/11 juni        WK trial Baldasserona (RSM)
10/11 juni        BeNeLux Trophy/ONK Nürburgring (D)
11 juni WK en EK Supermoto St. Wendel (D)
11 juni GP zijspancross Lange Motokeskus (EST)
11 juni ONK trial Schijndel
15/18 juni        EK dragrace Tierp (S)
16 juli  WK Supermoto Pleven (BG)
17 juni WK langbaan Ostrów (PL)
17 juni Int. grasbaan Opende
17/18 juni        MotoGP Sachsenring (D)
17/18 juni        WK endurance 24 uur en WK zijspan Francorchamps (B)
17/18 juni        WK trial Sant Julià de Lòria (AND)
18 juni GP zijspancross Gdansk (PL)
18 juni BSB Knockhill (GB)

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image