13 C
Nederland
dinsdag 9 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Cornu terug op geliefde Francorchamps

Jacques Cornu keert terug op Francorchamps voor de Bikers’ Classics van 29 juni tot met 1 juli. De Zwitser is tweevoudig winnaar van de 24 Uren van Luik en hij won in 1989 de 250cc-race tijdens de Grand Prix van België. “Ik verheug me er nu al op om terug te komen”, meldt Cornu enthousiast. “Francorchamps heeft alles in zich: prachtige bochten, snelle stukken en natuurlijk Raidillon. Je moest een groot hart hebben om vol gas het gat in te duiken. In het WK Endurance vond ik het geweldig om aan de pitmuur te staan terwijl de motoren vlak voor je langs stormden.”

In 1982 won Cornu op een fabrieks-Kawasaki de 24 Uren van Luik, maar vooral de race in het daaropvolgende seizoen kan hij zich nog goed herinneren toen hij een team vormde met Didier de Radigues en Thierry Espié. “Ik zou de een na laatste sessie rijden voordat Didier het over zou nemen”, kijkt Cornu terug. “Toen ik voor de laatste keer de pits binnen kwam, riep de teammanager tegen me dat ik verder moest rijden. Ik had geen tijd om te vragen waarom, want het was erg spannend dus ik stuurde de baan weer op. Ik was een betrouwbare rijder en viel bijna nooit, maar ik was blij dat ik dat laatste uur goed doorstond. We wonnen, maar ik ben er nu nog moe van!”

Nadat hij eerder al eens als tweede en derde was gefinisht tijdens de Belgische GP won Cornu in 1989 op een Lucky Strike/Honda NSR in Francorchamps een uitermate spannende 250cc-race. “Bij het ingaan van de laatste ronde had ik twee seconden voorsprong op Sito Pons. Dat moest genoeg zijn, maar de weersomstandigheden waren erg wisselend. Toen ik voor het laatst op La Source af kwam, zwaaide een baancommissaris de olievlag. Maar waar die olie was? En hoeveel? Ik werd heel voorzichtig, maar ik hield nog net 0,58 voorsprong”, weet Cornu nog. “Dan is het een mooi gevoel als je op het podium staat met je team voor je en het volkslied dat voor je gespeeld wordt.”

Cornu behaalde in 1982 de Endurance-wereldtitel en werd in 1988 en 1989 derde in het 250 cc-wereldkampioenschap. Tijdens de Bikers’ Classics stapt Cornu op een Kawasaki H2R 750 cc-driecilinder en een Honda RS250. “Ik heb nu al zin om met beide machines te rijden”, lacht de nu 58-jarige Cornu. “Vooral op de Kawasaki. Ik heb nog nooit op zo’n driecilinder gereden, maar dat vermogen en dat tweetaktgeluid lijken me geweldig. Pure nostalgie.”

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen