vrijdag 7 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Dakar 2015: Etappe 10

Tijdens de special van 371 kilometer op dag elf van de Dakar Rally liet Joan Barreda maar weer eens dat hij de pure snelheid heeft om deze wedstrijd te winnen. Alleen zal dat dit jaar niet gebeuren, door een desastreuze achtste etappe. De  Spanjaard was van Calama naar Cachi de snelste rijder en hield zijn grote rivaal Marc Coma achter zich, met 1 minuut en 39 seconden. De KTM-rijder zal er echter niet van wakker liggen, aangezien hij bezig is om de Dakar voor de vijfde keer te winnen. Voor hem was het belangrijker dat Paulo Goncalves achter hem zat en weer twee minuten winst kon pakken op de Portugees. ‘Het is echt een zware Dakar voor me’, aldus Coma. ‘Maar ik ben nog steeds aan het genieten en dat is juist zo mooi aan deze wedstrijd. Het doet je de limieten opzoeken en als je denkt dat het niet meer mogelijk is, dan ga je de uitdaging gewoon aan en ga je verder.’ Dat lukt coma tot dusverre vrij aardig. Dat geldt eveneens voor zijn merkgenoten Pablo Quintanilla en Toby Price, die samen aan het steggelen zijn over plek drie in de eindstand. De Chileen houdt nog 24 seconden voorsprong vast op de debutant.  

Voor de meeste Nederlanders was het wederom een prima etappe. Hans Vogels kon zelfs een tiende tijd laten noteren. ‘Het waren snelle paden en ben er vol in gegaan’, meldde de KTM-rijder na afloop. ‘Zonder overdrijven, ik heb 371 kilometer lang het gas vol open gehad.’ Ook Frans Verhoeven mocht wederom tevreden terugkijken. Tijdens deze tiende etappe werd hij negentiende. Jurgen van den Goorbergh eindigde de dag als 32e, terwijl Melchior van Heertum weer een mooi resultaat neer kon zetten. De Brabander werd ditmaal 53e. Zijn broer Caspar had het overigens een stuk zwaarder door technische problemen. Hij kwam samen met Bastiaan Nijen Twilhaar als laatste deelnemers binnen. Acht uur na de finish van Barreda arriveerden zij in het afgesloten bivouac, aangezien het marathonelement weer toegevoegd is aan etappe 10 en 11. In totaal zijn er nog altijd tien Nederlanders in de competitie.  

Met nog drie etappes te gaan is het verschil tussen de nummer 1 en 2 slechts 7 minuten en 35 seconden. Niets haast, dus het gaat ongelooflijk spannend worden in deze laatste dagen van de Dakar Rally. Goncalves zal er alles aan doen om het verschil weg te poetsen, zodat hij zijn eerste eindoverwinning kan behalen in plaats van de vijfde Dakar-zege voor Coma. Het verschil om plek 3 is zelfs nog kleiner, met slechts 24 seconden. Debutant Toby Price zal zeker nog een aanval gaan inzetten op Pablo Quintanilla. Hans Vogels zit tegen de top-tien aan, met een elfde plaats. De Brabander zal echter niet alles op alles zetten om een nog hogere positie te bereiken. Hij ging vooraf namelijk voor de top-twintig en die missie is al ruimschoots geslaagd. Verhoeven staat daar eveneens in, met een achttiende plaats. Jurgen van den Goorbergh staat nu 34e en tweede in het malle moto-klassement. Een hele mooie klassering ligt ook in het verschiet voor Melchior van Heertum. Hij is namelijk de top-vijftig binnen gedrongen.

Foto: HRC

Stage 10 – Car/Bike – Stage Summary – (Calama… door Dakar

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen