Dakar 2015: etappe 5

Het is topfavoriet Marc Coma gelukt om het gat naar leider Joan Barreda enigszins te verkleinen. Tijdens de vijfde etappe pakte de viervoudig Dakar-winnaar voor de eerste maal een dagzege. Dat deed hij in een special van 458 kilometer, waar hij 4 uur en 38 minuten over deed. ‘Ik probeerde gewoon een goed ritme vast te houden en niet teveel risico’s te nemen. Het was niet gemakkelijk, maar het lukte en ben blij met het resultaat van vandaag’, besloot Coma na de special. De man die achter de winnaar hing, was Joan Barreda. Hij liet zijn landgenoot voor gaan en volgde uiteindelijk zijn spoor. Hij verloor daardoor twee minuten, maar kwam vrij gemakkelijk door deze etappe van Copiapó naar Antofagasta. Wederom kon Pablo Quintanilla een mooi resultaat in eigen land scoren. De Chileen werd evenals gisteren derde en is hard op weg om kans te maken op een podiumplaats in Buenos Aires, mits hij geen fouten maakt. De Slowaak Stefan Svitko pakte een vierde tijd en komt langzaam in zijn ritme. Yamaha is overigens nog altijd op zoek naar topklasseringen. De nummer drie van vorig jaar, Olivier Pain, staat momenteel zelfs twintigste in het algemeen klassement. De beste Yamaha-rijder is nu Juan Pedrero Garcia, die twaalfde werd tijdens deze vijfde etappe.

Ook de resultaten van onze eigen troef op een Yamaha zijn nog niet al te denderend. Hoor je de naam Frans Verhoeven, dan verwacht je dat hij elke dag bij de eerste twintig staat. Dat is tot nu toe nog niet het geval. Ook in de vijfde etappe moest de Belgische Nederlander zijn jonge landgenoot Hans Vogels voorlaten. Verhoeven werd dertigste, terwijl Vogels een 25e plek scoorde. De Yamaha-rijder maakt zich echter geen zorgen. ‘Ik doe mijn best, maar ik doe ook mijn best om niets mee te maken’, verklaart Verhoeven. ‘Ik zal nog wel wat klimmen in het klassement, hoor. Er komen nog twee marathonetappes aan en ik zie ze rijden als malloten, op alles of niets. Dat doe ik niet, die tijd heb ik gehad.’ Hoogstwaarschijnlijk is de 48-jarige inwoner van het Belgische Poppel bezig aan zijn laatste Dakar als deelnemer. Een heel eerlijke Verhoeven over zijn leeftijd: ‘Ik merk op een proef als die van vandaag dat het echte messcherpe eraf is. Vol doorgaan, blind over de stenen: dat wilde is weg. Ik heb, denk ik, toch ook wel een tik overgehouden aan mijn valpartij van vorig jaar, waarbij ik mijn elleboog heb gebroken op een stuk rots. Dat speelt tussen de oren toch mee.’        

Marc Coma heeft momenteel een achterstand van tien en een halve minuut op Joan Barreda. Achter de twee Spanjaarden staat Paulo Goncalves, die iets minder dan 23 minuten goed moet zien te maken. Hans Vogels heeft nog altijd de top-twintig in zicht en bivakkeert momenteel op plek 22. Zijn achterstand, 1 uur en 49 minuten. Verhoeven is de tweede Nederlander op de ranking, met een 26e plaats. Jurgen van den Goorbergh (42e) springt langzaam richting de beste veertig, terwijl ook Jan van Gerven het uitstekend blijft doen met een 48e positie. De andere negen Nederlanders starten eveneens in de zesde etappe, waarna een rustdag in Iquique volgt. 

Foto: KTM


Stage 5 – Car/Bike – Stage Summary – (Copiapo… door Dakar

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.