13 C
Nederland
zaterdag 24 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Dakar 2015: etappe 6

De special van 319 kilometer op de zesde dag werd enigszins verrassend gewonnen door Helder Rodrigues, de Portugees die altijd in de top meedraait. De rally winnen is hem echter nog niet gelukt en dat zal ook dit jaar weer moeilijk worden. Toch liet de Honda-rijder in de rit naar Iquique zijn klasse weer eens zien. ‘Ik startte de Dakar vrij slecht, omdat ik last had van mijn lichaam. Daardoor zat ik nog niet ver van voren en op de vierde dag had ik een technische probleem. Vandaag eindelijk een goede special en uiteraard ben ik daar tevreden over. Ik heb nu nog een week om aan te vallen’, aldus Rodrigues. Eveneens een niet verwachte naam in de top van de uitslag in etappe 6 was Toby Price. De 27-jarige Australiër is debutant en beleeft tot nu toe een droom-Dakar. Hij doet voorin mee en staat in het algemeen klassement zelfs vijfde. Achter hem eindigde Paulo Goncalves als derde, met 1.42 achterstand op Rodrigues, zijn landgenoot en collega bij Honda. Pablo Quintanilla liet zien dat hij deze Dakar gewoon bij de top hoort. Wederom scoorde hij een top-vijf plek, waardoor hij in de tussenstand nu binnen een half uur staat van leider Joan Barreda. De Spanjaard werd zesde tijdens deze special en kon wederom twee minuten weglopen bij Marc Coma. De KTM-rijder werd daarmee zevende. 

Hans Vogels kende een prima dag en werd evenals op dag vier negentiende. Door dit goede resultaat steeg hij ook in het algemeen klassement en met nog een week te gaan, is alles mogelijk. ‘Ik had vanaf het begin de smaak goed te pakken, rijden ging goed, evenals het navigeren’, meldde Vogels na afloop van de etappe. ‘Ik had nog wel een lek in mijn benzinetank, maar gelukkig zat het vrij hoog. Dus op een gegeven moment hield het gewoon op, maar het blijft toch wel in je hoofd zitten. Misschien heb ik daardoor een paar minuten laten liggen.’ Frans Verhoeven zat vlak achter Vogels en scoorde een 23e plaats, zijn beste dagresultaat tot nu toe. Jurgen van den Goorbergh en Jan van Gerven waren wederom op hun ‘gebruikelijke’ plekken te vinden, al hadden ze ditmaal de rollen omgedraaid. Van Gerven was net even een fractie sneller dan de voormalig MotoGP-coureur. Hij werd 44e, Van den Goorbergh moest genoegen nemen met een 46e plaats. Alle Nederlanders die nog in de strijd waren, hebben ook de rustdag bereikt. Zondag gaan de motorrijders richting Bolivia voor een marathonetappe. In Uyuni mogen ze na de zevende etappe geen assistentie krijgen van hun teams en moeten zij zelf eventueel onderhoud plegen aan machines. Kunnen interessante dagen worden, zo vlak na een welverdiend rustmoment. 

De rustdag is door Joan Barreda bereikt als leider in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op Coma bedraagt nu 12.27. Goncalves staat nog altijd derde en kijkt tegen een achterstand van 17 minuten en 12 seconden aan. Quintanilla (4e) en Price (5e) hebben zo’n half uur aan hun broek gekregen de afgelopen dagen. Hans Vogels staat nu twintigste, vijf plekken voor Verhoeven. Jurgen van den Goorbergh bivakkeert momenteel op plek 42, Van Gerven bezet plek 48. En, aangezien we nu op de rustdag zitten, melden we ook even alle posities van de overige Nederlanders: Martens (55e), M van Heertum (77e), Van Bergeijk (82e), Riezebos (87e), C van Heertum (88e), Schellekens (89e), Nijen Twilhaar (91e), Van Daele (96e) en Klomp (107e). Er zijn nog 110 deelnemers in de wedstrijd.     

Foto: HRC

Stage 6 – Car/Bike – Stage Summary… door Dakar

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen