dinsdag 27 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Dakar 2015: Etappe 9

Hoewel ze met Joan Barreda de leiding hebben moeten afstaan aan Marc Coma met KTM, blijft Honda strijdvaardig om alsnog de Dakar Rally 2015 te winnen. Grootste dreiging voor Coma is de Portugees Paulo Goncalves, die tweede in het algemeen klassement staat. De Honda-rijder pakte in de negende etappe weer wat tijd terug op de viervoudig winnaar, waardoor het verschil nu slechts vijf minuten en 28 seconden bedraagt. ‘Ik wilde vandaag tijd goed maken, maar dat werd bemoeilijkt doordat ik een waypoint niet gevonden kreeg. Daarna hadden we gelukkig nog 220 kilometer voor de boeg en ben toen gaan pushen om weer wat tijd terug te pakken. Dat lukte, waardoor het voor mij uiteindelijk een geslaagde dag was’, aldus Goncalves. Coma en Goncalves lijken overigens nog de enige twee kandidaten te zijn voor de eindzege, al kan een half uur voorsprong in de Dakar zo weggepoetst worden. Pablo Quintanilla zal daar op hopen, aangezien de Chileen net geen 27 minuten van Coma af staat. De verrassing van de 2015-editie staat momenteel derde, gevolgd door debutant Toby Price. De Australiër zet een fantastische prestatie neer en doet elke dag in de top mee. Zo werd hij tijdens deze moeilijk te navigeren etappe zesde, een plekje voor Quintanilla. In de top-vijf stonden uiteindelijk liefst drie Honda-rijders, aangevoerd door Helder Rodrigues. De Portugees won zijn tweede etappe van 2015 in een tijd van vijf uur, 6 minuten en 14 seconden. Goncalves kwam iets minder dan vier minuten tekort om de overwinning te pakken, maar hij zal vooral tevreden zijn geweest dat hij belangrijke minuten goedmaakte op Coma. Ook Honda-piloot Javier Pizzolito scoorde een prima resultaat, met een vierde stek. 

Hans Vogels maakte in het begin van de etappe een flinke navigatiefout, maar kon uiteindelijk toch nog als vijftiende binnenkomen in het bivak in Calama. Jurgen van den Goorbergh kende een goede dag en kwam voor het eerst voor zijn grote malle moto-concurrent Thomas Berglund binnen. De Bredanaar werd 29e. Kort achter hem stond Frans Verhoeven, die dag op plek 33 afsloot. De Yamaha-rijder liet gisteren weten dat deze editie zijn laatste zal worden. ‘Het is tijd voor de jonge garde, begin nu toch echt te voelen dat de jaren gaan tellen. Ik had vooraf al min of meer de beslissing genomen, maar ik hield nog een kleine slag om de arm, maar ik voel nu toch echt wat het vergt om iedere dag op het scherpst van de snede te rijden.’ Verhoeven zal wel nauw betrokken blijven aan de rally, mede door ondersteuning van Yamaha Motor Nederland. Zoals gisteren gemeld waren er Nederlandse slachtoffers te melden tijdens de zware etappe op de onder water gelopen zoutvlakten van Uyuni. Zowel Sjaak Martens als Henno van Bergeijk kwamen niet meer aan de start van proef negen. De rest is nog wel in competitie. 

Marc Coma leidt nog altijd de dans en behoort een voorsprong van vijf minuten en 28 seconden vast te zien houden. Verdere bedreiging dan Goncalves lijkt er op dit moment niet te zijn voor de Spanjaard. Pablo Quintanilla houdt plek drie vast, maar moet uitkijken voor zowel Price als Svitko. Beste Nederlander is nog altijd Vogels, op plek 11. De Brabander heeft na negen etappes drie uur, twaalf minuten en 56 seconden achterstand op Coma. Verhoeven staat nog altijd negentiende, terwijl Van den Goorbergh op plaats 36 staat. Net buiten de top-vijftig staat Melchior van Heertum (55e), terwijl de jonge debutant Riezebos momenteel als 66e geklasseerd is.

Foto: ANP

Stage 9 – Car/Bike – Stage Summary – (Iquique… door Dakar

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen