13 C
Nederland
donderdag 11 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Dakar etappe 8: Vogels best NL’er

Dat Hans Vogels (foto) en Henk Knuiman, beide KTM, aan elkaar gewaagd zijn, is inmiddels wel duidelijk. In etappe 8 was het Vogels die de onderlinge strijd om de Nederlandse eer won: hij was ruim twee minuten sneller dan Knuiman.

Een opvallende prestatie, want Vogels is herstellende van hoogteziekte. De vorige etappe kwam hij kotsend over de finish, maar z’n lichaam lijkt vlot hersteld. Opvallend, want deze hele etappe speelde zich af boven de 3000 meter. Om het herstel te bevorderen heeft Vogels tijdens de rusturen nauwelijks tijd besteed aan z’n motor. Wel moest hij flink poetsen op het interieur van zijn helm, want dat zat volledig onder het braaksel. Om de etappe een beetje af te tasten reed Vogels lange tijd achter Knuiman (foto, hier langs een zoutvlakte).

Ook wederom een goede prestatie van Robert van Pelt (Honda), die op slechts zes minuten van Knuiman eindigde. Van Pelt gaat fier aan de leiding in het kistklassement, waarmee hij hard op weg lijkt om zijn vooraf gestelde einddoel te halen: dat klassement winnen.

Die woorden sprak Bas Nijen Twilhaar (KTM) vooraf ook, maar hij heeft de hoop inmiddels op gegeven. Ook hij heeft last gehad van hoogteziekte, al beperkte zich dat bij de oud-skiër tot duizeligheid. Op aanraden van Vogels is Nijen Twilhaar naar de medische dienst gegaan, waar ook hij aan de zuurstof werd gelegd. Hij kwam gisteren op één uur en een kwartier van de winnaar binnen, toch een keurige prestatie.

Een kwartier daarna kwam Richard de Groot (Honda) over de meet. De kistrijder is bezig aan een opmars in het klassement, en lijkt steeds zekerder in het zadel te zitten.

Cyril Despres zorgde voor vreugde in het Yamaha-kamp door de etappe op zijn naam te schrijven. Twee minuten na de Fransman kwamen Barreda (Honda) en Coma (KTM) binnen. Laatstgenoemde gaat redelijk fier aan de leiding in het algemeen klassement, de Spanjaard heeft ruim een half uur voorsprong op de nummer twee: Barreda.

Foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen