Daytona-winnaar Baker terug op zijn Yamaha

Als er nog enige twijfels waren over het feit of Baker goed genoeg was om Kenny Roberts te verslaan, dan ruimde hij die in maart 1977 resoluut uit de weg. Baker won eerst de Daytona 100 voor 250cc-machines overtuigend na het uitvallen van Roberts en daags daarna schreef hij ook de 200 op zijn naam vóór Roberts.

Later dat jaar werd de Yamaha-fabriekscoureur ook nog de eerste Amerikaanse wegracewereldkampioen dankzij het binnenhalen van de F750-wereldtitel. Tijdens de Bikers' Classics rijdt Baker niet alleen op een brute OW31, maar hij zal ook zijn zeer bijzondere volledig gerestaureerde Yamaha OW17 showen. Aan deze machine, tegenwoordig eigendom van YCRT-eigenaar Ferry Brouwer, bewaart Baker dierbare herinneringen.

“De Daytona 100 was meer dan het voorprogramma voor de 200 Mijlsrace, want er verschenen ook sterke GP-rijders aan de start”, vertelt Baker, die naast Roberts ook onder andere te maken kreeg met 250 cc-wereldkampioen Walter Villa en Franco Uncini op hun fabrieks-Harley-Davidsons, Kawasaki-coureur Gregg Hansford en Takazumi Katayama.  

“Ik had nooit verwacht dat ik zou kunnen winnen”, kijkt Baker terug. “Kenny leidde de race, maar plotseling ging zijn machine steeds langzamer. Toen ik hem passeerde, dacht ik alleen maar 'en nu moet ik hem wel binnen brengen'. Het was heel speciaal voor ons, want we hadden de machine pas een paar dagen voor de race in elkaar gezet in de garagebox van mensen van Dunlop. Hoewel ik destijds Goodyear reed!”

Op 2 en 3 juli zal de nu 58-jarige Baker dat in Francorchamps nog eens even graag demonstreren. Surf voor meer informatie naar dut.bikersclassics.be.
 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.