De motorracesport van dit weekend

Hoewel dit weekend in het teken stond van de MOTORbeurs, ging het leven voor de top van de motorracesport gewoon door. Er moest namelijk geraced worden dit weekend. In het WK Superbike werd zaterdag de openingsronde verreden op het Australische Phillip Island. In de MXGP werd tevens het eerste raceweekend beslecht in de woestijngrond van Qatar. Tijd om de balans op te maken van het motorraceweekend. Daarbij natuurlijk vooral aandacht voor de Nederlandse rijders.

WSBK

Dit weekend werd voor het eerst de veranderde startvolgorde in het WSBK van kracht. Hoewel deze indrukwekkend klinkt, was de verwachting dat het effect ervan niet zo groot zou zijn. De snelle rijders starten dan wel vanaf de derde rij, maar ‘herstellen’ de natuurlijke volgorde snel. Dit gebeurde dan ook, het duurde zo’n vijf ronden. Uiteindelijk was het Jonathan Rea die zijn Kawasaki tweemaal als eerste de finish over stuurde. 

Hoewel we van Michael van der Mark al een indruk kregen van zijn voortgang met de Yamaha, zegt een eerste raceweekend natuurlijk veel meer. Zijn racedebuut voor het  Pata Yamaha Official WorldSBK Team verliep dit weekend niet volledig volgens de verwachting die hij eerder met ons deelde. Hij pakte zaterdag in de openingsrace de negende plek, zondag de zevende. Hiermee verlaat de Rotterdammer het circuit met zestien punten en staat hiermee voorlopig achtste in het kampioenschap.

Uitslagen / Stand WSBK na Phillip Island 2017

(Positie, Rijder, Punten, Fabrikant)

1. Jonathan Rea 50 Kawasaki

2. Chaz Davies 40 Ducati

3. Tom Sykes 26 Kawasaki

4. Alex Lowes 26 Yamaha

5. Xavi Forés 21 Ducati

6. Leon Ccamier 19 Mv Agusta

7. Marco Melandri 16 Ducati

8. Michael Van Der Mark 16 Yamaha

9. Eugene Laverty 14 Aprilia

10. Jordi Torres 9 BmwMXGP 

In de MXGP maakte Jeffrey Herlings dit weekend zijn debuut. Na de MX2 toch wel jaren lang te hebben gedomineerd, werd het ook wel tijd voor de overstap. Zijn debuut maakte hij in echte Herlings-stijl. Dat zou kunnen betekenen met winst, maar we bedoelen met een blessure. Door een gebroken middenhandsbeentje verwachtte Herlings er niet enorm veel van. Hij werd uiteindelijk achttiende en elfde. KTM-collega en mede-Nederlander Glenn Coldenhoff pakte de vijftiende en achtste plek. De eer van winst en klassementsaanvoering is voor Antonio Cairoli.

Uitslagen / Stand MXGP na Losail 2017

(Positie, Rijder, Afkomst, Fabrikant, Punten, Raceuitslag)

1. Antonio Cairoli (ITA), KTM, 50 punten (1-1)

2. Tim Gajser (SLO), Honda , 42 (3-2) 

3. Clement Desalle (BEL), Kawasaki, 40 (2-4) 

4. Evgeny Bobryshev (RUS), Honda, 32 (4-7) 

5. Romain Febvre (FRA), Yamaha, 31 (10-2) 

Andere KTM 

9. Glenn Coldenhoff (NED), KTM, 19 (15-8) 

15. Jeffrey Herlings (NED), KTM, 13 (18-11)

MX2

Beste Nederlander in de MX2 werd Brian Bogers (KTM), die vijftiende en dertiende werd en in de WK-stand met 14 punten de vijftiende plaats inneemt. Suzuki-fabrieksrijder Bas Vaessen staat zeventiende met 11 punten, na in de races veertiende en zeventiende te zijn geworden. Davy Pootjes (KTM) kwam in beide manches als zestiende over de finish en staat op 10 punten.

Foto’s: 2Snap (titel) en KTM Factory Racing | Rendy Fajar Adniramas

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.