De tien van Rossi op Assen

Afgelopen zondag kregen we voor het eerst in tijden weer eens een GP-raceweekend voorgeschoteld waarin alledrie de races doordrenkt waren met drama, spanning en sensatie; zoals we Assen kennen dus. Klap op de vuurpijl was dan toch wel oude man Rossi die voor de tiende keer bewees dat hij op Assen altijd kandidaat voor de overwinningis. We blikken terug!

Om even de criticasters de mond te snoeren dat Rossi mannen als Nieto en Ago allang gepasseerd zou zijn, mocht hij ook meerdere kampioenschapsraces per weekeinde starten zoals de Spanjaard en Italiaan mochten; dat is nog maar de vraag. Wat wel een stukje perspectief biedt, is het feit dat Rossi met 38 jaar op Assen nog ‘gewoon’ wint, toevalligerwijs was Angel Nieto ook 38 jaar toen hij in 1985 zijn laatste overwinning pakte in de 80cc GP op Le Mans. 

Dat neemt niet weg dat Rossi’s overwinningen op de Drentse Hei – zijn eerste kwam precies twintig jaar geleden in de 125cc-klasse op Aprilia – zijn uitermate bijzondere status onderstrepen. Een klein kijkje terug in de tijd, toen de tweetakten nog heersten, naar de overstap van de briesende 990cc viertakt MotoGP-machines, de latere 800cc-GP motoren en dan nu de 1.000cc Yamaha M1. Van Aprilia naar Honda en door – en terug naar – Yamaha; aan de machines lijkt het niet te hebben gelegen dat The Doctor won.

Foto’s: Youtube, MotoGP.com en 2snap

[justified_image_grid ids=24830,24831,24832,24833,24834,24835,24836,24837,24838,24839]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.