dinsdag 16 juli 2024

De weg naar de eerste Grand Prix

De Nederlandse deelnemers aan de GP motorcross van Valkenswaard zullen in het paasweekend niet te klagen hebben over een gebrek aan wedstrijdritme, want deze maand mogen ze vier zondagen achter elkaar aan de bak in de eerste vier wedstrijden van de serie van zeven meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap.

Afgelopen zondag 4 maart is er afgetrapt in Oss, komende zondag 11 maart wordt Halle aangedaan, op 18 maart wordt er gereden in Heerde en Mill sluit op 25 maart de rij van deze vier kampioenscrosses. Vier Nederlandse crossers zijn dit jaar verzekerd van een start in de GP’s, de wedstrijden waarin wordt gestreden om het wereldkampioenschap. In de MX1 is Nederlands kampioen Herjan Brakke (Yamaha) de enige Nederlandse vertegenwoordiger.

In de MX2 gaat alle aandacht uiteraard uit naar Jeffrey Herlings (KTM / foto), de nummer twee van het wereldkampioenschap van afgelopen jaar. Na het vertrek van wereldkampioen Ken Roczen geldt Herlings dit jaar voor velen als dé absolute titelfavoriet. Zo vroeg in het jaar verkeert Herlings al in een goede vorm, want hij won al twee internationale wedstrijden in Italië (Mantova) en was ongenaakbaar in Oss.

Glenn Coldenhoff (KTM) en Nick Kouwenberg (TM) zijn de beide andere Nederlandse rijders. Kouwenberg liep onlangs bij een wedstrijd in Italië een zware schouderblessure op en zal voor juli waarschijnlijk niet kunnen rijden. In Valkenswaard zullen nog meer Nederlanders aan de start komen. Wie dat zullen zijn wordt later bekend gemaakt. Zeker is wel dat Marc de Reuver (Kawasaki), die dit jaar voor een Engels team rijdt en slechts aan een beperkt aantal GP’s zal deelnemen, in Valkenswaard op de deelnemerslijst van de MX1 staat.

Herlings is blij met de seizoensstart in Valkenswaard: “Het is fijn om op eigen bodem te kunnen beginnen.” Na zijn dubbele overwinningen in 2010 en 2011 wordt van hem wederom verwacht dat hij beide manches op het Eurocircuit zal winnen. Herlings: “Natuurlijk verwacht iedereen dat, maar het is nooit gemakkelijk om te winnen.” De doelstelling voor 2012 van de 17-jarige fabrieksrijder van KTM is duidelijk: “Dit jaar ga ik voor niets minder dan de wereldtitel!”

Het belooft in Valkenswaard een paasweekend te worden dat bol staat van de motorcross, want naast de meest in de belangstelling staande klassen MX1 en MX2 komen ook nog de MX3 en de dames in actie. Alle vier klassen tellen mee voor het wereldkampioenschap. Op paaszondag 8 april beginnen de trainingen al om half acht. Vanaf half vier worden de kwalificatieraces voor de dames, MX2 en MX1 verreden. De MX3 kent twee kwalificatietrainingen. Het lange programma wordt om tien voor zeven afgesloten met de eerste manche van de dames.

Na een korte starttraining voor de MX3 om kwart voor acht worden maandagochtend 9 april de warm-up-trainingen voor de dames, MX2 en MX1 verreden. De eerste wedstrijd op paasmaandag (de tweede manche van de dames) gaat om tien over tien van start. De starttijden van de manches van de MX2 en de MX1 zijn de gebruikelijke: 12.10 uur en 15.03 uur (voor de MX2) en 13.10 uur en 16.03 uur (voor de MX1). De beide races van de MX3 gaan om 11.10 en 17.10 uur van start.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen