13 C
Nederland
zaterdag 24 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Dit was het GP-weekend op Motegi

MotoGP – Marquez, the Golden Boy
Op het circuit waar Honda eigenaar van is, was het nog niet eerder voorgekomen dat een MotoGP-coureur van deze fabrikant aldaar een wereldtitel wist te behalen. Maar goed, nu hebben ze Marc Marquez en die lijkt alles voor elkaar te krijgen. Records sneuvelen haast elk GP-weekend en ook nu had de Spanjaard dus kans om zijn werkgever extra tevreden te houden, door het kampioenschap binnen te halen op eigen grond. Om dat voor elkaar te krijgen, moest Marquez simpelweg voor Pedrosa en Rossi eindigen. Door de twee crashes in de twee voorgaande races stond er wat druk op de ketel bij Marquez en dat had zo zijn gevolgen, verklaarde hij na de wedstrijd. Hij reed niet zo vrij als hij dat normaal kon doen. Dat zorgde ervoor dat Valentino Rossi alles uit de kast kon halen om de strijd open te houden en ging daarin voortvarend aan het werk. De negenvoudig wereldkampioen reed in de beginfase aan de leiding, maar werd al vrij snel voorbij gestoken door zijn teamgenoot, Jorge Lorenzo. Het bleek dat de Spanjaard een hoger tempo kon aanhouden en liep weg bij Rossi, die op zijn beurt ervoor moest zorgen om polesitter Andrea Dovizioso en Marc Marquez van zich af te houden.

Dat lukte naar behoren en het leek er lange tijd op dat de huidige MotoGP-wereldkampioen nog een week moest gaan wachten om de titel binnen te halen. Hij kwam maar niet voorbij aan Dovizioso, waardoor Rossi uit de klauwen van de Spanjaard kon blijven. In de achtste ronde moest de Ducati-coureur uiteindelijk toch prijsgeven en kon Marquez op jacht naar Rossi. De idool van Marquez kon het gevecht aan en zodoende hield Rossi een tijdlang de spanning in de race. De eerste aanval van Marquez op Rossi werd vakkundig afgeslagen, maar een tweede poging van de Repsol Honda-coureur was uiteindelijk succesvol. Met nog negen rondjes te gaan, was er nog even de hoop dat Rossi terug kon komen. De Italiaan liep weer wat in op de huidige MotoGP-ster, maar Marquez liet zich niet van de wijs brengen en reed keurig naar een tweede plek. Terwijl Lorenzo zijn tweede zege op rij kon boeken, ging de aandacht in de uitloopronde vooral uit naar zijn landgenoot, die op imposante wijze (onder meer door tien zege op rij te boeken) zijn wereldtitel prolongeerde. Daarmee sloeg hij Mike Hailwood uit de boeken als jongste wereldkampioen die twee titels op rij wist te behalen. Het past perfect in het succesverhaal van deze Golden Boy!
Moto2 – Lüthi houdt stand
Hij is vaak te wisselvallig, maar Thomas Lüthi is eigenlijk een ideale coureur om vele zeges mee binnen te halen. De Zwitser heeft het talent om snel te gaan op een motor, is geen domme jongen en heeft een charismatische uitstraling. Het zijn de ingrediënten om ver te komen in de motorsport, maar helaas blijft Lüthi steken in de intermediate-klasse. Daar kan ie overigens goed in meekomen en strijden om de podiumplaatsen. Helaas voor de Zwitser is hij dit jaar echter nog niet op het ereschavot terecht gekomen (wel werd hij derde na diskwalificatie van Nakagami in Qatar). Dat zette hij recht op de Motegi Twin Ring.

De Suter-coureur zat het gehele weekend al lekker in zijn vel en liet dat in de wedstrijd zien. Vanaf begin tot eind wist hij de leiding te behouden. Het zou daardoor een mindere spannende wedstrijd kunnen zijn, ware het niet dat Maverick Viñales de druk op de ketel hield. Halverwege de race kwam de Spanjaard op de tweede plek te liggen en zette de aanval op Lüthi in. Die had inmiddels al meer dan twee seconden voorsprong opgebouwd, maar dat weerhield Viñales er niet van om te pogen die afstand naar de leider te verkleinen. Dat lukte ook en zeker in de eindfase werd het daardoor alsnog spannend. Het verschil werd minder dan een seconde, maar het bleek uiteindelijk toch een te groot gat te zijn om te overbruggen. Lüthi hield stand en kon zo zijn achtste GP-overwinning van zijn carrière vieren. Achter Viñales deed zijn landgenoot Tito Rabat zeer goede zaken in het wereldkampioenschap. De Marc VDS Racing Team-coureur pakte niet alleen zestien belangrijke punten, maar zag uiteindelijk ook dat teamgenoot Mika Kallio een moeilijke race beëindigde op een vijfde plek. Het verschil liep daardoor weer op, waardoor de Fin nu tegen een achterstand van 38 punten aankijkt. Het lijkt er dan ook op dat Kallio geen antwoord meer heeft op Rabat, waardoor de kans toeneemt dat de Kalex-coureur in de laatste overzeese race, op het circuit van Sepang, zijn eerste wereldtitel kan gaan binnenslepen.
Moto3 – Foutje, bedankt!
Het is niet heel vreemd dat de meeste spanning in de wereldtitelstrijd zich bevindt in de Moto3. De klasse voor de jonge honden levert vaak de mooiste races op in een GP-weekend en dat vertaalt zich in de tussenstand. Er zijn nog drie serieuze kandidaten over voor de titel, al zorgde Alex Rins er in Motegi voor dat zijn kansen aardig slonken. De Estrella Galicia 0,0-coureur werd in de eerste bocht aangetikt door Jakub Kornfeil en kwam daardoor buiten de baan. Rins moest zodoende een inhaalslag zien te maken, nadat hij de eerste ronde als 21e doorkwam. Scott Deroue kwam zelfs niet zo ver. De Nederlander lag in de eerste bocht al in de grind, samen met de twee Japanse wildcard-deelnemers. 

Rins vocht zich netjes terug en kwam terecht in het groepje dat streed om de zevende plaats. Echter de Spanjaard moest zijn meerdere erkennen in drie Italianen (Fenati, Bastianini en Antonelli) en verliet daardoor Motegi met slechts zes punten. Daardoor zag hij de achterstand op Alex Marquez en Jack Miller groter worden, aangezien deze twee mannen zich wel in de kopgroep wisten te nestelen. En daar was de strijd om de overwinning extra hevig, vooral omdat Miller punten goed wilde maken op klassementsleider Marquez. De apotheose van dit gevecht zat ‘m in de ninety degrees-corner. De scherpe rechtse bocht na het lange rechte eind betekende het Waterloo voor Miller. In een ultieme poging om Marquez op de snellere Honda voor te blijven, remde hij zeer laat voor deze bocht. Het bleek te laat te zijn. Diezelfde fout maakte ook Danny Kent. De twee gingen daardoor wijd, kwamen in aanraking met elkaar en waren daardoor gezien voor de podiumplaatsen. Ze eindigden als vijfde (Miller) en zesde (Kent). Marquez hield zijn rempunt wel aan en kon zodoende onderdoor komen. Hij ging daardoor de laatste chicane in als leider en kon ook de finish als eerste bereiken, voor de knap terugkomende Efren Vazquez en de Zuid-Afrikaan Brad Binder. John McPhee rook podiumkansen, maar de Schot kwam net wat tekort om zijn eerste podiumplaats te pakken en werd vierde. Jasper Iwema reed op zo’n veertig seconden achterstand van Alex Marquez naar de twintigste positie. 

In de tussenstand van het Moto3-kampioenschap is het nog altijd zeer spannend. Alex Marquez kan ervoor zorgen dat voor de eerste maal twee broers in hetzelfde jaar een wereldtitel weten te behalen. Jack Miller wil dat uiteraard voorkomen, al zal hij dan nog 25 punten goed moeten maken op de Spanjaard. Alex Rins moet een verschil van 37 punten zien te overbruggen om als wereldkampioen naar de Moto2 te vertrekken.
Foto’s: 2Snap

Voor uitslagen ga je naar www.motogp.com. 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen