22.3 C
Nederland
vrijdag 20 mei 2022

Dit was het GP-weekend op Mugello

De zevende pole-position op rij (!) van Marc Marquez was een slecht voorteken voor de race op zondag. Sportredacteur Jarno van Osch kreeg echter gelijk, want zijn voorspelling kwam uit: de MotoGP-race stond bol van de spanning en daarin vervulden Jorge Lorenzo en Marc Marquez de hoofdrollen. In de laatste acht ronden beten de Spanjaarden zich in elkaar vast en liet Lorenzo weer eens zien uit het juiste racehout gesneden te zijn. De Yamaha-coureur deed er echt alles aan om Marquez van zijn zesde opeenvolgende overwinning te houden. Dat mocht helaas niet baten, want in een zinderende laatste ronde toonde Marquez zich de beste, met slechts één-tiende seconde voorsprong.

Vele ogen waren ook gericht op, hoe kan het ook anders, Valentino Rossi. De Italiaan maakte de hooggespannen verwachtingen waar door onmiddelijk na de start een heuze inhaalrace te beginnen. Hij kwalificeerde zich slechts voor de tiende startplek dankzij een verkeerde bandenkeuze in de kwalificatie, maar wachtte in de race geen moment af. Op zijn inmiddels bekende wijze slalomde hij vloeiend door het deelnemersveld om uiteindelijk als derde te finishen, op twee-en-halve seconde van Lorenzo.

Pedrosa werd knap vierde, Espargaro vijfde, terwijl thuisrijders Dovizioso en Iannone zesde en zevende werden. Een negatieve vermelding was er voor Cal Crutchlow. Hij ging onderuit, waarna Stefan Bradl de glijdende Ducati niet meer kon ontwijken. Voor Bradl een afsluiter in stijl, want de Duitser ging dit weekend al twee keer eerder op z’n plaat.

Marc Marquez leidt nu het kampioenschap, met een maximaal mogelijk puntenaantal van 150. Rossi is tweede met 97 punten, Pedrosa volgt op één puntje achterstand.

Rabat domineert Moto2
Esteve Rabat zette op zaterdag de toon voor zondag. Hij pakte overtuigende de pole -voor Sam Lowes (pupil van Torleif Hartelman), Sandro Cortese en Jonas Folger- en reed op zondag naar de winst. Daar moest hij echter wel enorm hard voor werken, want Folger en voornamelijk Salom maakten het hem bijzonder moeilijk. Uiteindelijk was de voorsprong van Rabat op Salom maar 0,25 seconden. Folger volgde op ruim drie seconden. 

De klasse van Rabat wordt weerspiegeld in de WK-stand: hij leidt met 124 punten. Op 22 punten volgt teamgenoot Kallio. Vinales en Aegerter staan gedeeld derde met 69 punten.

Zinderende Moto3-race
Alle spanning van de MotoGP en de Moto2 viel eigenlijk in het niet bij de Moto3-race. Om het maar even kort samen te vatten: de eerste zeven coureurs kwamen binnen 0.597 seconde over de streep! Romano Fenati kwam als derde uit de laatste bocht, maar wist optimaal te slipstreamen en daardoor met één-honderste seconde voorsprong te winnen. Vinales en Rins verloren de winst dus met een bandbreedte dikte, maar de afloop was voor Rins het meest zuur. Hij finishtte exact gelijk met Vinales en moest genoegen nemen met de derde plek, omdat Vinales een snellere ronde liet aantekenen. 

Bryan Schouten moest vanuit de pitstraat starten. Tijdens de startopstelling had hij technische problemen. Scott Deroue ging onderuit en reed slechts één ronde.

Ook Jack Miller greep naast de punten. De leider in het WK-klassement, en tevens publiekslieveling, ging in de laatste ronde jammerlijk onderuit. Hij leidt nog wel, met 104 punten. Met 99 punten hijgt Fenati hem in de nek, Rins volgt met 87 punten.

 

[justified_image_grid ids=20159,20160,20161,20162]

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen