zaterdag 15 juni 2024

Dit was het SBK-weekend op Donington Park

Van der Mark verstevigt koppositie

Michael van der Mark staat nou niet bepaald bekend als regenrijder, maar zaterdag ging de geboren Rotterdammer er eens even serieus voor zitten op het kletsnatte Donington Park. Het resultaat? Zijn allereerste pole-position in de World Supersport! Een fantastische prestatie, al gaf Michael wel eerlijk toe dat -ie het kunstje even heeft moeten afkijken van Kenan Sofuoglu. Van der Mark besloot er een tijdje achter te blijven rijden en zich constant te focussen op souplesse en ‘mooie lijnen’. De Turk bleek uiteindelijk 0,7 seconden langzamer en mocht als tweede starten, Coghlan kwalificeerde zich als derde. Tony Covena bleek ruim zes seconden langzamer, mede door een crash in het begin van de kwalificatie, en startte als 21e.

Op zondag valt de start van Van der Mark echter nogal tegen. Kenan Sofuoglu pakt onmiddelijk de leiding en lijkt ook niet van plan die nog af te gaan staan. Hij slaat een gaatje en Jacobsen, Coghlan en Zanetti volgen gedrieën, terwijl een stukje daarachter Van der Mark aansluiting probeert te vinden bij het groepje. Hij heeft het echter moeilijk en Jules Cluzel komt hem zelfs nog voorbij.

In de zevende ronde lijkt Van der Mark pas echt een lekker ritme te vinden, en prompt laat hij de snelste raceronde optekenen. De kaarten lijken plots minder geschud dan voorheen, zeker wanneer Kenan Sofuoglu voor de zoveelste keer pech krijgt met z’n Kawasaki. Zijn ZX-6R rookt bij het aanremmen en de achterkant glijdt hevig, alsof er olie op z’n achterband lekt. Na afloop verklaarde Sofuoglu echter dat er een kuipdeel los zat, die tegen de band aanschuurde en bovendien voor extreem veel ongecontroleerde vertraging zorgde wanneer hij het gas los liet. 

Het probleem lost zich naarmate de wedstrijd vordert vanzelf op, maar dan is het al te laat voor de Kawasaki-coureur. Hij finisht uiteindelijk als vierde. Maar ondertussen werkt Van der Mark zich heldhaftig door het kopgroepje en ontstaat er gevecht na gevecht. MV-coureur Jules Cluzel lijkt vastberaden om te winnen, en wanneer Van der Mark de leiding pakt blijft de Fransman in zijn achterwiel zitten. Beide coureurs halen elkaar diverse malen in, maar het is uiteindelijk de Nederlander die wint met 0,1 seconde voorsprong. Coghlan wordt derde, Covena vinden we terug op de zeventiende plek.

In het kampioenschap gaat Van der Mark nu met 90 punten aan de leiding, gevolgd door Marino (76) en Cluzel (62).

Tom Sykes oppermachtig na belabberde kwalificatie

Blijdschap in het Kawasaki-kamp van Tom Sykes en Loris Baz, maar daar ging een moeizame kwalificatie aan vooraf. Sykes kwalificeerde zich slechts als zevende, teamgenoot Baz stond zesde. De pole werd geclaimd door Ducati-coureur Giugliano, Melandri stond op drie, maar de meeste ogen waren misschien wel gericht op de als tweede gekwalificeerde Leon Haslam. Op zijn thuiscircuit was hij gebrand op een goede prestatie.

Haslam komt in race 1 echter niet verder dan de achtste plek, terwijl Tom Sykes na een prachtige inhaalrace met de overwinning aan de haal gaat. Loris Baz wordt tweede, waardoor het groene Kawasaki-kamp uitzinnig is. Alex Lowes wordt erg knap derde op zijn Suzuki, Marco Melandri wordt vierde.

Sykes en Baz herhalen dat kunstje in race 2, waardoor de dubbelslag voor Kawasaki compleet is. En misschien nog wel belangrijker: Sykes herovert de leidende positie in het kampioenschap. Dit ten koste van Jonathan Rea, de Ten Kate-coureur heeft problemen met z’n set-up en komt bepaald niet uit de verf. Guintoli wordt in deze tweede race trouwens nog derde.

Tom Sykes heeft nu 185 punten verzameld, Rea volgt met 159 punten, op gelijke hoogte met Baz die dus ook 159 punten heeft.

Foto’s: 2SNAP

 

[justified_image_grid ids=20110,20111,20112,20113,20114,20115,20116,20117]

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen