22.3 C
Nederland
vrijdag 20 mei 2022

Dit was het weekend op Assen

MotoGP – Marquez geeft zwemles
Assen leek de ideale plek te zijn om de zegereeks van Marc Marquez te stoppen. Rossi, Lorenzo en ook Pedrosa waren er klaar voor. Ook Aleix Espagaró had een kans om wellicht iets te doen aan deze ongeslagen status van de huidige wereldkampioen MotoGP. Hij had namelijk zijn Forward Yamaha (een Open klasse-machine) op pole position gezet tijdens een vreemd gelopen kwalificatie. Espargaró leek zelfs nog meer kans te krijgen door het wisselende weerbeeld. Dat was ook de reden waarom er veel hectiek ontstond tijdens de startprocedure van de MotoGP-race op Assen. Teams moesten beide machines prepareren om zodoende gereed te zijn voor zowel een natte als droge race. Het werd in beginsel een natte race, maar enkele coureurs hadden zich daarin vergist. Zo ook Rossi, die na de opwarmronde de pits opzocht om van machine te wisselen.

Ondertussen kwamen Andrea Dovizioso en Marc Marquez aan kop te liggen. De Repsol Honda-coureur pakte de kop over van de Italiaan en probeerde weg te lopen. Dat liet Dovizioso niet gebeuren. Achter hen vochten Aleix Espargaró en Dani Pedrosa een strijd uit om de derde plek. Doordat de baan opdroogde, kwamen alle coureurs binnen. Ook dat verliep vrij chaotisch. Michael Laverty kon pas bij zijn derde binnenkomst van machine wisselen, omdat het team de eerste twee ‘ride throughs’ de PBM van hem nog niet klaar hadden staan. Zijn teammaat Broc Parkes deed het wat dat betreft beter. Hij wist een knappe elfde plek in Assen te scoren. Vooraan kon Dovizioso nog een tijdje aan kop rijden, echter bleek Marc Marquez redelijk eenvoudig het ontstane gat door een bijna-crash te kunnen dichten. De strijd was na de inhaalactie van Marquez op de Ducati-coureur dan ook over. De ongeslagen status kwam niet meer in gevaar en met ruim zes seconden voorsprong had Marquez tijd voor een geintje. Al zwemmend kwam hij over de finish, duidelijk met een diploma voor gevorderden op zak. Marquez, na acht MotoGP-races nog altijd ongeslagen. 

Zijn teamgenoot Dani Pedrosa had inmiddels ook afgerekend met zijn achtervolgers. Aleix Espargaró kon in de eindfase zich niet meer vastklampen aan de kont van de Honda RC213V van Pedrosa, echter zal hij daar niet enorm teleurgesteld om zijn geweest. De vierde plek was namelijk wederom een knappe prestatie van hem. Hij liet op die manier onder meer Valentino Rossi achter zich, die dus vanuit de pitsstraat zijn race begon. Al met al dus nog een redelijk resultaat voor de man die vorig jaar de wedstrijd in Assen wist te winnen. Zijn teamgenoot Jorge Lorenzo beleefde wederom een minder positieve race. De tweevoudig MotoGP-wereldkampioen van Yamaha moest zich tevreden stellen met slechts drie punten.

Moto2 – Een tijdje terug
Anthony West moet met veel plezier naar boven hebben gekeken toen hij klaar stond voor de start van de Moto2-race in Assen. Het begon namelijk te regenen, en niet zo’n klein beetje ook. Na een vertraging gingen deze erkende regenspecialist en vele andere Moto2-mannen uiteindelijk van start op regenbanden, al gokte een paar coureurs op een snel opdrogende baan en namen het risico van een slick aan de achterzijde. Dat pakte niet goed uit, aangezien na enkele ronden het alweer licht begon te sputteren. Aegerter, Folger en bijvoorbeeld Torres waren daardoor al gelijk kansloos. Kansen leken er weggelegd te zijn voor Sam Lowes en Simone Corsi, maar de twee vroege koplopers gingen in de fout en moesten dat bekopen met een crash. Dat was het moment voor West om te schijnen. De Australiër kreeg een groepje achter zich aan en vooral Maverick Viñales maakte het de Speed Up-coureur niet gemakkelijk. In de slotfase leek hij zelfs nog voor de zege te kunnen gaan, maar zijn aanval strandde uiteindelijk. West kon zodoende na exact elf jaar weer een Grand Prix op zijn naam schrijven. Zijn tweede, en wederom op Assen. 

Naast Maverick Viñales en Anthony West mocht ook Mika Kallio richting podium. De Fin pakte zodoende zestien belangrijke punten en liep iets in op zijn teamgenoot en klassementsleider Tito Rabat, die in Assen achtste werd.

Moto3 – Weer Marquez
Na Barcelona was het weer raak voor Alex Marquez. Op Assen liet hij zien dat er dit jaar serieus rekening met hem gehouden moet worden. Zijn tweede overwinning op rij betekende geen verbetering in de tussenstand, maar het verschil met koploper Jack Miller werd flink verkleind. Het gat kromp van 32 naar 7 punten. Marquez kon al na de eerste ronde en de tweede doorkomst Haarbocht opgelucht adem halen. Zowel Romano Fenati (fout in de GT) als Jack Miller (voorkant kwijt in de Haarbocht) konden al vroeg een streepje achter de wedstrijd Assen zetten. De nulscores van de twee titelkandidaten zorgden ervoor dat de Estrella Galicia-rijders het gat in de tussenstand konden dichten. Marquez had in Assen niet al te veel te vrezen van zijn teamgenoot. Enkel halverwege kwam Rins even voorbij, maar de andere Alex herstelde snel. Rins moest daarna de strijd aangaan met Miguel Oliveira, die weer eens het maximale uit zijn Mahindra wist te halen. Nadat de Portugees Rins voorbij ging, bleef de Spanjaard aan zijn kont hangen. Dat lukte en in de beslissende GT-bocht zette Rins zijn ultieme aanval in. En die rondde hij succesvol af en bezorgde op die manier Estrella Galicia een een-tweetje. 

Aan het begin van de race hadden drie van de vier Nederlanders zicht op punten. Zowel Jasper Iwema, Bryan Schouten en Scott Deroue hielden stand in de groep die om de laatste WK-puntjes streden. Waar Schouten en Deroue wat foutjes begonnen te maken en zodoende de aansluiting miste, kon Iwema vast blijven klampen. Dat leverde de wildcard-rijder uiteindelijk een knappe twaalfde plek op, en dus vier WK-punten. Schouten knokte zich nog mooi terug, maar kwam op de streep net tekort en moest genoegen nemen met een zure, zestiende stek. Deroue zakte steeds verder terug en kwam als twintigste over de finish. Thomas van Leeuwen, de tweede Nederlandse wildcarddeelnemer, knokte een lang gevecht uit met Arthur Sissis en Jules Danilo, maar kwam aan het einde net wat tekort. Achter dit tweetal werd hij op de 23ste plek afgevlagd.   foto’s Guus van Goethem

Voor alle uitslagen, check www.motogp.com

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen