Dit was het weekend op de Sachsenring

MotoGP – Bizar begin, verwacht einde
Evenals tijdens de TT was het weer op de Sachsenring een bepalende factor. De bandenkeuze bleek wederom een gok te zijn en dat zorgde voor een bizarre situatie. Op de grid stonden de meeste topcoureurs op regenbanden, maar na de opwarmronde was het voor hen duidelijk: dat moeten slicks zijn. Massaal kwamen de MotoGP-coureurs dan ook binnen, behalve Stefan Bradl en enkele achterveld-jongens. De Duitser, startend vanaf de eerste rij, leek haast compleet alleen bij de start te staan en na het doven van het rode licht kon hij gelijk een behoorlijk marge opbouwen op de jongens die hun race vanuit de pitsstraat moesten beginnen. Daar was het overigens dringen geblazen, maar ook hier weer bleek Marquez de snelste man te zijn. De jacht op de Open Klasse-coureurs en Bradl begon gelijk fel, waarbij de wereldkampioen zijn teamgenoot Pedrosa achter zich aan kreeg. De twee Spanjaarden slokten de andere coureurs op, alsof ze nooit een voorsprong hadden gehad. Ook Stefan Bradl, die het gehele weekend al een behoorlijk tempo in de benen had, moest de Repsol Honda-trein al vrij vroeg in de wedstrijd voorbij laten gaan. 

Bradl kende, ondanks de juiste bandenkeuze op de grid, een ongelukkige race. Waar het leek op een kans om zijn eerste MotoGP-zege te behalen, liep het uit op een klein drama. Voor eigen publiek zakte de Duitser, na ingehaald te zijn door Marquez en Pedrosa, verder en verder terug. De oneervolle zestiende plaats was uiteindelijk het noodlot voor Bradl. De reden dat de Honda-coureur geen vuist kon maken was het feit dat hij met een verkeerde setting vertrok. Door gebrek aan tijd op de grid kon de vering niet meer ingesteld worden op een droge race. 

Geen aanval
Aan de voorzijde van het veld ging Dani Pedrosa er goed voor zitten om de zegereeks van zijn teamgenoot te stoppen. Helaas voor de kleine Spanjaard lukte dat niet. Hij leek dichtbij te komen, maar richting het einde van de race kon Marquez het tempo nog ietwat verhogen, waardoor Pedrosa geen aanval kon plaatsen. De negende zege van het seizoen was daardoor een feit voor Marquez en blijft zodoende ongeslagen in 2014. De derde man op het podium was Jorge Lorenzo, een plek waar de Spanjaard meer dan tevreden over was. Na het Assen-drama voelde het voor de Yamaha-coureur als een zege om weer op het ereschavot plaats te nemen. Na negen races was dit slechts de derde keer dat Lorenzo bij de eerste drie eindigde. Ruim achter Lorenzo eindigde Valentino Rossi zijn wedstrijd op plek vier. Achter hem eindigde goede vriend Andrea Iannone op de vijfde plaats en scoorde daarmee zijn beste MotoGP-resultaat tot nu toe. Aleix Espargaro werd zesde en was daardoor wederom de beste Open Klasse-coureur en hield zodoende ook zijn kleine broertje Pol (zevende) achter hem. Door een sterke eindfase kon de Yamaha-coureur nog net voorbij gaan aan de coureurs van het Ducati-fabrieksteam, Andrea Dovizioso (8e) en Cal Crutchlow (10e).
Moto2 – Aegerters eerste
Met zijn eerste pole position van zijn carrière had Dominique Aegerter een prima basis neergezet voor een goede uitslag op zondag. In het verleden had de Sachsenring nog geen mooie resultaten opgeleverd voor de Zwitser, maar daar moest nu verandering in komen. Al gelijk vanaf het begin leek dat wel goed te komen. Samen met Mika Kallio kon de Suter-coureur wegrijden aan de kop van het veld. Het tweetal bleef de gehele wedstrijd bij elkaar rijden en in de laatste ronde moest Aegerter ervoor zorgen dat hij Kallio ergens voorbij zou steken. Dat lukte in de eennalaatste bocht, waarna de Fin geen mogelijkheid meer had om het feestje van Aegerter te verzieken. De sympathieke Zwitser kon zodoende na 129 starts zijn eerste Grand Prix-overwinning vieren en deed dat in stijl.

Door de twintig punten van Kallio was het zeker dat hij dichter bij zijn teamgenoot Tito Rabat zou komen in de tussenstand. De vraag was alleen hoeveel. De Spanjaard van het Marc VDS Racing Team had het namelijk moeilijk tegenover Simone Corsi, Maverick Viñales en een sterk opererende Franco Morbidelli. Het duo Spanjaarden en Italianen maakten er een fel gevecht van, waar Corsi uiteindelijk de gelukkige winnaar van werd. Het betekende voor hem zijn tweede podium van het jaar, terwijl Rabat genoegen moest nemen met de dertien punten voor plaats vier. Maverick Viñales kende een moeizame start in Duitsland, maar kon dat herstellen in de eindfase. De Spanjaard sloot aan bij het groepje Rabat, Corsi en Morbidelli, maar kon uiteindelijk niet doorstoten richting podium. Wel hield hij de verrassing van de race, Franco Morbidelli, nog achter zich. Voor de Duitsers viel er weinig te vieren. Jonas Folger zat het gehele weekend al niet lekker in z’n vel en moest de wedstrijd voortijdig verlaten door technische problemen. Ook Sandro Cortese haalde de streep niet, waardoor Marcel Schrötter de beste Duitser werd op een twaalfde plek.  
Moto3 – Eindelijk weer Miller-time
Lang leek het erop dat Brad Binder voor een verrassing zou zorgen in de Moto3, maar hij kon net niet voorkomen dat Jack Miller zijn vierde overwinning van het seizoen kon grijpen. De Red Bull KTM Ajo-coureur kreeg het echter zwaar te verduren door de Zuid-Afrikaan, die maar al te graag zijn eerste podium wilde vieren met een overwinning. Dat was helaas net niet mogelijk, doordat Miller een ijzersterke laatste ronde eruit wist te persen. Binder was daardoor niet in staat om nog een aanval in te zetten op de Australiër. De zege voor Miller kwam op een goed moment, aangezien de KTM-coureur verzaakte op Assen door een vroege valpartij. Hoewel hij nog immer WK-leider was na de Nederlandse Grand Prix, was zijn zorgvuldig opgebouwde voorsprong aardig geslonken. Dankzij de zege op de Sachsenring en de valpartijen van Alex Rins en Romano Fenati kon Miller echter weer opgelucht adem halen en alsnog met voldoende voorsprong de zomervakantie aanvangen. Ook Alex Marquez, de winnaar van de afgelopen twee GP’s en eveneens titelkandidaat, verloor uiteindelijk terrein door een vierde plek (achter derde man Alexis Masbou) en kijkt nu tegen een achterstand van negentien punten aan. Het verschil naar kopman Miller is echter miniem en wat dat betreft lijkt een spannende tweede seizoenshelft gegarandeerd.

Datzelfde geldt ook voor de twee Nederlanders in de Moto3. De spanning om punten te scoren, leek in Duitsland terecht te zijn gekomen in een snelkookpan. Al in de tweede ronde lagen Scott Deroue en Bryan Schouten naast elkaar in de grindbak. Deroue was iets te ijverig te werk gegaan (erkende hij later ook) bij een poging om Luca Grünwald in te halen en moest dat bekopen met een crash. In zijn val nam hij indirect Schouten mee en die was daar ‘not amused’ over. Een robbertje vechten in het losse grind van de Sachsenring was het gevolg, waarbij Schouten als schuldige werd aangewezen door de racedirectie. De CIP Moto3-coureur kreeg voor zijn actie twee strafpunten toegewezen. Hopelijk kan het Nederlandse duo nu de zomervakantie gebruiken als cooling down en op die manier een nodige energieboost op doen om tijdens de volgende GP’s de aandacht te verleggen van een rechtstreeks duel op de baan in plaats van ernaast.

Fotografie 2Snap

Voor uitslagen ga je naar www.motogp.com.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.