Einde carrière van Fujiwara

Afgelopen weekend heeft Katsuaki Fujiwara voor het laatst een officiële wegrace verreden. De 39-jarige Japanner deed dat op Losail in het Aziatische kampioenschap, waar hij ook nog aanspraak maakte op de Supersport-titel. Hij won die door technische problemen niet en uiteindelijk ging de negentienjarige Maleisiër Zaqhwan Zaidi aan de haal met het kampioenschap.   

De afgelopen vier seizoenen reed Fujiwara in het Aziatische kampioenschap mee. In zijn eerste jaar, 2011, won hij gelijk de titel in de Supersport-klasse. De twee jaren daarop werd hij vice-kampioen, respectievelijk achter Ryuichi Kiyonari (nu actief in British Superbike) en Azlan Shah Kamaruzaman (nu actief in Moto2). 

Voor die tijd was Katsuaki Fujiwara een publiekslieveling in de WK Superbike-paddock. Dat had hij mede te danken aan zijn vechtlust. De internationale carrière van de Japanner begon echter in een klasse hoger, namelijk het WK Superbike. Hij kwam 59 keer aan de start en wist tweemaal op het podium terecht te komen. Zijn beste superbike-seizoen beleefde hij in 2000 en werd negende in de eindstand. Dat jaar behaalde hij in de eerste race op Misano een derde plaats, achter Troy Corser en Troy Bayliss. 

In 2001 ging Fujiwara aan de slag in het WK Supersport, voor Suzuki Alstare. Daar behaalde hij zijn grootste successen. Zo pakte hij uiteindelijk zes zeges en stond 21 keer op het podium. In zijn tweede WK Supersport-seizoen behaalde hij op een Suzuki GSX-R600 zijn beste eindresultaat. Alleen wist dat jaar Fabien Foret vijf punten meer te scoren en zodoende werd Fujiwara vice-wereldkampioen. 

In 2005 stapte hij over naar Honda en reed voor Winston Ten Kate. Hij werd dat seizoen derde, achter teamgenoot (en wereldkampioen) Sébastien Charpentier en Kevin Curtain. Tot 2007 bleef de Japanner Honda trouw, waarna hij in 2008 aan de start stond met een Kawasaki. Zijn campagne in het WK Supersport stopte in 2010. Fujiwara maakte daarna de overstap naar het Aziatische kampioenschap, waar hij eveneens met een Kawasaki ZX-6R aan de start kwam. In totaal racete Fujiwara meer dan twee decennia en vond zelf dat het nu tijd werd om te stoppen. De Japanner zal overigens nog altijd betrokken blijven bij het racen. Hij gaat voor Kawasaki jonge talenten begeleiden in het Japanse én Aziatische kampioenschap.

Foto’s: 2Snap

 

[justified_image_grid ids=6580,7191,21434,7192,7193,7194,7195,8868,8869,8870,8967,8968]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.