Mijlpaal voor Rossi

Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat Valentino Rossi op 17-jarige leeftijd debuteerde tijdens de Grand Prix van Maleisië. Hij reed dat jaar op een door AGV gesponsorde Aprilia RS125. Het seizoen leverde hem met vijf keer uitvallen misschien niet helemaal op waar hij op gehoopt had, maar met een podium in Oostenrijk en een eerste GP-overwinning twee weken later in Brno, legde Rossi wel meteen een fundering voor een carrière van formaat.

Het jaar erop domineerde hij de lichtste GP-klasse door met 11 overwinningen uit 15 races wereldkampioen te worden. In de jaren die volgden kwamen daar nog eens acht wereldkampioenschappen in de Grand Prix-racerij in de 250cc-, 500cc- en MotoGP-klasse bij. Het totaal aantal GP-overwinningen liep op tot 112 uit 330 racestarts. 

Verder noteerde hij 61 pole positions, eindigde hij 211 keer op het podium en verzamelde hij in totaal liefst 5441 WK-punten. Zijn moeder noemde hem Valentino, maar velen noemen hem de GOAT; Greatest of all time. 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.