Film > Lorenzo vs. Pedrosa

De Grote Prijs van Catalonië van 2012 draaide uit op een geweldig gevecht tussen Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa, de twee lokale gemotoriseerde matadoren, die het in hun racecarrière al zo vaak met elkaar aan de stok hebben gehad. In de meeste gevallen won Lorenzo. Zo ook nu. Maar daar gaat het nu niet om. Meer dan de helft van hun leven racen de 26-jarige Pedrosa en de één jaar jongere Lorenzo al tegen elkaar. De talloze confrontaties tussen de twee Spanjaarden hebben in die jaren voor het nodige spektakel gezorgd en geregeld ook voor heel veel opschudding, zowel op als naast de baan.

In 2005 kwam het op de Sachsenring tot de eerste keiharde confrontatie. Beiden reden op een 250cc-Honda toen Lorenzo zijn rivaal raakte en onderuit ging. Pedrosa bleef wonderwel overeind en won als regerend wereldkampioen (nu bij de kwartliters) wel de race, maar de gevolgen van de actie van Lorenzo lieten hun sporen achter. Mede door toedoen van de Spaanse pers laaide de rivaliteit tussen de twee landgenoten onmiddellijk weer op. Op het podium van de Spaanse Grand Prix in Jerez dat jaar schudden Pedrosa en Lorenzo elkaar pas de hand nadat ze hier door niemand minder dan de Spaanse koning Juan Carlos II min of meer toe waren gedwongen.

Gelukkig kwam het goed. Uiteindelijk spraken de twee weer met elkaar en noemden ze elkaar tijdens persconferenties ook weer bij de voornaam. De ultieme verbroedering kwam vorig jaar na de race in Qatar, toen ze na een hard maar eerlijk gevecht als nummers één (Lorenzo) en twee (Pedrosa) elkaar in het parc fermé innig omhelsden.

Aan de vooravond van hun zoveelste duel (en dan ook nog op hun beider thuiscircuit voor al hun fans) was dat reden voor MOTO73-verslaggever Henk Keulemans om hen te vragen wat er was veranderd. De reactie van Lorenzo was legendarisch en zo humorvol dat zelfs Pedrosa er echt om moest lachen. Maar het werd nog veel bijzonderder. Wat Keulemans voor MOTO73 in gedrukte vorm maakte, heeft de Dorna namelijk in bewegend beeld en geluid gedaan. Zo breng je anderen dus op ideeën… Maar wel leuk en zeker goed uitgevoerd!

Bekijk de unieke film hier.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.