Film > Samenvatting GP of the Americas

Goed nieuws, Jasper Iwema is in orde na een flinke highsider. De coureur van RW Racing GP verloor de controle over het voorwiel bij het uitaccelereren van bocht 17 en werd bij een snelheid van zo’n 160 kilometer per uur van zijn motor gekatapulteerd. Hij landde op zijn hoofd en was twee (!) minuten buiten bewustzijn. De artsen besloten daarom om hem naar het ziekenhuis te sturen voor een extra controle en een CT-scan van zijn hoofd. Volgens RW-teammanager Jarno Janssen is Iwema in orde en heeft hij niets gebroken.

Iwema had een goede start in de Moto3-race op het circuit in Austin, Texas. Veranderingen die ’s nachts nog waren gedaan aan de motor pakten goed uit en de Nederlander won daardoor aan vertrouwen in de warming up. Dankzij dat vertrouwen kon hij in de eerste ronden al een paar plaatsen winnen. In ronde drie werd Iwema bijna opgesloten door de val van een andere coureur, waardoor hij even van de baan af moest. Dat kostte veel plaatsen. Hij kwam terug in 24ste positie, maar was al snel achttiende.

“Toen zagen we ineens een rode vlag en het volgende beeld op de tv-schermen was dat van Jasper die knock-out in de grindbak lag”, aldus teammanager Jarno Janssen. “Gelukkig zagen we zijn armen en benen bewegen toen hij werd weggedragen.”

In het medisch centrum op het circuit constateerden de artsen geen serieus letsel maar werd toch besloten Iwema naar het ziekenhuis over te brengen voor nader onderzoek en een CT-scan van zijn hoofd. Janssen: “Jasper vond dat zelf helemaal niet nodig. Hij voelde zich goed. Maar de artsen stonden er op dat hij toch ging.”

Iwema’s teamgenoot Jakub Kornfeil reed ondertussen een prima race en was onderweg naar de zevende plaats toen de race werd stilgelegd. Kornfeil begon aan de resterende vijf ronden als negende, maar had geen geweldige start. Hij viel terug naar plaats twaalf, maar had zich voor de finish terug gevochten naar een uiteindelijke tiende plaats.

Alle aandacht ging echter uit naar Marc Marquez. De Repsol Honda-coureur had op zaterdag al indruk gemaakt door de pole position voor zich op te eisen. Die prestatie zette hij echter in de schaduw door op zondag zelfs de MotoGP-race te winnen. Daarmee is Marquez de jongste winnaar ooit in de koningsklasse. Teamgenoot Dani Pedrosa was de enige die het supertalent nog een beetje kon bijhouden. Jorge Lorenzo had al geen schijn van kans.

Genoeg gepraat, bekijk snel de hoogtepunten van de MotoGP, Moto2 en Moto3!

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.