zondag 19 mei 2024

Finland 1979: Randy Mamola jongste podiumfinisher ooit

Met de komst van de pas 19-jarige Pedro Acosta aan het front van de koningsklasse, wordt het weer interessant om naar de leeftijdsrecords van de coureurs te kijken. Vaak wordt er namelijk vanuit gegaan dat de tegenwoordige generatie coureurs (of sporters in het algemeen) die uitzonderlijke prestaties leveren, dat op steeds jongere leeftijd doen. Dat blijkt in het geval van de coureurs in de koningsklasse niet het geval te zijn. Neem deze foto. Zeker uit Nederlands oogpunt is dit een historische foto. Want het is de huldiging na de 500cc-race van de Finse Grand Prix, die op 29 juli 1979 plaatsvond. En op magistrale wijze werd gewonnen door Boet van Dulmen. Het was de enige GP-zege van ‘Den Boet’. Randy Mamola (r) werd tweede en Barry Sheene derde. Maar ook uit een ander oogpunt is dit nog steeds een historische foto. Door als tweede te finishen is Randy Mamola, hier ook nog in actie op de beroemde spoorwegovergang die onderdeel uitmaakt van het beruchte stratencircuit van Imatra, nog altijd de jongste coureur die in de koningsklasse op het podium wist te eindigen. Op het moment dat dit in Finland gebeurde, was de Amerikaan 19 jaar en 261 dagen. De tweede plaats in dit klassement wordt ingenomen door de Argentijn Eduardo Salatino. Die was 19 jaar en 274 dagen toen hij op 14 oktober 1962(!) als derde in zijn thuis-GP in Buenos Aires finishte. Op het moment dat Pedro Acosta in Portugal als derde het MotoGP-podium mocht beklimmen, was hij 19 jaar en 304 dagen. Daarmee staat hij achter Randy Mamola en Eduardo Salatino derde in het klassement.

Het fenomeen Pedro Acosta: de nieuwe Marc Márquez?

De jongste podiumfinisher ooit in de koningsklasse kan Pedro Acosta dus niet meer worden. Wel is hij dat in de in 2002 ingestelde MotoGP-klasse. En dat is toch ook een prestatie waar de jonge Spanjaard trots op mag zijn. Nu is het de vraag of hij er wel in gaat slagen om Marc Márquez als jongste GP-winnaar en wereldkampioen in de koningsklasse af te lossen. Om het eerste te bereiken heeft Pedro de tijd tot en met de Duitse Grand Prix, die op 7 juli 2024 wordt verreden. Hij zal dit jaar het eindklassement van de MotoGP moeten aanvoeren om de jongste wereldkampioen in de koningsklasse te worden.

Foto: Henk Keulemans

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen