dinsdag 27 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Foto-album: Van der Mark in training

Het aftellen naar het veel besproken WK Superbike-debuut van Michael van der Mark bevindt zich nu echt in de eindfase. Aanstaande vrijdag zal de wereldkampioen Supersport z’n eerste ‘officiële’ meters maken, gevolgd door de eerste twee races in de nacht van zaterdag op zondag.

Niet alleen in Nederland begint de spanning serieus op te lopen, ook in Australië -waar Van der Mark net twee testdagen achter de rug heeft- kan eigenlijk niemand meer wachten tot het zover is. In het bijzonder hoofdrolspeler zelf: “Ik raak steeds enthousiaster, want ik hou meer van racen dan van testen! Dat geldt denk ik voor iedereen en we hadden deze test echt nog nodig want nu heb ik het goede gevoel. Het ging voor mij vooral om meters maken en daardoor kon ik ronde na ronde het gevoel verbeteren.” 

Toch is het in het SBK flink wennen voor de Rotterdammer die de afgelopen vier seizoenen succes op succes boekte. Heel af en toe was hij een keer vierde of vijfde en slechts heel sporadisch ging het nog iets minder. Op de twee trainingsdagen op Phillip Island deed Van der Mark het goed met twee keer de negende plaats. En dat is even wennen, zo blijkt als de Pata Honda-rijder aan het woord komt: “Het is echt heel lastig, iedereen is echt snel en ik ben nog steeds aan het leren. Dit is echter de manier waarop we het moeten doen. We hebben twee heel goede dagen gehad en we konden heel veel proberen, waardoor we een prima beeld hebben van wat wel en wat niet werkt. Ik kijk erg uit naar de start van het raceweekeinde.

Sylvain Guintoli, wereldkampioen en teamgenoot van Van der Mark, kende zoals verwacht een lastige test die hij als elfde afsloot. Een aantal weken geleden kwam de Fransman ongelukkig ten val en liep daarbij blessures aan nek, schouder en enkel op. Ondanks een nieuwe crash kon Guintoli toch nog veel rijden en zo z’n vertrouwen flink opkrikken. 

Alex Lowes sloot op zijn Suzuki de test als snelste af, nipt voor Jonathan Rea (Kawasaki) en de verrassing van de test, Jordi Torres op de Aprilia. Met Rea’s teamgenoot Tom Sykes op vier en Aprilia-rijder Leon Haslam ook binnen 0,3 seconde lijkt Phillip Island een echte SBK-klassieker te gaan worden. Davide Giugliano (Ducati) zal het weekend aan zich voorbij moeten laten gaan omdat hij bij een zware crash twee lendenwervels brak. De verwachting is dat de Italiaan er in Thailand, vier weken na Phillip Island, weer bij is. Ook Randy de Puniet (Suzuki) kwam stevig ten val, maar hij kan wel rijden Down Under. Sykes was eveneens één van de coureur die hard viel, maar de Engelsman had veel geluk en hield niets aan zijn klapper over. 

 

[justified_image_grid ids=21684,21685,21686,21687,21688,21689,21690,21691,21692,21693,21694,21695]

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen