13 C
Nederland
zondag 25 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Sensationele terugkeer Troy Bayliss!

Het WK Superbike staat volledig op z’n kop! Ducati heeft zojuist bevestigd dat drievoudig wereldkampioen Superbike Troy Bayliss de geblesseerde Davide Giugliano vervangt. Er wordt momenteel alleen gesproken over de races op Phillip Island, maar doordat Giugliano ook Thailand, Aragon en Assen moet missen vanwege twee gebroken lendenwervels, zijn de geruchten over een verlengde terugkeer inmiddels niet meer op een hand of 36 te tellen. Phillip Island is in ieder geval 100 procent zeker.

Nadat Bayliss in 2008 met zijn derde SBK-titel afscheid nam, werd hij regelmatig gelinkt aan een eenmalige of zelfs definitieve terugkeer. Verder dan een aantal testen kwam het echter niet. Tot nu! Met zes overwinningen op Phillip Island is de Australiër één van de succesvolste rijders op dit circuit, dus aan baankennis zal het niet liggen. Van een conditionele achterstand is ook geen sprake, want na het einde van z’n wegracecarrière kreeg Bayliss nog meer tijd om te trainen op onder andere de wielrenfiets. Hij staat daarmee minstens net zo scherp als tijdens z’n actieve racecarrière. Bovendien werd de 45-jarige coureur tijdens z’n ‘pensioen’ een aantal keren nationaal kampioen dirttrack en Supermoto. Ook de straat-Panigale kent weinig geheimen voor hem, al maakte hij nog geen meter met de 2015 SBK-versie van Ducati. Binnen het nieuwe reglement onderging de Panigale R echter de minste wijzigingen, waardoor de schok niet al te groot zal zijn. 

Ducati is, ondanks twee dramatische seizoenen, nog altijd het succesvolste merk op Phillip Island, met 22 zeges, 51 podiums en 11 poles. De Panigale stond er echter nog nooit op het podium, al kwam Giugliano in 2014 met twee vierde plaatsen erg dichtbij. Carlos Checa, een andere grote naam uit de Ducati-geschiedenis, won Down Under in 2012 voor het laatst een race voor de fabrikant uit Bologna. De laatste Ducati-zege in het SBK staat op naam van Sylvain Guintoli (Magny-Cours, 2012). Bayliss kwam in totaal tot 52 SBK-overwinningen, alle voor Ducati. 

De hoofdrolspeler: “Het spijt mij erg voor Davide en het is erg jammer dat hij z’n seizoen zo moet beginnen. Het verlangen om terug te keren op het circuit was altijd erg sterk. Bovendien is het de 25e keer dat het WK Superbike rijdt op Phillip Island, één van mijn favoriete circuits. Ik weet dat het een zeer lastig weekeinde gaat worden, zeker omdat het even geleden is dat ik met een Superbike onderweg was. Ik ken de baan echter heel goed en hoop het oude gevoel snel terug te hebben. Ik ga proberen zoveel mogelijk plezier te hebben en zal uiteraard mijn best doen om een goed resultaat te behalen en het thuispubliek te vermaken.”

Hoewel het uitvallen van Giugliano voor Ducati een grote tegenslag is, komt de terugkeer van Bayliss op een perfect moment. De Australiër is ongekend populair bij de fans van het Italiaanse merk en kreeg het zelfs voor elkaar een waardige opvolger voor Carl Fogarty te worden. Iets, wat op voorhand onmogelijk geacht werd. Ook Australië kon wel een oppepper gebruiken, want geen van de vaste SBK-rijders van 2015 komt uit dit land. 

MOTO73 interviewde in 2009 Bayliss uitgebreid en toen liet de Australiër, nadat hij net bekend gemaakt had dat hij niet zou terugkeren in het Superbike, heel duidelijk weten wat hij het meeste zou missen: ‘winnen!’. Of hij dat gevoel komend weekeinde terugkrijgt, is in de nacht van zaterdag op zondag live op Eurosport te zien. De eerste manche start om 2.00 uur, de tweede om 4.40 uur. 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen