maandag 27 mei 2024

Glenn van Straalen snel en ongelukkig – wereldtoppers

World Supersport Australië en Indonesië

Glenn van Straalen reed in de allereerste raceronde van het World Supersport-seizoen 2023 aan de leiding. De eerste race op Phillip Island begon onder verraderlijke omstandigheden, want de baan was op sommige plekken wat nat. De EAB Racing Team-coureur kwam vanaf een zevende startplek als een raket naar voren en streed, tot de rode vlag vanwege een crash, om de koppositie. Bij de herstart bleek de bandenkeuze cruciaal. Glenn van Straalen was één van de rijders die koos voor slicks. Dat pakte niet goed uit, omdat het gedurende de race weer begon te regenen. Er zat voor de Nederlander niet meer in dan een veertiende plaats. In de tweede – droge – race eindigde Van Straalen keurig als vijfde. Deze race werd vroegtijdig afgebroken, omdat er een aantal Australische ganzen over de baan liepen.

WorldSBK Australië en Indonesië: zware crash Michael van der Mark

Tekst: Jan Boer, Gert Bos, Asse Klein, Kees Siroo
Fotografie: 2Snap, Gert Bos, Henk Teerink

Een week later in Indonesië zat Van Straalen er opnieuw goed bij. In de eerste race streed de Yamaha-coureur voor de vierde plaats. In de voorlaatste ronde werd de 22-jarige coureur door Nicolo Bulega – de dubbele winnaar op Phillip Island – van de motor gereden. Van Straalen pakte zijn motor wel weer op en finishte nog als elfde. De Nederlander voelde zich bestolen van een topklassering: ‘Het werd als een race-incident bestempeld, maar we zijn wel een vijfde plaats kwijt.’ In de tweede race kwam Van Straalen na een matige start in de tweede ronde ten val. Qua potentieel zit er bij Van Straalen veel meer in dan het huidige puntenklassement laat zien.

Ten Kate Racing Yamaha wacht na twee dominante seizoenen met Dominique Aegerter nog op hun eerste zege in 2023. De nieuwe troef Stefano Manzi pakte een tweede plaats in Australië en Indonesië. Tweede coureur en nieuwkomer in de World Supersport, Jorge Navarro, moest genoegen nemen met een aantal top-10-klasseringen. Can Öncü en Federico Carcicasulo wonnen de races in Indonesië.

Balen voor Van Straalen in Indonesië. Hij werd in de voorlaatste ronde door Nicolo Bulega van zijn motor gereden.

Van Berkel scoort vierde plek

World Cup zandrace Argentinië

De tweede wedstrijd van de nieuw ingestelde World Cup zandrace is verreden in het Argentijnse Gesell, een plaats aan de Atlantische Oceaan, zo’n 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Buenos Aires. Net als in Le Touquet ging de zege naar de Brit Todd Kellett (Yamaha), die na een race over drie kwartier een kleine tien seconden voor Camille Chapellière (KTM) over de finish kwam. Kort achter de Fransman werd Yentel Martens (Honda) derde. Daarna volgde er een groot gat van ruim anderhalve minuut naar de vierde plaats, die naar Lars van Berkel (Honda) ging. Vijfde werd de Belg Daymond Martens (Honda). De derde en laatste wedstrijd is in december in Portugal.

Internationale crosses

Klaar voor start GP’s

Op diverse circuits namen de crossers in de afgelopen weekenden deel aan wedstrijden als laatste voorbereiding op de eerste Grand Prix. In het Britse Hawkstone Park ging de zege naar Glenn Coldenhoff (Yamaha), die tweede en eerste werd in de manches, voor Romain Febvre (Kawasaki) en Brent van Doninck (Honda). De vierde plaats ging naar Jeffrey Herlings (KTM), die in de manches als zevende en tweede eindigde. Op dezelfde dag won Calvin Vlaanderen (Yamaha) in het Franse Sommières; hij werd in de manches eerste, zevende en tweede.

Een week later in het Franse Lacapelle Marival won Herlings beide manches. In de MX2 ging de dagzege naar Lucas Coenen (Husqvarna) en werd Roan van de Moosdijk (Husqvarna) derde.

Een aantal GP-rijders kwam bij de openingscross in Lierop aan de start. Brent van Doninck won de eerste manche voor Brian Bogers (Honda) en Romain Febvre. De tweede reeks leverde winst op voor Pauls Jonass (Honda), die in de eerste manche vijfde was geworden. Na een inhaalrace ging de tweede plaats naar Van Doninck, die daarmee de dagzege pakte. Bogers werd vierde in de tweede manche. Kay de Wolf (Husqvarna) won beide manches van de MX2. De Italiaan Andrea Bonacorsi (Yamaha) werd tweemaal tweede, Jago Geerts (Yamaha) eindigde twee keer als derde.

Belg Antoine Magain wint

Enduro Holten

Traditiegetrouw mocht MAC de Holterberg weer de eerste wedstrijd voor het ONK/BK enduro van dit jaar op poten zetten. De Voorjaarsrit op de eerste zaterdag van maart werd gewonnen door de 26-jarige Belgische WK-rijder Antoine Magain. Hij was de snelste in de scratch voor Lucas Dolfing en de Belgische Europees kampioen E3 Dietger Damiaens. Als de eerste enduro van dit jaar een graadmeter mag zijn voor de rest van het seizoen, ziet het er weer veelbelovend uit. Met bijna vierhonderd rijders was de animo groot. Het was vooral op de vlakte fris met nu en dan wat motregen, echt enduro-weer. Op de proef op de Zuurberg was het een stuk aangenamer en daarvan genoten zowel de deelnemers als de fans met volle teugen. De Nationalen moesten de 68 kilometer lange route drie keer rijden met in totaal negen proeven. Ook voor de Inters waren het drie ronden, maar hierna moest de proef op de Zuurberg nog een keer extra gereden worden waardoor hun totaal aan proeven op tien kwam.

In de snelste ‘Koningsklasse’, de E2/E3, opende Antoine Magain meteen sterk met een snelste tijd op de Zuurberg. Landgenoot Dieter Damiaens was op de tweede proef de snelste, maar daarna was Magain niet meer te kloppen. Met in totaal negen keer winst in de proeven pakte hij ook de totaalzege met een tijd van 1.39.10,63 en daarbij kreeg hij nog een minuut straf vanwege het te laat starten. Lucas Dolfing werd prima tweede op ruim 34 seconden en was vanaf de derde proef Damiaens de baas die 37 seconden langer nodig had op de proeven. Thierry Pittens werd vierde voor Hans Vogels, die aan zijn laatste seizoen is begonnen en kampte met koppelingsproblemen. Mark Wassink eindigde als zesde, ondanks 10 seconden tijdstraf vanwege het rijden zonder verlichting. Wesley Pittens kwam niet verder dan de zevende plek vanwege problemen met de transponder en een lekkende oliekeerring. Helaas brak Kaiya Brouwer bij een val in de eerste proef een sleutelbeen en mist dus twee ONK’s.

Bij de E1 begon Mike Bokslag het beste met een snelste tijd op de Zuurberg, dat lukte hem daarna nog een keer. Tommie Jochems blies ook een aardig partijtje mee en was de snelste op de slotproef op de Zuurberg. Maar absoluut de beste was Max Schwarte. Hij was zeven keer de snelste op de proeven en won met een tijd van 1.42.36,29. Mike Bokslag moest bijna een minuut toegeven en werd tweede voor Tommie Jochems die met ruim 26 seconden meer nog redelijk in de buurt kon blijven. Vierde werd Jarno Zandbergen voor Ties Bennink. Bij de Nationalen imponeerde vooral rookie Jeroen Bussink. Hij was in de N2 ruim vijf minuten sneller dan de tweede man en was snelste in de scratch voor Tom Smit in de N3 en de Zeeuw Casper Ovaa in de NV40. Erwin Plekkenpol stapte over van de Inters naar de Nationalen en werd tweede in de NV40. Hij gaat nog een jaartje rijden ter nagedachtenis aan Thijs Bulten in overleg met de familie Bulten. Bas Klein Haneveld evenals Erwin, kind aan huis bij de familie Bulten, reed met een sticker van Thijs op zijn voorplaat.

Lucas Dolfing was de snelste Nederlander in de E23 met een tweede plaats. foto: Henk Teerink.

Negende plek voor Reitsma

EK ijsspeedway Polen

Sebastian Reitsma eindigde op een verdienstelijke negende plaats tijdens het EK ijsspeedway in het Poolse Sanok. De pas 16-jarige ijsspeedwayer deed dit door respectievelijk zes en acht punten te scoren tijdens de twee wedstrijddagen. Niek Schaap sloot het EK op een veertiende plaats af. Schaap heeft aangeven na dit seizoen voorlopig de ijsspeedway vaarwel te zeggen. De Europese titel ging naar de Oostenrijker Franz Zorn. Reitsma mag ook afreizen naar het Duitse Inzell, wanneer daar op 18 en 19 maart om de wereldtitel wordt gestreden. Reitsma kreeg een wildcard van de FIM.

De ongewisse toekomst van het WK IJsspeedway

Sebastian Reitsma.
Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen