woensdag 27 september 2023

Goud voor Cas Valk en Rick Elzinga in EMX

Met Cas Valk (EMX125) en Rick Elzinga (EMX250) zijn de twee belangrijkste Europese crosstitels door Nederlandse rijders behaald. Valk verzekerde zich van de titel in Finland, Elzinga werd kampioen in Frankrijk.

Fotografie: Infront Media en Yamaha

Het crossjaar 2022 verloopt voor Nederland uitstekend, want ook zonder Jeffrey Herlings worden er prachtige resultaten behaald. De GP van Lommel was een hoogtepunt, maar ook het rijden van Kay de Wolf en Roan van de Moosdijk in de MX2. En over een goede week wordt een Nederlandse wereldkampioen bij de damescross. Kortom: op het hoogste niveau worden uitstekende resultaten behaald.

Maar ook een niveau lager is dit jaar voor Nederland geweldig verlopen. Cas Valk en Rick Elzinga staan vanaf het begin van de competitie hoog in het klassement en al enkele wedstrijden voor het eind was het duidelijk dat hen de titels nauwelijks nog zouden kunnen ontgaan. Goed presteren in het Europees kampioenschap kan leiden tot een mooie carrière in de GP-klassen. Kijk maar naar Roan van de Moosdijk, die in 2019 Europees kampioen in de 250cc-klasse werd en Kay de Wolf, de nummer vier van de EMX in 2020. Beiden rijden nu steevast voorin in de GP’s. Zal dit ook zijn weggelegd voor Cas Valk en Rick Elzinga? Een opmerkelijk feit: beiden komen uit Overijssel, Valk uit Nijverdal, Elzinga uit Zenderen. Een provincie waaruit de laatste jaren geen GP-rijders zijn gekomen.

MXGP Loket, Lommel en Uddevalla: Honda kan champagne klaarzetten voor Tim Gajser

Grote fouten voorkomen

Cas Valk begon het seizoen met een tweede en een eerste plaats in de uitgestelde GP van Engeland in Matterley Basin. Dat bracht hem meteen aan de leiding in de stand. Een iets minder geslaagd optreden in Pietramurata (tweede en achtste) deed hem terugzakken naar de tweede plaats achter zijn Franse Fantic-teamgenoot Alexis Fueri. In Letland toonde Valk zich weer de sterkste (derde en eerste). Vervolgens bleef hij goed presteren in Spanje (tweede en vijfde), het Franse Ernéé (eerste en tweede), Duitsland (vierde en tweede) en het diepe zand van Lommel (zesde en tweede).

Na twee vijfde plaatsen in de voorlaatste wedstrijd in Zweden vertrok Valk naar de slotrace in het Finse Hyvinkää met een voorsprong van 48 punten op de tweede man. Dat hield in dat hij aan eenmaal een achttiende plaats genoeg zou hebben om kampioen te worden. Hij had puur voor die paar puntjes kunnen rijden, maar de 16-jarige Nijverdaller steekt zo niet in elkaar: hij wil optimaal presteren. En daarom werd hij in Finland derde en tweede, goed voor de tweede plaats in het dagklassement. Het werd daar een dubbel Nederlands succes, want Ivano van Erp (17) won beide manches. Met een eerste en een derde plaats was hij een week eerder in het Zweedse Uddevalla ook al de beste.

Van Erp had kopstart in de eerste manche en bleef de hele race aan de leiding. Valk vertrok als zevende, schoof al snel door naar de vierde plaats en wist zich gaandeweg de race nog een plek te verbeteren. De derde plaats was ruim toereikend om de titel binnen te halen. In de tweede manche vertrok Van Erp als tweede, maar in de tweede ronde kwam hij op kop. Valk was wederom zevende, maar wist op te klimmen naar de tweede plaats.

Cas Valk: ‘Ik heb het hele seizoen alles gegeven en geprobeerd grote fouten te voorkomen. Ik heb in elke race goed punten gescoord. Ik ben er in de slotrace zeker fel tegenaan gegaan om te winnen, maar ik kwam iets tekort. Ik ben geweldig blij, mijn dank gaat uit naar mijn team. Zonder hen had ik dit niet kunnen doen. Wat geniet ik van dit moment!’

Meteen na binnenkomst werd Cas Valk getrakteerd op confetti en een alcoholdouche.

Tweede titel

De titelstrijd van de EMX250 startte in het Italiaanse Mantova. Daar begon Rick Elzinga (20) uitstekend door dagwinnaar te worden na in de manches eerste en vierde te zijn geworden. Bij de tweede race, in Portugal, ging het zelfs nog iets beter, want daar won Elzinga beide manches. De wedstrijd in het Italiaanse Pietramurata werd een tegenvaller met slechts 14 EK-punten – eenmaal zevende. Daarna volgden vier uitstekende resultaten: eerste en derde op Sardinië, tweede en derde in Ernée, tweede en eerste in Duitsland en derde in beide manches in Lommel. De beide Scandinavische wedstrijden verliepen iets minder goed, met de klasseringen negen en vier in Zweden en vier en zeven in Finland. Na Zweden had Elzinga een gat van 44 punten geslagen met Cornelius Toendel. In Finland maakte de Noor slechts vier punten goed, zodat Elzinga met een gerust hart naar St. Jean d’Angély kon afreizen.

De beslissing viel al in de eerste manche. Toendel kwam ten val en scoorde niet. Elzinga vertrok rond de zesde plaats, nam geen enkel risico en kwam als achtste en kampioen (!) over de finish. In de tweede reeks had hij een iets minder goede start, maar kwam snel naar voren. Op de derde plaats rijdend kreeg hij lichte problemen, die het noodzakelijk maakten een bezoek aan de pits te brengen. Na een snelle reparatie kon hij z’n race vervolgen en hij werd nog twaalfde. Beide manches werden, net als een week eerder in Finland, gewonnen door zuiderbuur Lucas Coenen, die daardoor in de EK-eindstand opklom naar de tweede plaats.

Elzinga: ‘Het is een geweldig gevoel dat het eindelijk is gelukt. Ik heb een paar moeilijke jaren gehad en voelde me erg bevoorrecht dat ik de kans kreeg opgenomen te worden in het officiële Yamaha EMX250-team. Ik heb zo hard gewerkt als ik kon, wat niet altijd meeviel, omdat ik wat gezondheidsproblemen kreeg in het tweede deel van het seizoen. Gelukkig was ik het seizoen heel sterk begonnen. Op de dagen dat het wat moeilijker ging, ben ik rustig gebleven en heb zoveel punten als mogelijk was gescoord. Ik kan me niet gelukkiger voelen dan nu. Mijn grote dank gaat uit naar Yamaha en het Hutten Metaal Yamaha Official EMX250-team en iedereen in mijn omgeving. Drie jaar geleden moest ik zelf nog mijn motor schoon maken en nu krijg ik de kans om volgend jaar grands prix te rijden!’ Voor zijn team betekent het de tweede titel, want twee jaar geleden ging de titel naar Thibault Benistant, de Fransman die dit weekend na een eerste en een tweede plaats tweede werd in de Franse GP in de MX2-klasse.

EK-eindstanden

EMX125

1. Cas Valk, Fantic, 363;
2. Karlis Reisulis (LV), Yamaha, 314;
3. Janis Reisulis (LV), Yamaha, 301;
5. Ivano van Erp, Yamaha, 291;
45. Lotte van Drunen, KTM, 14.

EMX250

1. Rick Elzinga, Yamaha, 365;
2. Lucas Coenen (B), Husqvarna, 317;
3. Cornelius Toendel (N), Fantic, 317;
12. Dave Kooiker, Yamaha, 123;
32. Cas Valk, Fantic, 29;
33. Raf Meuwissen, KTM, 28;
36. Marcel Conijn, KTM, 26;
40. Jens Walvoort, KTM, 18;
53. Scott Smulders, Husqvarna, 4;
58. Kjeld Stuurman, GasGas, 3.

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image