donderdag 8 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

GP Motegi verder onder druk UPDATE

UPDATE 16-9-2011
Valentino Rossi zal op 2 oktober ‘gewoon’ deelnemen aan de MotoGP-race van Japan op het circuit van Motegi. De meervoudige wereldkampioen, die komend weekend op Aragon met een aluminium frame van FPR rijdt, was in april een van de vele coureurs die, na de aardbeving, tsunami en het nucleaire gevaar in Japan, zijn zorgen uitte over de straling vanuit Fukushima, het epicentrum van de ramp. “De situatie lijkt veilig en onder controle”, zegt Rossi tegen de BBC. “Ik zal racen in Motegi. De testen op radioactiviteit zijn allemaal negatief uitgevallen.”

UPDATE 12-9-2011
Het fabrieksteam van Yamaha rijdt met Ben Spies en Jorge Lorenzo op Motegi. Dat heeft het team net laten weten in een speciale mailing. Verwacht wordt dat op korte termijn meer teams met soortgelijke berichten naar buiten komen. Daarnaast werd overigens bekend gemaakt dat Spies en Lorenzo in Japan in de WGP50th Anniversary-kleurstelling zullen aantreden.

UPDATE 30-8-2011
De GP van Motegi blijft de gemoederen flink bezighouden. Zo heeft de Honda Racing Corporation zelfs een apart persbericht rondgestuurd over de uitspraken van Shuhei Nakamoto (zie bericht 29-8). Volgens Honda is Nakamoto namelijk verkeerd geciteerd waardoor zijn uitspraken een eigen leven zijn gaan leiden. Zo vindt Nakamoto het circuit van Suzuka persoonlijk een geweldige baan. Een MotoGP-race organiseren op het door de Nederlander Hans Hugenholtz ontworpen circuit zit er echter niet in aangezien Suzuka geen FIM-homologatie heeft. Nakamoto: “Om die homologatie rond te krijgen, moet veel veranderd worden. Een goed voorbeeld is de haarspeldbocht. De uitloopzone is daar te krap maar een weg achter het circuit maakt het onmogelijk om meer ruimte te creëren. Zonder dit soort kwesties was Suzuka een goede optie maar op dit moment is het absoluut niet haalbaar.”

UPDATE 29-8-2011
Nog altijd is er veel te doen om de GP op Motegi. Volgens Honda’s grote baas, Shuhei Nakamoto, is de beste optie verhuizen naar het ‘veiliger gelegen’ Suzuka. Dorna CEO Carmelo Ezpeleta speelt de troef Valentino Rossi uit. Ezpeleta weet als geen ander dat de mening van Rossi zeer zwaar weegt, waar ter wereld dan ook. Door hem in het openbaar te vragen op Motegi te gaan rijden, heeft Ezpeleta de veelvoudigwereldkampioen schaak staan. Schaak mat is echter een heel ander geval.
Of dit alles Casey Stoner kan overtuigen is zeer de vraag. Nu zijn vrouw zwanger is, wil de Australiër nog minder risico nemen en lijkt het vooralsnog ondenkbaar dat hij naar Motego afreist.

UPDATE 21-8-2011
Er lijkt een heuse tweespalt te ontstaan in de MotoGP. Zoals in eerder gepubliceerde tekst valt te lezen, hebben kopstukken als Valentino Rossi, Jorge Lorenzo en Casey Stoner bepaald geen zin om naar Japan af te reizen. Teambaas Jorge Martinez heeft er echter geen enkel probleem mee. De Spanjaard is in alle drie de GP-klassen vertegenwoordigd en kan het, zeg maar, vrij goed vinden met de organisatie van de MotoGP.

Martinez: “Soms praten we te veel zonder dat we alle informatie hebben. Als het 120 kilometer van de kerncentrale echt zo slecht was, zouden al die mensen daar niet wonen. Een maand geleden heeft het Japanse kampioenschap gereden op Motegi. Probleemloos. Ik denk niet dat de Dorna, Honda of andere grote bedrijven ons in gevaar willen brengen.” Op Brno liet Yamaha Tech 3 al weten af te zullen reizen naar Motegi voor de GP. Later meer over hoe nu verder.

BERICHT 17-8-2011
Valentino Rossi denkt erover om de Japanse MotoGP over te slaan. De veelvoudig wereldkampioen is net als onder andere Casey Stoner en Jorge Lorenzo bang voor radioactieve straling. “Ik hoopte echt dat de juiste beslissing zou worden genomen, maar dat is niet gebeurd en nu hebben we een serieus probleem”, reageerde de 32-jarige coureur op de beslissing van de FIM om de race door te laten gaan.

Japan werd in maart getroffen door een krachtige aardbeving en tsunami die tot een nucleaire crisis leidden toen de in het noordoosten gelegen kerncentrale van getroffen werd. De race in Japan, die voor 2 oktober gepland staat, wordt op het circuit van Motegi verreden. Dat ligt ten noorden van Tokyo, maar nog altijd honderden kilometers ten zuiden van Fukushima. Rossi wil echter dat de race verhuist naar het circuit van Suzuka, dat nog zuidelijker in Japan ligt.

Later meer.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen