Grote Nederlandse delegatie in Le Dakar

Le Dakar 2012 is sterk Nederlands getint. Van de 465 voertuigen die op 1 januari aan de start staan in de Argentijnse badplaats Mar del Plata, hebben er 55 een bestuurder uit Nederland. Dat is een op de acht. De organisatie van de zware woestijnrally door Zuid-Amerika maakte dinsdag in Parijs de deelnemerslijsten bekend en presenteerde het etappeschema.

De rally gaat deze editie van kust naar kust, want de finishplaats is Lima in Peru. Ertussen liggen veertien etappes, twee meer dan vorig jaar. De route is 8500 kilometer lang, waarvan 4200 in de klassementsproeven is verwerkt. Peru is nieuw in de Dakar Rally en de deelnemers krijgen in dat land vier etappes voorgeschoteld, die de organisatie als bijzonder zwaar omschrijft. Vooral de twaalfde en dertiende etappe voeren de voertuigen over hoge zandduinen.

”De route bepaalt de kwaliteit van deze editie. Er is een grote verscheidenheid aan moeilijkheden”, aldus directeur Etienne Lavigne. Het wedstrijdkonvooi telt 185 motoren, 171 auto’s, 76 trucks en 33 quads. Nederland is in alle categorieën aanwezig, behalve de quads.

Bekende namen op de motoren zijn meervoudig etappewinnaar Frans Verhoeven (foto), Henk Knuiman en Daniël Willemsen, de negenvoudig wereldkampioen zijspancross. De Spanjaard Marc Coma en de Fransman Cyril Després zijn de grootste kanshebbers op de eindzege. Al zegt dat eigenlijk helemaal niets in Le Dakar.

Bron en foto: ANP

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.