dinsdag 25 juni 2024

Hattrick voor Herlings

Onder sterk wisselende weersomstandigheden – droog tot halverwege de middag, daarna nat tot zeer nat – is de wedstrijddag van de openings-GP van 2012 in Valkenswaard verlopen. De Nederlandse toeschouwers kregen voorgeschoteld waarvoor ze waren gekomen: een weergaloze demonstratie van overmacht van Jeffrey Herlings in de MX2. De 17-jarige Brabander duldde niemand bij hem in de buurt.

In beide manches kwam hij snel op kop en bouwde hij een grote voorsprong op. In de eerste manche finishte hij bijna een minuut, oftewel een halve ronde, voor tweede man Tommy Searle. In de tweede manche bedroeg de achterstand van tweede man Joël Roelants ‘slechts’ een halve minuut. Searle werd derde in de tweede race, Roelants was derde geworden in de eerste race. In het dagklassement eindigde Herlings als eerste met 50 punten. Roelants en Searle kwamen beiden tot 42 punten.

Herlings: “Ik heb goed gereden. Ik was verbaasd dat de baan voor de tweede manche was gevlakt. Daardoor was het gemakkelijk rijden voor iedereen. De komende weken moet ik nog wel een beetje werken aan mijn starts, want die moeten nog iets beter worden. De laatste ronden van beide races waren fantastisch. Ik hoorde het publiek schreeuwen en zag ze zwaaien. Zo’n GP met beide heats winnen zou ik elke week wel willen rijden.”

Glenn Coldenhoff kwam bij de eerste start ten val en moest daarna als laatste zijn race vervolgen. De inhaalrace leverde hem nog de vijftiende plaats op. De tweede manche verliep zonder problemen en toen liet Coldenhoff zien waartoe hij in staat was: een mooie zesde plaats. Dat leverde hem in het totaaluitslag de elfde plaats op.

Wereldkampioen Antonio Cairoli demonstreerde in de MX1 niet zo’n overmacht als Herlings in de MX2, maar hij was wel overduidelijk de sterkste rijder. In de eerste manche liet de Italiaan Clément Desalle bijna twintig seconden achter zich, in de tweede was het verschil ruim dertien seconden. De Fransman Steven Frossard werd in beide manches derde. Met zijn zestiende plaats in de eerste manche scoorde Herjan Brakke vijf WK-punten.

Foto: KTM

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen