dinsdag 16 april 2024

Inhaalrace van Collin Veijer – Nederlandse wereldtoppers

CEV – Estoril (Portugal)

22 t/m 25 april

Collin Veijer (#9) en Zonta van den Goorbergh begonnen met grote verwachtingen aan de eerste ronde van het Moto3 Junior Word Championship in Estoril. Beide rijders maakten hun officiële debuut in deze klasse, nadat ze vorig jaar uitkwamen in de European Talent Cup. De teleurstelling was des te groter bij de jonge Nederlanders toen zij zich slechts als zevenentwintigste en achtentwintigste kwalificeerden. Veijer wist zich knap te herpakken in de enige race van het weekend en was daarin ruim sneller dan zijn kwalificatietijd. De 16-jarige coureur pakte zijn eerste punten in deze klasse door als dertiende te finishen. De 15-jarige Van den Goorbergh had meer moeite om naar voren te komen en kon dan ook niet tevreden zijn met zijn drieëntwintigste plaats.

Sander Kroeze wist naar het podium te rijden in de eerste race van de CEV Superstock 600-klasse, een competitie die gezamenlijk in de baan komt met de Moto2-rijders. Na een tweede plaats in de eerste race, kende Kroeze problemen met de remdruk in de tweede race waardoor hij niet verder kwam dan een achtste plaats.

De 12-jarige Owen van Trigt eindigde als zesentwintigste en tweeëntwintigste in de European Talent Cup. Justin Fokkert en Matthew Ruisbroek wisten zich niet te kwalificeren voor de hoofdraces.

MotoGP Spanje: Tranen van geluk en tranen van pijn

MotoE – Jerez (Spanje)

30 april t/m 2 mei

Jasper Iwema elfde tijdens MotoE-debuut

Jasper Iwema maakte na zes jaar zijn officiële herintreden in de wegrace tijdens de eerste ronde van de MotoE World Cup in Jerez. Na afloop van de eerste dag zullen er in de box van Pons Racing vast wel een aantal grappen aan het adres van de Drent zijn gemaakt. Niet omdat Iwema twee keer was gecrasht, maar wel vanwege de locatie: Jasper kwam beide keren uitgerekend in de Pons-bocht ten val. Tijdens de kwalificatiedag bleef de 31-jarige coureur wel zitten op zijn elektrische motorfiets en plaatste zich als vijftiende voor de wedstrijd. In de wedstrijd kwam de Nederlander als elfde net voor Andre Pires over de finish. Over het resultaat tijdens zijn MotoE-debuut kon Jasper meer dan tevreden zijn, maar dit kwam grotendeels tot stand doordat er een aantal crashes voor hem plaatsvonden. De achterstand van 27 seconden na acht ronden op de winnaar was aanzienlijk, maar aan de andere kant ook niet vreemd, aangezien Iwema zo lang geen race heeft gereden. ‘We zijn gefinisht, dat was het belangrijkste doel voor nu en de elfde plaats is mooi meegenomen. Er zijn nog genoeg verbeterpunten en daar gaan we de komende periode hard aan werken’, aldus Iwema.

De wedstrijd werd gewonnen door de Italiaan Alessandro Zaccone voor Dominique Aegerter en Iwema’s teamgenoot Jordi Torres.

Jasper Iwema | Foto PONS RACING.

Red Bull Rookies Cup – Jerez (Spanje)

Geen geluk voor Veijer in Jerez

Collin Veijer (#95) begon met een zevende en tiende plaats uit de eerste ronde in Portimão aan het tweede raceweekend van de Red Bull Rookies Cup in Jerez. Net als in Portugal behoorde Veijer qua snelheid weer thuis in de kopgroep en plaatste zich als tiende voor de races. Dat liet de 16-jarige coureur in de eerste race ook zien, al moest hij wel genoegen nemen met een klassering in de staart van de voorste groep. Veijer eindigde als tiende, werd door een penalty van een rijder even als negende geklasseerd, maar deze straf werd een dag later weer teruggedraaid, waardoor hij alsnog tiende werd. Veijer finishte binnen anderhalve seconde van de winnaar, wat de kleine verschillen in deze talentencompetitie met KTM Moto3-motoren goed weergeeft. In de tweede race had de coureur uit Staphorst een goede start en meldde zich in de eerste ronden in de top-5. Het ging echter al vroeg in de race mis, toen Veijer van achteren werd geraakt door een andere rijder en ten val kwam. Dit betekende de eerste nulscore van de jonge Nederlander in 2021.

Na vier wedstrijden staat Veijer nu elfde in het klassement, een kampioenschap dat wordt aangevoerd door de Spanjaard Daniel Holgado. Eind mei racet de Red Bull Rookies Cup opnieuw tijdens de Grand Prix op Mugello.