‘Innoveren om ruimte voor talent te creëren’

De Stichting Vrienden TT Circuit pleit voor een Masterplan om structureel meer Nederlands talent te laten doorstromen naar de motorsporttop. Door te focussen op innovatie en duurzaamheid worden meerdere doelen gediend en kunnen Assen, Drenthe en Nederland uitgroeien tot toonzetters.

Doel van een Masterplan moet zijn om niet alleen sportief, maar ook technisch toptalent voort te brengen. Jurgen van den Goorbergh, voormalig MotoGP-deelnemer en ambassadeur van de Stichting Vrienden TT Circuit: “Assen moet het mondiale centrum worden van technologische en duurzame ontwikkelingen op tweewielergebied. Daar ligt een topcircuit om technologie van eigen bodem op wereldniveau in de praktijk te brengen. Heb de ambitie om koploper daarin te worden. En begin nú gewoon met de jeugd bekend te maken met nieuwe technieken, zoals elektrische of hybride racemotoren. Wie zegt dat de MotoGP over 15 jaar nog met conventionele benzinemotoren wordt verreden?”

De Stichting Vrienden TT Circuit constateert dat er onvoldoende trainingsmogelijkheden zijn en die worden vaak ook nog eens gedwarsboomd door geluids- of andere wettelijke bepalingen. Daarnaast ontbreekt het aan een stuk maatschappelijke betrokkenheid volgens de vrienden. Externe factoren waar vrij weinig aan te veranderen is. De stichting wil die gegevens echter niet tot vijand, maar tot vriend maken. Anders denken is het credo: de motorsport in Nederland kan haar toekomst veiligstellen door innovatie, duurzaamheid en opleiding van technisch talent te omarmen. Op die manier kunnen tevens nieuwe financieringsbronnen worden aangesproken.

Vorig jaar was Van den Goorbergh betrokken bij de allereerste Grand Prix voor elektrische motoren: “Die dingen liepen gewoon 250 km/uur, zagen er goed uit, maar produceerden veel minder lawaai en geen CO2. Als geluid en milieu zulke grote obstakels vormen voor het faciliteren van trainingen; laat de jeugd dan óók op zo’n machine trainen. Het kan, de buitenwereld wil het, doe het dan ook! Als je nu je nek uitsteekt, ben je wereldwijd een van de eerste, zijn jouw talentjes optimaal voorbereid en heb je ook nog eens technische toppers in je stal. Als je alleen maar de kat uit de boom kijkt, sta je nooit vooraan.”

Om een belangrijke stem te krijgen in de bepaling van de toekomst van de Nederlandse motorsport, wil de Stichting Vrienden TT Circuit groeien. Nu zijn er 1.500 Vrienden, dat moeten er binnen een jaar 5.000 worden. Iedere motor- en autosportliefhebber kan gratis Vriend worden via www.vriendentt.nl.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.