maandag 27 mei 2024

Jeffrey Buis haakt aan bij titelstrijd – wereldtoppers

WorldSSP(300) Imola en Most

Jeffrey Buis heeft met een derde en vierde plaats in Imola en ondanks een zevende en negende plaats in Most goede zaken gedaan in het World Supersport 300-kampioenschap. Door het verloop van de races – zeker tijdens de wisselvallige weersomstandigheden in Tsjechië – en de bijbehorende uitslagen liep Buis flink punten in op de koplopers in het WK. Hij steeg drie plaatsen in de tussenstand en gaat als gedeeld vierde in het klassement de zomerstop in. De MTM Kawasaki- coureur heeft achttien punten minder dan WK-leider Jose Luis Perez Gonzalez. Met nog zes races te gaan is er nog van alles mogelijk voor een potentiële tweede wereldtitel, nadat Buis in 2020 ook de sterkste was in deze klasse. Loris Veneman en wildcardrijder Walid Khan scoorden beiden een tiende plaats in Most, terwijl Ruben Bijman eenmaal elfde werd in Tsjechië.

MotoGP Groot-Brittannië 2023: verrassende winnaars op Silverstone

Glenn van Straalen kende twee mindere World Supersport-weekenden in Imola en Most. Een achtste plaats tijdens de eerste race in Tsjechië was zijn beste resultaat. Ten Kate Racing Yamaha scoorde met Stefano Manzi zijn eerste dubbele zege van het seizoen in Imola. Manzi liep daarbij punten in op kampioenschapsleider Nicolo Bulega, die tweede en derde werd. Bulega won de eerste race in Most voor Manzi. Na een knotsgekke tweede race, die verrassend gewonnen werd door Tarran Mackenzie, met een regenbui en pitstops scoorden beide kampioenkandidaten geen punten.

Ducati-rijder Bulega heeft een voorsprong van 46 punten op Ten Kate Racing Yamaha-rijder Manzi.

Jeffrey Buis
Jeffrey Buis scoorde een podiumplaats in een extreem warm Imola.

Tekst: Emil Bilars, Jan Boer, Gert Bos, Ad van de Graaf, Asse Klein
Foto’s: Emil Bilars, Jan Boer, Ad Kievit, Damon Teerink, Infront, WorldSBK

GP Zijspancross Strassbessenbach, Red Brae, Cusses Gorse

Bax zit WK-leider Vanluchene op de hielen, Hermans haakt af

Het Nederlandse zijspanteam Bax heeft in Duitsland en Engeland de Grand Prix weten te winnen. Bax is in achtervolging op de Belgische kampioenschapsleider Vanluchene, die de Grand Prix van Noord-Ierland op zijn naam wist te schrijven. In Engeland hadden de Nederlanders Hermans/Van den Bogaart twee keer machinepech, waardoor zij Bax en Vanluchene in de WK-stand normaal gesproken niet meer kunnen achterhalen en afhaken in de titelstrijd.

In het Duitse Strassbessenbach zag het talrijke publiek onder de hete zon een ware thriller van een Grand Prix. In de eerste heat wist Hermans/Van den Bogaart de winst te pakken, voor Bax/Cermak op de tweede en Vanluchene/Musset op de derde plek. In de tweede heat bleven de drie zijspannen van Bax, Hermans en Vanluchene lang bij elkaar en vloog men links en rechts en voor en achter elkaar de baan over. Uiteindelijk moest de Belg Vanluchene de Nederlanders Hermans en Bax laten gaan. Bax/Cermak won de tweede heat en de Grand Prix in Duitsland. Deze zege was de honderdste GP-heatoverwinning in de carrière van de dolblije Etienne Bax, die hiermee ook zeven punten inliep op WK-leider Vanluchene.

Een week later was Bax tijdens de eerste heat in het natte Noord-Ierse Redbrae weer Vanluchene de baas door hem in de allerlaatste ronde te passeren! Deze mentale klap gaf concurrent Vanluchene in de tweede manche extra motivatie, want hij reed in de modder naar kopstarters Bax/Cermak om deze ook nog eens te passeren voor de leiding. Zo won Vanluchene/Musset met ook winst in de tweede heat de Grand Prix in Redbrae, maar in WK-punten hadden Vanluchene en Bax op de tweede plek gelijk gescoord.

In het regenachtige Cusses Gorse in Engeland nam Vanluchene in de eerste heat het voortouw en sprong al in de eerste ronde langs Bax en won de heat. Bax ging als tweede over de finish. In de tweede manche was Bax dan weer iedereen de baas en won met ruim twintig seconden voorsprong op Vanluchene, die na een moeizame race toch nog tweede zou worden. Door in de tweede heat te zegevieren, won Bax de Grand Prix in Engeland met Vanluchene als tweede. Net als in Noord-Ierland scoorde beide teams evenveel WK-punten.
Vanluchene/Musset leidt zo nog steeds het WK met 446 punten. Bax/Cermak staat op de tweede plek, met een verschil van achttien punten. Er zijn nog drie Grands Prix te verrijden, waarin maximaal 150 punten zijn te verdienen. De WK-strijd gaat op 20 augustus verder in het Tsjechische Loket.

IDC Assen

Regen spelbreker

De zevende en achtste race van het seizoen voor het IDC-kampioenschap werd onder zeer wisselvallige weersomstandigheden verreden. Tijdens de eerste wedstrijd was de baan door de regen gevaarlijk glad wat menig coureur danig parten zou spelen.

In de Supersport-klasse kwam de leider in de tussenstand, Yamaha-coureur Wiljan van Wikselaar, ten val waardoor hij kostbare punten verloor. De winst ging naar Rick Kooistra, voor Steven Wind en Maik Duin.

In de Superbike-klasse werd Rik Bolt als eerste afgevlagd, maar hij kreeg vanwege een jumpstart een tijdstraf van 20 seconden, waardoor hij uiteindelijk als zesde werd geklasseerd. Pech was er voor Wayne Tessels, die een uitstapje maakte in de Haarbocht met als gevolg dat de Kawasaki-coureur als dertiende eindigde. Zijn teamgenoot Jordi van der Westen won de race.

Een dag later nam Tessels sportieve revanche. Een kopgroep van drie rijders vocht een mooie strijd uit voor de eerste plaats. In de slotfase liet de 29-jarige Tessels zijn talenten zien en reed onbedreigd naar de winst, voor Yme-Jan Hofstee en Johnny Kolk. De winst in de Supersport ging wederom naar Yamaha-coureur Rick Kooistra, voor Wiljan van Wikselaar en Leon Stolte.

Zware regenval zorgde voor een gevaarlijk gladde baan tijdens de IDC in Assen.

EMX65, EMX85 en EMX2T Loket

Titel voor Cas Valk

In het bijprogramma van de MXGP van Loket reden niet de gebruikelijke klassen, maar was er de eindstrijd van de EMX65 en EMX85 en daarnaast de EMX2T, een klasse voor tweetakten die slechts één wedstrijd reed. In laatstgenoemde klasse was er groot succes voor Cas Valk. De crosser uit Nijverdal rijdt normaal in het EMX250, maar maakte op verzoek van zijn teambaas Corrado Maddii van het Fantic-abrieksteam een uitstapje naar de tweetakten. In de eerste manche kwam Valk in de vierde ronde op kop en zegevierde met twaalf seconden voorsprong op de Noor Cornelius Toendel. In de tweede manche nam Valk meteen het heft in handen en kwam een halve minuut voor de Italiaan Yuri Quarti als winnaar over de finish. Daarmee werd hij ongeslagen Europees kampioen, voor hem de tweede Europese titel, want vorig jaar werd hij kampioen in de EMX125. Valk: ‘Het was een perfect weekend voor mij. Heb er veel plezier aan beleefd. En nu richt ik mijn blik weer op het EMX250.’

In de EMX65 werd Kenzo Jaspers vierde, na derde en achtste in de manches te zijn geworden.

Brons was er voor Dex Kooiker in de EMX85. Hij werd in beide manches derde. De zesde plaats ging naar Dean Gregoire, Dani Heitink werd achtste.

Kampioen Cas Valk wordt geflankeerd door Cornelius Toendel (links) en Yuri Quarti.

EMX125 en EMXOPEN Lommel

Sven van der Mierden vierde

Voor de EMX125 was Lommel alweer de zevende wedstrijd; nog twee (Zweden en Engeland) en de competitie voor deze klasse zit erop. Gyan Doensen is de enige Nederlander, die in nagenoeg alle manches heeft gescoord. Slechts in de tweede manche van de wedstrijd in Duitsland moest hij een ‘nul’ noteren. In het zand van Lommel behaalde hij opnieuw in beide manches punten door als dertiende en achtste te worden afgevlagd. In de stand bezet hij de negende plaats. Punten waren er verder voor Roan Tolsma (8) en Damian Knuiman (3).

In de EMXOPEN eindigde Sven van der Mierden als vierde, na in de manches vijfde en vierde te zijn geworden. Micha-Boy de Waal kwam als achtste en zevende over de finish en werd totaal zesde. Het was voor de EMXOPEN de enige wedstrijd. De winst ging naar de Fransman Pierre Goupillon.

Sven van der Mierden werd vierde in de EMXOPEN.

WK Zijspan, IDM en NTC Red Bull Ring

Nederlandse titelkandidaten in het IDM?

De 19-jarige Twan Smits en de 18-jarige Melvin van der Voort hadden samen, voorafgaand aan de vijfde IDM-ronde op de Red Bull Ring, alle Supersport-races gewonnen. In Oostenrijk moesten ze de zeges laten aan thuisrijders Andreas Kofler en Thomas Gradinger. De eerste IDM Superport-race werd verreden op een opdrogende baan, waarbij de rijders veel verschillende bandenkeuzes maakten. Van der Voort finishte als zesde en Smits werd achtste, terwijl Milan Merckelbagh met een derde plek zijn eerste podiumplaats van het seizoen behaalde. Van der Voort werd in de tweede race derde, net voor Smits. Hierdoor kwam Van der Voort op slechts twee punten van kampioenschapsleider Smits te staan. Kofler doet ook mee in de titelstrijd, want hij heeft met nog vier races te gaan slechts zes punten minder dan Smits. Walid Khan stond voorafgaand aan de races aan de leiding in het IDM Supersport 300-kampioenschap. Ondanks een derde en vierde plaats, verloor Khan zijn leidende positie in het klassement aan Inigo Iglesias. Khan heeft nu acht punten minder dan de Spanjaard. In de IDM Superbike deed de 19-jarige Colin Velthuizen het uitstekend op een natte baan door zich als vijfde te kwalificeren en als zesde te finishen in de eerste race. In het WK Zijspannen wist Ilse de Haas een podiumplaats te scoren. De bakkenist van Pekka Päivarinta finishte als derde in de sprintrace en vijfde in de hoofdrace. Bennie Streuer en zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch werden negende in de sprintrace en vielen uit in de hoofdrace. Jurren van Crugten scoorde een podiumplaats in de Northern Talent Cup door in de eerste race op 0,018 seconde van de winnaar als derde over de finish te komen.

Twan Smits (85) en Melvin van der Voort (20) strijden samen met Andreas Kofler voor de IDM Supersport-titel.

EK Grasbaan Werlte

Hummel prolongeert titel

Grasbaancoureur Romano Hummel prolongeerde in het Duitse Werlte zijn Europese titel. De wedstrijd viel echter grotendeels in het water. Regen voorafgaande aan de wedstrijd zorgde eerst voor uitstel, maar met anderhalf uur vertraging werden de coureur dan toch de natte baan opgestuurd. Met meer regen in het verschiet werd de wedstrijd in een vlot tempo afgewerkt, maar het einde werd desondanks niet gehaald. Tijdens de laatste voorseries kwam er weer een bak met water naar beneden en kon de wedstrijdleiding niet anders doen dan de wedstrijd definitief staken. Het klassement na de voorseries werd tot uitslag gepromoveerd.

Hummel scoorde in de voorseries maximaal en werd dus tot kampioen uitgeroepen. De Britten Chris Harris en Andrew Appleton kregen respectievelijk de zilveren en bronzen medaille toegekend. Het staken van de races was met name zuur voor Dave Meijerink. Tot een rechtstreeks duel met Hummel in de finale kwam het nu helaas niet meer. Meijerink moest zich verzoenen met de ondankbare vierde plaats. De Nederlanders voelden zich in het natte zand goed thuis, want Mika Meijer eindigde als vijfde en Henry van der Steen werd zesde. Jannick de Jong kwam in zijn tweede rit ten val en kwam daarna niet meer in actie. Invaller Lars Zandvliet haakte eveneens voortijdig af.

Het winnende trio met Romano Hummel als stralend middelpunt tussen de Britten Chris Harris (links) en Andrew Appelton.

Kort door de bocht

Jaimie van Sikkelerus kende een moeizaam BSB-weekend op Brands Hatch. Hij finishte als elfde in de eerste Britse Supersport-race. In de tweede race eindigde Van Sikkelerus als negende, waardoor hij zakte van een zesde naar een zevende plaats in het kampioenschap. Jorel Boerman werd negentiende in de eerste Britse Superstock 1000-race en kwam in de tweede race niet aan de finish.

Owen van Trigt is net buiten de punten geëindigd in de EUROPEAN TALENT CUP-race op het Circuit de Barcelona-Catalunya in Spanje. De 15-jarige Van Trigt finishte als achttiende en staat op één punt uit acht wedstrijden. De 14-jarige Kiyano Veijer wist zich dit seizoen nog niet te plaatsen voor de hoofdrace. Hij kwam in de Last Chance Race (B-race) als vijftiende over de finish.

Jorn Hamberg is in Chimay zijn leidende positie in de IRRC SUPERSPORT-klasse kwijtgeraakt aan Marek Cerveny. Hamberg finishte als tweede in de eerste race, maar viel in de tweede race met technische problemen uit, terwijl zijn Tsjechische concurrent beide races op zijn naam schreef. In de Superbike-klasse werd Virgil-Amber Bloemhardt de beste Nederlander door tweemaal zevende te worden.

Ook dit jaar gaat de DUTCH SUPERCROSS in Zuidbroek niet door. Was de reden in voorgaande jaren corona, nu zit het COA de organisatie dwars, omdat tot kort voor de geplande datum van begin november de hal is verhuurd voor opvang van vluchtelingen.

Team HRC with Japan Post heeft de 8 UUR VAN SUZUKA voor het WK Endurance gewonnen. Het Honda-team bestond uit Japanners Tetsuta Nagashima, Takumi Takahashi en de Spanjaard Xavi Vierge. Tijdens de lange afstandsrace in Japan stonden er geen Nederlanders aan de start.

Dave Meijerink verraste met een vierde plaats tijdens de derde LANGBAAN GP van het seizoen. Hij mocht net als eerder dit jaar invallen voor een geblesseerde rijder en deed dat met verve. Meijerink plaatste zich via de herkansingsheat voor de finale. Daarin was een vierde plaats het maximaal haalbare. Romano Hummel is op een achtste plaats de beste Nederlander in het tussenklassement.

Sportkalender

Datum Evenement
12 augustus GP speedway Riga (LV)
12 augustus EK finale grasbaan zijspan Bad Hersfeld (D)
12/13 augustus MXGP Uddevalla (S)
12/13 augustus BeNeLux Trophy/ONK Assen (JACK’S Racing Day)
13 augustus IRRC Horice (CZ)
13 augustus BSB Thruxton (GB)
13/15 augustus EK dragrace Tierp (S)
19/20 augustus MotoGP Spielberg (A)
19/20 augustus MXGP, WMX en EMX250 Arnhem
19/20 augustus WK zijspan en IDM Assen
20 augustus GP zijspancross Loket (CZ)
20 augustus WK langbaan Scheessel (D)
20 augustus Int. grasbaan Eenrum
25 augustus ONK grasbaan Staphorst
25/27 augustus EK dragrace Hockenheim (D)
26 augustus ONK grasbaan Uithuizen
26/1 september WK rally Desafio Ruta 40 (RA)
27 augustus BeNeCup Supermoto Chimay (B)
27 augustus ONK enduro Dinant (B)

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen