dinsdag 23 april 2024

Moto2 Frankrijk 2023: Tony Arbolino loopt 25 punten uit

Tony Arbolino werd de grote winnaar van een dramatische Moto2-race in Le Mans. In een wedstrijd vol crashes en een rode vlag situatie pakte Arbolino zijn tweede zege van het seizoen. Door een crash van concurrent Pedro Acosta liep de Italiaan ook 25 punten uit. De Belg Barry Baltus scoorde met zevende plaats zijn beste resultaat uit zijn grand prix-carrière.

MotoGP Frankrijk 2023: Marco Bezzecchi: één uit duizend

De Franse Moto2-race kende een heftig begin. Polesitter en winnaar van de vorige race Sam Lowes kwam bij het ingaan van de tweede ronde op hoge snelheid ten val. Een aantal bochten later ging Albert Arenas ook onderuit. Manuel Gonzalez en Aron Canet konden Arenas’ motor niet ontwijken, waardoor de drie rijders gezamenlijk stevig ten val kwamen. Er volgde een rode vlag, maar gelukkig waren er geen ernstige blessures. Er volgde een herstart voor 14 van de oorspronkelijke 22 ronden. Het Elf Marc VDS-team leverde geweldig werk om de zwaar gehavende motor van Lowes snel te repareren, maar hij kwam een paar seconden tekort om opnieuw vanaf pole position te mogen vertrekken. De Brit moest – omdat hij net te laat bij uitgang pitstraat was – als laatste starten. Zijn teamgenoot Tony Arbolino pakte kopstart. De Italiaan ging voorafgaand aan de race samen met Pedro Acosta aan de leiding in het wereldkampioenschap. Acosta ging rijdend op een tweede plaats onderuit. Arbolino kreeg Filip Salac en Alonso Lopez achter zich aan, maar wist de twee rijders wel achter zich te houden. Het leverde Arbolino zijn tweede zege en vierde podiumplaats van 2023 op. Lowes wist zich nog op te werken naar een vijftiende plaatsen. Fieten Olie Racing GP-rijder Barry Baltus reed een sterke race. De 19-jarige Belg kwalificeerde zich als tiende en kwam als zevende over de eindstreep.