zaterdag 27 juli 2024

Moto2 Frankrijk 2024: Sergio Garcia wint, Van den Goorbergh crasht na goed begin

Sergio Garcia won de Grand Prix van Frankrijk en is met zijn tweede zege van het jaar weer de leider in de Moto2. Ai Ogura en Alonso Lopez zorgden ervoor dat er voor het eerst in de geschiedenis drie Boscoscuro-rijders op het podium stonden. Voor het Nederlandse RW-Idrofoglia Racing GP was het een slechte racedag, omdat zowel Zonta van den Goorbergh als Barry Baltus ten val kwamen.

Foto’s: ANP, MotoGP, Teams

De vijfde Grand Prix van 2024 werd verreden zonder de geblesseerde Bo Bendsneyder. De 25-jarige Rotterdammer hield aan een crash in de voorgaande Moto2-race in Jerez een gebroken sleutelbeen en een geblesseerde enkel over. Voornamelijk de enkel zorgde ervoor dat het raceweekend in Le Mans voor hem te vroeg kwam. De Nederlander verwacht er tijdens de volgende race in Catalonië weer bij te zijn.

Zonta van den Goorbergh liet een goede indruk achter tijdens de trainingen op Le Mans. De 18-jarige coureur reed constant goede rondetijden, maar eindigde in de trainingen met een vijftiende tijd net buiten de top-veertien, die zich rechtstreeks kwalificeren voor het tweede deel van de kwalificatie (Q2). Het was dan ook niet verrassend dat Van den Goorbergh in Q1 de snelste tijd wist te noteren en zich alsnog voor Q2 wist te plaatsen. Achter de RW-Idrofoglia Racing GP-rijder noteerde Aron Canet een tweede tijd. Canet brak twee weken eerder nog zijn enkel in Jerez. Het was al een knappe prestatie van de Spanjaard dat hij zich kon plaatsen voor Q2, maar in deze sessie verraste hij iedereen door zijn derde pole position van het seizoen. En dat terwijl Canet nog nauwelijks kon lopen. Joe Roberts en Sergio Garcia plaatsen zich ook op de eerste startrij. Van den Goorbergh wist zijn snelle tijd uit Q1 niet te evenaren, anders had hij zich op de tweede rij gekwalificeerd. Doordat de jonge coureur in Q2 0,4 seconden langzamer was, kwalificeerde hij zich als vijftiende. Één positie voor zijn Belgische teamgenoot Barry Baltus.

Zonta van den Goorbergh was snel, maar bleef puntloos.

Vroege crash

Van den Goorbergh begon goed aan de race en reed na de eerste ronde op een veertiende plaats. Een ronde later reed hij na een inhaalactie dertiende. De jonge Brabander kon zijn voorgangers goed volgen en leek het tempo te hebben voor minimaal een top-tien klassering. Maar om dat te kunnen behalen, moet je wel op de motor blijven zitten. Na zesenhalve ronde ging Van den Goorbergh onderuit, waarmee zijn kansen in duigen vielen. Helaas gebeurt dit de RW-Idrofoglia Racing GP-rijder nog te vaak dat hij zijn goede tempo niet kan omzetten tot een passend resultaat in de race. Van den Goorbergh reed met twee ronden achterstand de race nog wel uit en finishte op een vijfentwintigste plaats. Baltus crashte net als zijn teamgenoot, waardoor het enige Nederlandse Grand Prix-team puntloos bleef in Frankrijk. Van den Goorbergh reageerde na afloop als volgt: ‘Ik verloor de voorkant en maakte een kleine schuiver. Enorm jammer, want ik denk dat een plaats in de top-tien er zeker in had gezeten. Het positieve is dat we snel waren op een circuit waar we dat in het verleden niet waren. Dat geeft aan dat we op de goede weg zijn.’

Moto2 Spanje 2024: Fermin Aldeguer scoort eerste zege in 2024

Van start tot finish

Polesitter Canet begon slecht aan de race. Hij viel in het gedrang van de eerste ronde terug naar elfde plaats. Sergio Garcia kende daarentegen een geweldig begin. Na de eerste ronde lag de Spanjaard al een kleine seconde voor op de concurrentie. Canet wist ondanks zijn blessure snel naar voren te komen en haakte aan bij de strijd om de tweede plaats. Één ronde was de strijd tussen Canet, Alonso Lopez en Joe Roberts zo hevig dat Garcia nog een seconde extra voorsprong kon opbouwen. Canet wist naar de tweede plaats te komen, maar wist niet bij Garcia te komen. Die reed van start tot finish aan de leiding en nam met zijn zege de leiding in de Moto2 weer over van Roberts.

De strijd om de tweede plaats werd in de laatste ronden nog erg spannend. Canet moest in de slotfase de prijs betalen voor zijn gebroken enkel. Lopez wist hem te achterhalen en te passeren. Doordat Lopez een remfout maakte in de voorlaatste ronde en daarbij bijna contact had met Canet, konden er nog drie rijders aansluiten. Ai Ogura ging als vierde de laatste ronde in. De Japanner was als zeventiende gestart en wist na zijn sterke inhaalrace in de slotronde ook nog Canet en Lopez te passeren. Garcia en Ogura behaalden daarmee een 1-2 voor het MT Helmets – MSI-team. Lopez pakte de laatste podiumplaats, waardoor het complete podium werd bezet door Boscoscuro-coureurs. En dat was nog nooit eerder gebeurd in het deelnemersveld waarvan het overgrote deel met een Kalex-chassis racet.

Canet viel in de laatste ronde nog terug van een derde naar een zesde plaats, doordat de Spanjaard door Roberts naar buiten werd gedrukt. Roberts werd vierde en staat nu zeven punten achter Garcia in het WK-klassement. Somkiat Chantra werd vijfde en kort achter Canet finishte Fermin Aldeguer als zevende.