zondag 19 mei 2024

Moto3 Frankrijk 2024: volwassen podium voor Veijer in Le Mans

Collin Veijer was in Le Mans volop in de race om zijn tweede Grand Prix-zege op rij te behalen. Na een sterk optreden zonder fouten waren in de slotfase David Alonso en Daniel Holgado toch net te sterk, waardoor de Nederlander in een kopgroep van tien rijders als derde over de finish kwam. Het betekende Veijer’s vierde podiumplaats in de Moto3.

Collin Veijer kon na zijn zege in Jerez vol vertrouwen aan de Franse Grand Prix beginnen. De 19-jarige coureur was in de trainingen goed onderweg op Le Mans. Na de ‘vrije trainingen’ stond Veijer op een tweede plaats achter David Alonso. In de kwalificatie stond de Husqvarna-rijder na de eerste stint op de voorlopige pole positie. Doordat nog meerdere rijders zich in de slotfase wisten te verbeteren zakte Veijer naar de vijfde plaats, waardoor hij de race vanaf de tweede startrij moest aanvangen. Alonso pakte pole positie door 0,011 seconde sneller rond te gaan dan Daniel Holgado, die als kampioenschapsleider naar Frankrijk was gekomen. José Antonio Rueda – die voorgaande twee races vanwege een blessure moest missen – maakte een goede comeback door zich als derde te kwalificeren. Voor Alonso betekende het zijn derde pole positie op rij. Sterker nog: de 18-jarige Colombiaan noteerde in alle trainingsessies tijdens de laatste drie GP’s – Amerika, Spanje en Frankrijk – de snelste rondetijd. De race in Amerika won Alonso, maar in Jerez ging hij vroeg in de race onderuit.

Collin Veijer (95) reed tot drie keer tot toe aan de leiding, maar in de laatste twee ronden ging het tussen Daniel Holgado (96) en David Alonso (80) om de winst.

Mooie strijd

Veijer liet ook in de race zien over een uitstekend tempo te beschikken. De start was net als in Jerez niet geweldig. Na de eerste ronde reed de Staphorster zevende, maar hij kwam al snel naar de derde plaats. Holgado had kopstart gepakt en reed in de openingsfase aan de leiding, terwijl er een kopgroep van zo’n twintig rijders ontstond. Veijer kwam vervolgens naar een tweede plaats ten koste van Daniel Muñoz, waarmee de Nederlander nog voor de overwinning streed in Jerez. Voor Muñoz liep de race slecht af. De 17-jarige Spanjaard kreeg ongeveer halverwege de race een dubbele long lap penalty nadat hij Riccardo Rossi raakte en ten val had gebracht. Na het uitvoeren van zijn dubbele straf kwam Muñoz even later ten val, waardoor hij puntloos bleef.

Na negen ronden verloor Holgado voor de eerste keer de leiding doordat Veijer aan hem voorbijstak. De Nederlander reed anderhalve ronde aan de leiding toen Holgado counterde. Met nog acht ronden te gaan kwam Veijer weer op kop. Dit was in een fase dat het tempo door de leiders werd opgeschroefd. De kopgroep werd hierdoor verkleind tot tien rijders. Opnieuw reed Veijer niet lang op kop, want Holgado kwam terug. Deze keer deed hij dat op een agressieve manier, waarbij hij Veijer op het rechte stuk bijna van zijn motor tikte. De Spanjaard excuseerde zich wel door een paar bochten later zijn hand op te steken.

Moto3 Spanje 2024: Collin Veijer subliem in Jerez

Veijer bleef zich uitstekend in de voorste gelederen handhaven. Met nog drie ronden te gaan passeerde de Husqvarna-rijder opnieuw Holgado. In dezelfde ronde kwam Holgado en ook Alonso hem weer voorbij. Alonso had de hele race tussen de derde en zesde positie gereden, en zette in de slotfase de aanval in. Een tactiek waarmee de Colombiaan vorig jaar ook al een aantal races had gewonnen. Het ging in de slotfase tussen Holgado en Alonso. Net na het ingaan van de slotronde plaatste Alonso een beslissende actie in de Dunlop-chicane. De Colombiaan wist vervolgens alle aanvallen van Holgado af te slaan en zijn derde Grand Prix-zege van het jaar te behalen. Achter Holgado kwam Veijer net te kort om voor de winst te strijden, maar wist wel de overige concurrentie achter zich te houden. Joel Esteban – dit seizoen nieuwkomer in de Moto3 – pakte in de laatste sector de vierde plaats door Ivan Ortolá te passeren.

Voor Veijer betekende het zijn vierde podiumplaats in zijn nog prille Grand Prix-carrière. De Nederlander reageerde als volgt in parc fermé: ‘Ik probeerde een zo’n hoog mogelijk tempo te rijden zonder rare dingen te doen. In de laatste ronde had ik het wat lastig. Ik had moeite bij het ingaan van de rechterbochten. Misschien moet ik in het vervolg de banden nog wat beter managen door de motor iets eerder rechtop te zetten na de bochten. Maar overall was het gevoel goed en ben ik blij dat ik weer op het podium sta.’ Met zijn derde plaats verstevigde Veijer zijn derde positie in het WK-klassement. Wel verloor hij terrein op Holgado en Alonso, waardoor zijn achterstand nu 32 punten bedraagt. Op basis van de verhoudingen en prestaties in de eerste vijf GP’s lijken deze drie rijders – Holgado, Alonso en Veijer – uit te maken wie de Moto3-wereldkampioen van 2024 wordt.

Foto’s: ANP, Teams

Moto3 Frankrijk 2024 uitslagen en stand

Moto3 Frankrijk
1. David Alonso (CO), CFMoto, 34.00,058;
2. Daniel Holgado (E), GasGas, +0,105;
3. Collin Veijer (NL), Husqvarna, +0,242;
4. Joel Esteban (E), CFMoto, +0,476;
5. Ivan Ortolá (E), KTM, +0,612;
6. Adrian Fernandez (E), Honda, +0,797;
7. Ryusei Yamanaka (JP), KTM, +0,958;
8. José Antonio Rueda (E), KTM, +1,035;
9. Tatsuki Suzuki (JP), Husqvarna, +1,101;
10. Angel Piqueras (E), Honda, +2,163;
11. Luca Lunetta (I), Honda, +6,715;
12. Jacob Roulstone (AU), GasGas, +6,903;
13. Joel Kelso (AU), KTM, +7,217;
14. Taiyo Furusato (JP), Honda, +10,776;
15. David Almansa (E), Honda, +11,350.
  • 20 ronden =  87,248 km
  • Racegemiddelde winnaar: 147,7 km/u
  • Snelste ronde (14e): Joel Esteban (E), CFMoto, 1.41,059 = 149,0 km/u (nieuw record)
WK-stand (na 5 van 21 races)
1. Holgado, 94 punten;
2. Alonso, 93;
3. Veijer, 62;
4. Ortolá, 50;
5. Kelso, 42;
6. Daniel Muñoz (E), KTM, 38;
7. Yamanaka, 35;
8. Esteban, 33;
9. Piqueras, 32;
10. Fernandez, 31.
Collin Veijer (rechts) en Daniel Holgado (links) geven winnaar David Alonso een champagnedouche. Voor Alonso – die kort geleden 18 jaar is geworden – was het de eerste keer dat hij champagne op het podium kreeg.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen