dinsdag 18 juni 2024

Moto2 Italië 2024: Joe Roberts solliciteert naar MotoGP

Joe Roberts was de sterkste in de Moto2-race op Mugello en pakte zijn eerste zege van het seizoen. Manuel Gonzalez en Alonso Lopez mochten met de Amerikaan mee naar het podium. Zonta van den Goorbergh scoorde voor de vierde keer in zeven races WK-punten. De RW-Idrofoglia Racing GP-coureur finishte als veertiende.

Voorafgaand aan het seizoen was Fermín Aldeguer de grote favoriet voor de Moto2-wereldtitel. De 19-jarige Spanjaard won de laatste vier races van 2023 en bij de start van het seizoen werd al bekend dat hij in 2025 voor Ducati in de MotoGP uit zal komen. Maar zijn Moto2-campagne verloopt vooralsnog allesbehalve soepel. Bandenproblemen, long lap penalties, mindere kwalificaties en crashes zorgen ervoor dat Aldeguer na zeven races (na Mugello) slechts zesde staat in het kampioenschap met een achterstand van 59 punten op de leider. Ook de Grand Prix van Italië verliep moeizaam. Aldeguer kon vanwege nekproblemen niet deelnemen aan de kwalificatie. Wel werd hij fit bevonden voor de race. De Boscoscuro-rijder moest als achttiende starten in een race die vanwege een rode vlag situatie in de Moto3 werd ingekort tot twaalf ronden. Aldeguer wist al snel op te klimmen naar een elfde plaats, maar kwam vervolgens ten val toen hij door Jeremy Alcoba van de motor werd gereden.

Moto2 Catalonië 2024: goede race Van den Goorbergh

Het weekend voor Joe Roberts verliep aanmerkelijk beter. De Amerikaan pakte pole position en maakte vanaf het begin van de race ook een sterke indruk. Roberts maakte deel uit van een kopgroep van zeven rijders. Darryn Binder zat – verrassend – ook in de voorste groep, maar moest om aangehaakt te blijven waarschijnlijk te veel risico’s nemen, want de Zuid-Afrikaan kwam ten val. De top van het Moto2-kampioenschap 2024 – exclusief Aldeguer – bleef over. In de slotronden wisten Roberts en Manuel Gonzalez zich iets los te rijden van de vier achtervolgers. Gonzalez jaagde op zijn eerste Grand Prix-zege, maar zover kwam het niet. Het was de dag van Roberts. De Amerikaan behaalde zijn tweede Grand Prix-overwinning uit zijn carrière. De eerste keer won hij in Portimão (2022) en ook dat was een ingekorte wedstrijd. Het was tevens de zesde winnaar uit zeven Moto2-races in 2024. De enige die tweemaal wist te winnen was Sergio García. De Spanjaard komt ook als kampioenschapsleider naar Assen met een voorsprong van zeven punten op Roberts. García finishte in Mugello als vierde achter Alonso Lopez en net voor zijn teamgenoot Ai Ogura. Aron Canet eindigde op de zesde stek als laatste rijder van de kopgroep. Roberts werd in de afgelopen periode al veelvuldig in verband gebracht met een MotoGP-zitje voor 2025 bij Trackhouse Racing. Het Amerikaanse team – met als teammanager Wilco Zeelenberg – heeft momenteel Raul Fernandez en Miguel Oliveira op hun Aprilia-motoren zitten. Een Amerikaanse MotoGP-coureur bij een Amerikaans team zou voor de nieuwe Amerikaanse eigenaar Liberty Media een droomscenario zijn. Deze overwinning maakt Roberts’ cv – naast de ‘juiste’ nationaliteit – en positie alleen nog maar sterker.

Zonta van den Goorbergh (84) hier nog voor Deniz Öncü (53) en Jake Dixon (96). In de achtergrond Jaume Masia (5), de Moto3 wereldkampioen van vorig jaar en huidig teamgenoot van Bo Bendsneyder.

Opnieuw punten

Zonta van den Goorbergh had als doel zich te plaatsen voor de Q2-kwalificatie en om WK-punten te scoren. Beide wist de 18-jarige coureur te behalen. Van den Goorbergh moest wel via Q1 komen, maar plaatste zich voor het tweede deel van de kwalificatie waarin hij een zeventiende tijd zette. Van den Goorbergh reed een goede race. Al snel wist hij naar de puntenposities te komen. De RW-Idrofoglia Racing GP-rijder streed onder andere met Jake Dixon en Tony Arbolino, en dat waren de toprijders van seizoen 2023. Uiteindelijk finishte Van den Goorbergh als veertiende, nipt achter Deniz Öncü. Het was de vierde keer in zeven races dat de jonge Nederlander in de punten wist te eindigen. Vorig jaar slaagde hij daar maar twee keer in toen er twintig races op het programma stonden. Hiermee laat Van den Goorbergh in zijn derde Grand Prix-seizoen een duidelijke, stijgende lijn zien. Zonta na de race: ‘We hebben ons doel dit weekend behaald, maar ik had wel op iets meer gehoopt in de race. Dat had er misschien ook wel ingezeten, maar ik verloor wat tijd toen ik moest uitwijken bij de crash van Aldeguer en Alcoba. We hebben nu een aantal goede races gereden, laten we dat voortzetten in Assen!’ Van den Goorberghs teamgenoot Barry Baltus finishte als achttiende in Mugello. Bo Bendsneyder was voor de derde Grand Prix op rij afwezig. De Rotterdammer liep eind april een sleutelbeen- en enkelblessure op bij een crash in Jerez. Ondanks dat hij in Nederland wel weer aan het trainen is op de motor, werd hij in Mugello opnieuw vervangen door Daniel Muñoz bij het Pertamina Mandalika GAS UP Team. Een allesbehalve goede voorbereiding richting TT Assen. Bendsneyder zal zonder wedstrijdritme aan zijn thuisrace moeten beginnen.

Foto’s: ANP, MotoGP, Teams

Moto2 Italië 2024 uitslagen en stand

Moto2 Italië 2024
1. Joe Roberts (US), Kalex, 22.24,411;
2. Manuel Gonzalez (E), Kalex, +0,067;
3. Alonso Lopez (E), Boscoscuro, +0,934;
4. Sergio Garcia (E), Boscoscuro, +1,192;
5. Ai Ogura (JP), Boscoscuro, +1,253;
6. Aron Canet (E), Kalex, +1,859;
7. Celestino Vietti (I), Kalex, +2,618;
8. Izan Guevara (E), Kalex, +3,349;
9. Somkiat Chantra (TH), Kalex, +3,450;
10. Marcos Ramirez (E), Kalex, +5,877;
11. Diogo Moreira (BR), Kalex, +6,516;
12. Jake Dixon (GB), Kalex, +10,969;
13. Deniz Öncü (TR), Kalex, +11,782;
14. Zonta van den Goorbergh (NL), Kalex, +11,930; 15. Mario Aji (ID), Kalex, +13,036.
  • 12 ronden = 62,940 km
  • Racegemiddelde winnaar: 168,5 km/h
  • Snelste ronde (2e): Aron Canet (E), Kalex, 1.50,476 = 170,9km/u (nieuw record)
WK-stand (na 7 van 20 races)
1. Garcia, 122 punten;
2. Roberts, 115;
3. Ogura, 99;
4. Lopez, 79;
5. Gonzalez, 66;
6. Aldeguer, 63;
7. Canet, 58;
8. Albert Arenas (E), Kalex, 48;
9. Jeremy Alcoba (E), Kalex, 43;
10. Vietti, 38;
19. Van den Goorbergh, 13;
26. Bo Bendsneyder (NL), Kalex, 2.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen