woensdag 15 mei 2024

Moto3 India en Japan 2023: bijna eerste podium voor Collin Veijer

Collin Veijer was opnieuw heel dicht bij zijn eerste grand prix-podiumplaats. Na een indrukwekkend optreden in India ging de Nederlander in de laatste ronde – strijdend voor de tweede plaats – onderuit na contact met zijn teamgenoot Ayumu Sasaki. Een week later in Japan werd Veijer Collin elfde. Jaume Masia won beide races en is de nieuwe leider in het Moto3-wereldkampioenschap.

Foto’s: Teams

Op een nieuw circuit zijn rookies als Collin Veijer in het voordeel, omdat de kansen voor iedereen gelijk zijn. De 18-jarige coureur pakte deze kans in India met beide handen beet. Tijdens de trainingen was hij qua tempo de snelste coureur van het veld. In de kwalificatie was het nat, omstandigheden waarin Collin het eerder dit seizoen lastig had. De Liqui Moly Husqvarna Intact GP-rijder was dan ook niet ontevreden dat hij zich als negende wist te kwalificeren. Maar hij wist dat er op een droge baan veel meer mogelijk was. De eerste ronde was moeizaam, waardoor de Nederlander terugzakte naar een dertiende plaats. Daarna kwam Collin op stoom en binnen korte tijd reed hij naar de derde plaats. Jauma Masia en Ayumu Sasaki waren op dat moment al een aantal seconden weggereden. Masia bleek niet te achterhalen op het Buddh International Circuit en won de race met de grootste voorsprong in 2023. Veijer wist nog wel knap naar het achterwiel van teamgenoot Sasaki te rijden en nam Kaito Toba in zijn slipstream mee. De rest, onder wie voormalig winnaars en titelkandidaten, konden Veijers tempo niet volgen.

Tweede WorldSSP300-wereldtitel voor Jeffrey Buis!

Crash door teamgenoot

Collin toonde zich, niet voor de eerste keer dit jaar, een gentleman door in eerste instantie achter zijn teamgenoot Sasaki te blijven rijden die een titelkandidaat is. Toba had daar geen boodschap aan en ging vol voor de tweede plaats. In de laatste ronde ging Collin zich ook bemoeien met de tweede plaats. De Nederlander reed op de tweede plek toen teamgenoot Sasaki in de laatste sector een late – gewaagde – inhaalactie plaatste. Sasaki ging wijd en Collin reed tegen het achterwiel van zijn teammaat en crashte. Een zo goed als zekere grand prix-podiumplaats ging daarmee verloren.

Toba profiteerde van de strijd tussen de teamgenoten door voor Sasaki tweede te worden. Daniel Holgado werd vierde. Daardoor ging de top-drie in het kampioenschap – Holgado, Masia en Sasaki – binnen één punt van elkaar naar Japan. Collin was tevreden over de race, maar baalde begrijpelijk van het incident in de laatste ronde. ‘Het kan gebeuren en het hoort bij racen, maar ik ga mij in ieder geval niet meer erg inhouden’, vertelde de coureur uit Staphorst over het voorval met zijn teamgenoot.

Weer nieuw circuit

In Japan maakte Collin opnieuw kennis met een nieuw circuit. Voor een groot deel van zijn meer ervaren Moto3-collega’s was Motegi wel bekend terrein. De Nederlander had in de trainingen iets meer tijd nodig om zijn weg naar de top van het veld te vinden. In de kwalificatie zat Collin er goed bij met een zevende tijd. Vanwege een straf moest hij als tiende starten. In de race kwam hij terecht in een grote groep voor de zesde plaats. Na de club een tijdje te hebben aangevoerd kwam hij in de laatste ronde niet goed uit en finishte hij als elfde. ‘Ik ben niet tevreden. Er was minder grip en ik kon niet aanvallen zoals ik zou willen’, verklaarde Husqvarna-rijder na afloop.

Vooraan streed een kopgroep met vier titelkandidaten voor de winst. Deniz Öncü crashte na een pittig duel met Sasaki en Holgado en verloor waarschijnlijk zijn laatste kans op de wereldtitel. Door het gevecht van de drie rijders was Masia iets weggereden en dat was genoeg voor de Leopard Honda-rijder om zijn tweede zege op rij te behalen. Sasaki werd in zijn thuisrace tweede voor Holgado. Masia heeft door zijn goede vorm voor het eerst dit seizoen de leiding in het WK-klassement in handen. Er is echter nog niets beslist, aangezien Sasaki en Holgado slechts zes en negen punten minder hebben dan Masia.

• Racegemiddelde winnaar: 150,4 km/u
  • Snelste ronde (8e): Ayumua Sasaki (J), Husqvarna, 1.59,472 = 150,9 km/u (nieuw record)

• Racegemiddelde winnaar: 146,1 km/u
  • Snelste ronde (3e): Ayumu Sasaki (J), Husqvarna, 1.57,064 = 147,6 km/u (nieuw record)