donderdag 2 mei 2024

Moto2 India en Japan 2023: Zonta in vorm: zesde & negende!

Zonta van den Goorbergh scoorde een sensationele zesde plaats tijdens de Moto2-race in India. Het betekende de eerste punten in de grand prix voor de 17-jarige Brabander. Een week later in Japan bevestigde Zonta zijn goede vorm door opnieuw dikke WK-punten te behalen met een knappe negende plaats. Pedro Acosta liep flink uit in het Moto2-wereldkampioenschap.

Foto’s: ANP, Teams

Zonta van den Goorbergh liet na de zomerstop al een duidelijke stijgende lijn zien in de trainingen, al resulteerde dat nog niet in zijn eerste WK-punten. In India plaatste de 17-jarige coureur, waarmee hij nog steeds de jongste Moto2-rijder is, zich voor de vijfde keer op rij voor het tweede deel van de kwalificatie. Er werd gereden op een opdrogende baan. Omstandigheden waarin Zonta zich uitstekend thuis voelt. Dit demonstreerde hij nogmaals met een vierde startplaats.

Tweede WorldSSP300-wereldtitel voor Jeffrey Buis!

Gelijk tien stuks

In de race was het droog en niemand had verwacht dat Zonta van den Goorbergh zich in de voorste gelederen zou kunnen handhaven. De Fieten Olie Racing GP-rijder zelf dacht er anders over. ‘Ik had na de kwalificatie al een goed gevoel over de race’, vertelde Zonta. Na lang vijfde te hebben gereden finishte Zonta op een keurige zesde plaats. Teamgenoot Barry Baltus werd achtste in een race die in het teken stond van een groot aantal valpartijen. Maar zonder deze valpartijen had Zonta ook een top-tien-klassering gescoord. Zijn eerste punten in de Grand Prix en gelijk tien stuks. Het is de derde generatie Van den Goorbergh – na Zonta’s opa Piet, vader Jurgen en oom Patrick – die in de Grand Prix punten scoort. Zonta evenaarde in één klap bijna het beste familieresultaat van vader Jurgen, die in de 250cc-race van de TT Assen 1996 vierde werd.

Zonta na de race: ‘De WK-punten hebben langer geduurd dan verwacht, maar om het dan op deze manier te doen is geweldig. De afgelopen anderhalf jaar waren niet gemakkelijk. Nu viel alles in de race in een keer op zijn plek. Hopelijk kunnen we gaan voor meer mooie resultaten.’

Dat laatste slaagde hij uitstekend in, want Zonta reed in Japan minstens net zo goed. Ook dit keer plaatste hij zich voor Q2. Vanaf een vijftiende kwalificatieplek had de jonge coureur een goede start en kon hij de strijd aangaan voor een top-tien-klassering. Zonta reed een sterke race en wist onder andere kampioenskandidaat Tony Arbolino en Alonso Lopez te verslaan. Deze keer finishte Zonta als negende, waarmee hij binnen twee weken maar liefst zeventien WK-punten wist te scoren. ‘We hebben de lijn van India door kunnen trekken naar de race in Japan. Halverwege maakte ik een foutje, waardoor ik wat plekken verloor. Aan het einde had ik nog een goed tempo, waardoor ik terug kon komen naar de negende plek. Een erg mooi resultaat!’, aldus een terecht tevreden Zonta.

Moeizame weekenden

Voor Bo Bendsneyder werden het twee moeizame weekenden. In India kampte de Rotterdammer met buikgriep en had daardoor weinig energie. Dat is sowieso al lastig en helemaal bij de warme temperaturen met hoge luchtvochtigheid in India. Bo finishte in het achterveld als achttiende. Een week later voelde hij zich beter, maar dat was helaas niet aan het resultaat te zien. Bomoest de groep voor de puntenposities laten gaan en finishte als zeventiende. Baltus werd vijftiende op Motegi.

Pedro Acosta deed goede zaken in de titelstrijd. In India pakte de Spanjaard zijn zesde zege van het seizoen. Zijn grootste concurrent Arbolino werd tweede, terwijl de overige rijders in de top-zes van het kampioenschap niet aan de finish kwamen. In Japan stond er geen maat op Somkiat Chantra. De Thaise coureur is een specialist op ‘stop & go’-circuits. Chantra was in alle trainingssessies het snelste en won ook de race. Zijn Idemitsu Honda Team Asia-teamgenoot Ai Ogura werd tweede. Acosta kon tevreden zijn met een derde plaats, mede omdat Arbolino slechts elfde werd. In twee races liep Acosta uit van 34 naar 50 punten voorsprong in het Moto2-wereldkampioenschap.