donderdag 9 mei 2024

Moto3 Nederland en Duitsland 2023: Masia wint thriller in Assen

Jauma Masia werd de winnaar van de zenuwslopende Moto3-race in Assen. Het betekende de eerste zege voor de Honda-coureur in 2023. Ayumu Sasaski werd in een kopgroep van tien rijders tweede. Deniz Öncu werd derde, terwijl kampioenschapsleider Daniel Holgado een dramatisch weekend kende.

Fotografie: Henk Keulemans

Daniel Holgado kon met een relaxt gevoel aan de TT Assen – de laatste race voor de zomerstop – beginnen. Na zijn derde plaats op de Sachsenring wist de Spanjaard zeker dat hij ook na Assen nog de kampioenschapsleider zou zijn. Wellicht was Holgado te relaxt, want na moeizame trainingen kwalificeerde hij zich als zevenentwintigste en laatste in Assen. In de race ging het al in de eerste ronde fout toen Holgado ten val kwam. David Munoz vertrok voor de eerste keer in zijn carrière vanaf pole position=. Tien rijders wisten zich los te rijden. Het werd een fantastisch gevecht op Nederlandse bodem. Iedere ronde gingen de rijders kuip aan kuip door de bochten met in die kopgroep ook Collin Veijer.

Moto3 Italië 2023: belangrijke slag voor Holgado

Ayumu Sasaki had op de Sachsenring in de laatste bocht de zege verloren aan Deniz Öncü. In Assen gebeurde praktisch hetzelfde. Deze keer ging Jaume Masia hem in de Geert Timmer-bocht voorbij. Masia – die tweede staat in het kampioenschap – liep flink in op Holgado en staat nu nog slechts 16 punten achter. Sasaki wacht nog op zijn eerste zege van het jaar, maar scoorde wel zijn vierde podiumplaats op rij. Öncü pakte na zijn eerste grand prix-zege op de Sachsenring met een derde plaats opnieuw een podium in Assen.