donderdag 28 maart 2024

MotoGP Groot-Brittannië: Bagnaia wint op Silverstone. Quartararo en Espargaró verliezen punten

Francesco Bagnaia was voor de zomerstop het sterkste in Assen en won direct na de zomerstop opnieuw tijdens een spektakelstuk op Silverstone. Mede doordat veel van zijn Ducati’s collega’s ook goed scoorden, kon Bagnaia een groot aantal punten inlopen op Fabio Quartararo en Aleix Espargaró. De MotoGP titelstrijd is nog verre van beslist.

Fotografie: 2Snap en MotoGP.com

Francesco Bagnaia ging na zijn zege tijdens de TT Assen met een zeer goed gevoel de zomerstop in, al was dat maar van korte duur. De sympathieke Italiaan vierde zijn overwinning tijdens de Nederlandse grand prix met vrienden op Ibiza en stapte na afloop achter het stuur in de auto, raakte van de weg en bleek te veel gedronken te hebben. Gelukkig raakte niemand bij het incident gewond. Bagnaia trok na zijn blunder meteen het boetekleed aan met een openbare reactie. Afgelopen weekeinde poetste hij eigenhandig dit negatieve nieuws weg door zijn vierde race van 2022 te winnen op Silverstone. Het was een geweldige strijd op het langste circuit van de kalender, waarbij de top-negen binnen vier seconden van elkaar over de finish kwam. Bagnaia’s bonus kwam toen hij na zijn zege achterom keek en zag dat de leiders in het kampioenschap Fabio Quartararo en Aleix Espargaró in de staart van de grote kopgroep waren gefinisht.

Johann Zarco pakte kopstart vanaf pole position.

Vinales helemaal terug

Bagnaia’s werd geholpen door voornamelijk andere Ducati-coureurs. Jack Miller wist als derde te finishen voor Enea Bastianini en Jorge Martin. Bastianini deelde een gevoelige tik uit naar Martin door hem in de laatste ronde te verslaan. Het duo strijdt voor het tweede Ducati-fabriekszitje in 2023, naast Bagnaia. Zelfs Johann Zarco had met zijn Ducati ook zomaar een podiumplaats of wellicht zijn eerste MotoGP-zege kunnen scoren. De Fransman pakte zaterdagmiddag pole position en reed in de openingsfase van de race aan de leiding totdat hij onderuit schoof.

5 conclusies na de TT Assen 2022 en resultaten

Kort achter Bagnaia bevestigde Maverick Viñales weer volledig terug te zijn. De Spanjaard pakte in Assen met een derde plaats zijn eerste podiumplaats voor Aprilia. Op Silverstone – waar hij in 2016 met Suzuki zijn eerste MotoGP zege pakte – deed hij het met een tweede plaats nog iets beter. Viñales wist tijdens de race vanaf een zesde plek iedereen te passeren en was in de slotfase de snelste man op de baan. Hij ging in de voorlaatste ronde zelfs voorbij aan Bagnaia, maar de Italiaan counterde gelijk terug en won zo de race. Het Aprilia-team was vanzelfsprekend enorm blij met prestatie van Viñales, maar had wellicht liever gezien dat titelkandidaat Aleix Espargaró op het podium was gefinisht, al was het eigenlijk al een wonder dat de revelatie van 2022 kon racen.

Francesco Bagnaia is de man in vorm.

Espargaró begon sterk aan het weekend en zette de snelste tijd na drie vrije trainingen. In de vierde training blesseerde de Aprilia-rijder zich door een enorme highsider aan beide enkels en kon nauwelijks lopen. Toch wist hij kort na zijn crash de voorlopige pole position te pakken en zich uiteindelijk als zesde te kwalificeren. In de race eindigde Espargaró in de staart van de kopgroep als negende. Hij hield hiermee de schade beperkt, omdat Fabio Quartararo slechts achtste werd.

De regerend wereldkampioen moest vanwege zijn crash in Assen – waardoor Espargaró buiten de baan kwam – een long lap penalty nemen. Een discutabele straf, omdat eerder dit jaar soortgelijke incidenten zonder gevolgen bleven. Quartararo had het geluk dat de long lap penalty op Silverstone erg kort is, waardoor hij in de race maar zo’n anderhalve seconde verloor en van plaats twee terugviel naar de vijfde. Maar de Yamaha-coureur wist zich na zijn straf niet meer naar voren te knokken. Door kort achter een aantal rijders te racen, kreeg zijn Yamaha te kampen met een oververhitte (medium) achterband en moest hij meer plaatsen inleveren. De drie podiumwinnaars hadden in tegenstelling tot Quartararo voor de harde achterband gekozen. En behalve door de Ducati’s werd Quartararo ook gepasseerd door Miguel Oliveira. De Portugees hield de eer van KTM hoog tijdens hun 100e MotoGP-race en wist als zesde te finishen.

Na de race op Silverstone staat Fabio Quartararo in het kampioenschap 22 punten voor op Aleix Espargaró. Francesco Bagnaia is de nieuwe nummer drie in het WK, een positie die hij overneemt van Johann Zarco. De Ducati-coureur heeft 49 punten minder dan Quartararo. Bagnaia liet in de eerste helft van het seizoen met vier nulscores veel punten liggen. Met nog acht races te gaan waaronder veel van zijn favoriete circuits, is Bagnaia nog volop in de race om de eerste Italiaanse MotoGP-kampioen sinds Valentino Rossi – 2009 – te worden.

De palmares van Andrea Dovizioso

Dovizioso keerde bijna aan het einde van seizoen 2021 terug bij Yamaha, nadat hij jarenlang succesvol racete voor Ducati. Tussen 2017 en 2019 werd hij drie keer vice-wereldkampioen achter Marc Márquez. De Italiaan kon geen vrienden worden met de Yamaha YZR-M1 en kwam totaal niet in de buurt van zijn oude niveau. Dovizioso, die achter Valentino Rossi tweede staat in de ranglijst van rijders met de meeste grand prix-deelnames, zal in de zijn laatste twee races hoogstwaarschijnlijk op vijftien MotoGP zeges blijven staan.

Meer verliezers

Naast Quartararo en Espargaro moet Alex Rins zich ook één van de verliezers voelen. De Suzuki-coureur wordt gezien als een specialist op Silverstone, mede door zijn geweldige zege in 2019 toen hij in de laatste knik Marc Márquez versloeg. Rins vertrok vanaf de elfde plek, waarmee het kwalificatieprobleem van Suzuki weer eens aan het licht kwam. Na een geweldig begin wist Rins – die tijdens de zomerstop een contract tekende bij LCR Honda voor 2023 en 2024 – binnen zes ronden naar de leiding te komen. Toen Bagnaia en Miller hem voorbijkwamen, kreeg de Suzuki-coureur te maken met gripproblemen waardoor hij zijn veelbelovende race slechts als zevende kon afsluiten. Dat is altijd nog beter dan zijn teamgenoot Joan Mir, die ten val kwam.

Ook Honda en Yamaha behoorden net als voor de zomerstop tot het kamnp der verliezers. De vier Honda-rijders kwamen wel aan de finish, maar veel punten werden er niet gescoord. Takaaki Nakagami was met een dertiende plaats de beste Honda-coureur. Maar achter Quartararo gaapt er bij Yamaha ook nog steeds een groot gat. Franco Morbidelli werd vijftiende. Merkgenoot Andrea Dovizioso – die zestiende werd – stond in Engeland meer in de belangstelling. Hij maakte na de Grand Prix van Misano zijn carrière te beëindigen. Dit betekent dat de Italiaan de laatste zes races van het seizoen niet meer zal rijden, want Yamaha-testrijder Cal Crutchlow vervangt hem de resterende races bij WithU Yamaha RNF.

14. Pol Espargaro (E), Honda, +13,906;
15. Franco Morbidelli (I), Yamaha, +16,359.

• MotoGP Groot-Brittannië 20 RONDEN = 118,0 KM
  • Racegemiddelde winnaar: 176,2 km/u.
  • Snelste ronde (4e): Rins, 1.59,346 = 177,9 km/u.

4

seconden was slechts het verschil tussen winnaar Francesco Bagnaia en de negende plaats van Aleix Espargaró.

6

races voor het einde van het seizoen 2022 beëindigt Andrea Dovizioso zijn carrière. De Italiaan rijdt zijn laatste race in Misano.

1’57.767

is het nieuwe ronderecord waarmee Johann Zarco pole position pakte.

77.500

pond (bijna 92.000 euro) bracht de veiling van de Day of Champions op, die donderdag voorafgaand aan de Britse GP voor het goede doel werd gehouden.

Quotes

Voorspelling sportchef Marien

Francesco Bagnaia heeft de smaak helemaal te pakken met zijn overwinningen in Assen en Silverstone. De Red Bull Ring is Ducati-terrein. De nieuwe chicane – die een recht stuk van het Oostenrijkse circuit heeft ingekort – is voor de huidige Ducati geen probleem. Ik verwacht dat Bagnaia zijn zegereeks zal voortzetten. Na Oostenrijk verhuist het MotoGP-paddock naar Misano en Aragon, opnieuw twee favoriete banen van de Italiaan. Ik ben daarom zeer benieuwd hoe de WK-tussenstand eruitziet wanneer we aan de overzeese races beginnen.