vrijdag 8 december 2023

MotoGP planning voor 2024 bekend: extra veel races

De voorlopige kalender voor het FIM MotoGP Wereldkampioenschap 2024 is onthuld. Het kampioenschap heeft volgend jaar maar liefst 22 Grand Prixs, in 18 landen.  

Het belooft een gedenkwaardig jaar te worden, aangezien MotoGP in 2024 het 75-jarig jubileum van de Grand Prix-motorraces viert. De sport markeert deze mijlpaal ook met een overgang naar 100 procent duurzame brandstof. Vanaf 2024 moet de brandstof minimaal 40 procent van niet-fossiele oorsprong zijn, voordat dit in 2027 de volle 100 procent moet zijn. De kalender voor 2024 behoudt ook zijn regionale karakter, met races gegroepeerd op geografische locaties en langs routes die een verhoogde efficiëntie mogelijk maken bij het vervoer van vracht en personeel over de hele wereld. Met 11 races voor de zomerstop en 11 daarna, is het een perfecte balans.

De sensationeelste transfers in de MotoGP. Wordt Marc Márquez de volgende?

Dus, waar beginnen we? De actie begint met de Grand Prix van Qatar, als seizoens-opener. Het Lusail International Circuit wordt daarna opgevolgd door het indrukwekkende Autodromo Internacional do Algarve, in Portugal. MotoGP gaat vervolgens naar Amerika voor de eerste back-to-back met Termas de Rio Hondo en het Circuit of the Americas in april.

Daarna keert het terug naar Europa voor het klassieke Circuito de Jerez-Angel Nieto, voordat Le Mans in mei op de planning staat. De Catalaanse GP keert daarna terug naar een eerdere positie in de kalender en krijgt opvolging door Autodromo Internazionale del Mugello. MotoGP™ gaat midden juni nieuwe wegen inslaan op het Sokol International Racetrack, waar het circuit de 75e locatie wordt om een race in de premierklasse te organiseren. Daarmee is Kazachstan hiermee het 31e land, dat de Grand Prix-motorraces verwelkomt. Daarna sluit een andere back-to-back het eerste deel van het seizoen af met het TT Circuit Assen voorafgaand aan de zomerstop.

Na de zomerstop

De actie keert na de zomer terug op Silverstone en de Red Bull Ring. Hierna komt de laatste Europese back-to-back MotorLand Aragon, vlak voor Misano. Vervolgens vertrekt de paddock voor twee actievolle triple headers.

Na een bejubeld debuut voor de Indian Grand Prix in 2023, is het Buddh International Circuit in 2024 onze eerste stop in Azië. Daarna gaan we naar het Pertamina Mandalika International Circuit in Indonesië. Het Mobility Resort Motegi in Japan staat verder op de planning.  

Na een weekend pauze begint het laatste gedeelte Down Under. MotoGP gaat naar Phillip Island en keert daarna terug naar Buriram in Thailand en het Sepang International Circuit in Maleisië. Tot slot roept het sluiten van het seizoen op het klassieke Circuit Ricardo Tormo in Spanje, terwijl een seizoen dat de geschiedenis ingaat, wordt afgerond.

MotoGP planning 2024
Afbeelding: MotoGP
Jesse Busser
Jesse Busser
Jesse Busser werd op 27 januari 1998 geboren en had tijdens zijn vroege jeugd niet al te veel met tweewielers. Daar kwam spectaculair verandering in toen hij op zijn zestiende begon met scooterrijden. Toentertijd was de motor die hij later wilde rijden een Moto Guzzi Griso 750, maar nu is hij niet meer weg te slaan van zijn Suzuki DL-1000 V-Strom.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen