Motor en film > Fastest (2011)

Fastest is een documentaire van speelfilmlengte over de MotoGP. Centraal staan de prestaties van Valentino Rossi in het raceseizoen 2010. Maar de film bevat ook een pijnlijk interview met wijlen Marco Simoncelli. Fastest begint in 2009, met beelden van de onwaarschijnlijk spannende eindstrijd tussen Valentino Rossi en zijn Yamaha-teamgenoot Jorge Lorenzo op het circuit van Barcelona.

In een kat-en-muis-spel snoepen de gevierde Italiaan en de jonge Spanjaard elkaar keer op keer de leidende positie af. De kijker ziet het vanuit de lucht, vanaf de kant, door de ogen van de coureur èn vanuit het perspectief van diens kont. Met enige gêne merkt de toeschouwer dat hij – op het puntje van zijn luie stoel – zijn bovenlijf heen en weer beweegt op het ritme van de bochten.

Met het oog op de latere gebeurtenissen zijn de scènes waarin de dan 23-jarige Marco Simoncelli aan het woord komt ronduit pijnlijk. Een kwajongen die ontwapenend glimlacht als zijn reputatie als waaghals ter sprake komt. “Tijdens de race wil je de ander vermoorden, maar na de race schud je hem de hand en ga je samen een pilsje drinken.” Honderduit vertelt hij over zijn val op het Maleisische Sepang-circuit in 2010. Lachend voegt hij eraan toe dat hij op zo’n moment toch wel een beetje bang is. “Nou, eigenlijk meer dan een beetje.” Een jaar later zou hij op hetzelfde circuit verongelukken.

Meer lezen? Mis dan de nieuwe MOTO73 (nummer 16) niet!

Tekst: Fanta Voogd

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.