dinsdag 18 juni 2024

MXGP Kegums, Letland: Gajser en Geerts 2 x 1

Voor Tim Gajser en Jago Geerts verliep de GP in Letland voortreffelijk. Beiden wisten twee keer als winnaar over de finish te komen. Glenn Coldenhoff en Kaj de Wolf eindigden met de vierde plaats net buiten het podium.

Fotografie: Fabrikanten

Op de 1.790 meter lange zanderige baan behaalden de Nederlanders in voorgaande jaren altijd uitstekende resultaten. Nu geen podiumplaatsen, maar er werd opnieuw goed gepresteerd. Glenn Coldenhoff – in 2015 en 2020 nog winnaar – was in beide manches de beste Nederlander. Hij kwam als vijfde en derde over de finish. Voor Brian Bogers waren de klasseringen acht en zes weggelegd. Calvin Vlaanderen, die zes dagen eerder in Oldebroek een vergelijkbaar tempo reed als Coldenhoff en Bogers, blijft in GP’s toch net een beetje achter bij die twee. Hij werd veertiende en zevende. Met Coldenhoff als vierde, Bogers als zevende en Vlaanderen als negende stonden alle drie Nederlanders in de top-tien.

Jorge Prado voerde lange tijd het veld aan in de eerste manche, maar Tim Gajser sloop steeds dichterbij. Met nog vijf ronden te gaan nam de Sloveen de kop over van de Spanjaard. Prado gaf zich niet gewonnen en reed een zeer sterke slotronde. Kort voor de finish trachtte hij Gajser te passeren. Dat lukte net niet, maar door zijn hoge snelheid kwam hij in de lucht in aanraking met het achterwiel van Gajser. Die bleef overeind, maar Prado kwam ten val en werd slechts twaalfde.

In de tweede manche was Prado meteen kansloos voor een hoge klassering door in de tweede ronde onderuit te gaan. Meer dan de dertiende plaats zat er voor hem niet in, waardoor hij geen goede zakendeed in de titelstrijd. Klassementsleider Gajser zegevierde wel, nadat hij had afgerekend met publieksfavoriet Pauls Jonass. Het gat tussen Gajser en Prado verdubbelde van 33 naar 66 punten.

MXGP Portugal: Brian Bogers verrast

Tweemaal Jago Geerts in de MX2

Een GP eerder verloor Jago Geerts de rode leidersplaat aan Tom Vialle. Dat leek hem te motiveren om optimaal terug te slaan. En dat deed de Belg, want in de eerste manche liet hij de sterk rijdende Noor Kevin Horgmo vijf seconden achter zich. Vialle kwam ten val, maar verloor weinig en finishte als vijfde. In de tweede manche had Horgmo kopstart en bleef elf ronden het veld aanvoeren. Net nadat hij door Geerts van de leiding was verdrongen, ging Horgmo onderuit en verspeelde twee plaatsen waardoor hij als vierde over de finish kwam. Tweede totaal betekende zijn eerste podiumplaats. Vialle werd derde.

Kaj de Wolf ging in de eerste ronde van de eerste manche onderuit en moest zich naar voren werken. Dat leverde hem nog de twaalfde plaats op. In de tweede race zat hij steeds voorin en dat werd beloond met de tweede plaats.

In zijn tweede GP boekte Rick Elzinga opnieuw flink wat WK-punten door zevende en achttiende te worden. Kay Karssemakers kon zijn rentree na blessureleed niet met punten afsluiten; hij werd in beide manches 23e.

Quotes

Tussenstand

MXGP (Na 12 manches)

1. Gajser, Honda, 286;
2. Prado, GasGas, 220;
3. Renaux, Yamaha, 215;
4. Seewer, Yamaha, 187;
5. Coldenhoff, Yamaha, 177;
7. Bogers, Husqvarna, 154;
12. Vlaanderen, Yamaha, 96.

MX2 (Na 12 manches)

1. Geerts, Yamaha, 244;
2. Vialle, KTM, 244;
3. Längenfelder, GasGas, 181;
4. De Wolf, Husqvarna, 181;
5. Haarup, Kawasaki, 181;
16. Van de Moosdijk, Husqvarna, 55;
17. Elzinga, Yamaha, 41;
29. Karssemakers, KTM, 10.

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen