dinsdag 23 juli 2024

MXGP Portugal: Brian Bogers verrast

Twee weken nadat bij de vorige GP in Argentinië een schouder uit de kom raakte, bleek Brian Bogers weer geheel hersteld te zijn. Dat demonstreerde hij door in Agueda zijn eerste MXGP-podiumplaats te behalen. 

Fotografie: fabrikanten

Na de kwalificatiereeks op zaterdagmiddag waren de vooruitzichten voor de Nederlanders uitstekend: Glenn Coldenhoff won, Bogers was derde en Calvin Vlaanderen zesde. Dat dit geen toeval was liet dit trio in de beide manches op zondag zien. Jorge Prado leidde de eerste manche van het begin tot het eind, met aanvankelijk Coldenhoff op de tweede plaats. Dat duurde slechts enkele ronden, toen nam Bogers die positie over. Bogers kwam nog dicht bij Prado; op de finish was het verschil net iets meer dan een seconde. In de slotfase van de wedstrijd werd Bogers nog genaderd door Tim Gajser, die het eerder nogal wat moeite had gekost om Bogers’ Husqvarna-teamgenoot Pauls Jonass voorbij te komen. Achter Gajser werd Coldenhoff vierde. Vlaanderen kwam als achtste over de finish.

MXGP Argentinië: Nederlanders in mineur

Ook in de tweede manche vertrok Prado snel, maar na een derde van de wedstrijd zag hij zich voorbijgestoken door Gajser, die geleidelijk wat afstand wist te nemen van de Spanjaard. Jonass was lang derde, maar slaagde er niet in de aandringende Coldenhoff achter zich te houden. Bogers werkte zich vanaf de zevende stek bij de eerste doorkomst geleidelijk naar voren en finishte als vierde. Dat betekende de derde plaats in het dagklassement achter Prado (eerste GP-zege van dit jaar) en Gajser, en net voor Coldenhoff. Vlaanderen wist ten koste van Jeremy Seewer de zesde plaats te pakken.

Kay de Wolf kwam niet helemaal ongeschonden terug uit Argentinië, maar kon in Portugal voluit rijden. Hij eindigde in de MX2 als derde en zesde, wat hem achter Tom Vialle (eerste en tweede), Mikkel Haarup en Jago Geerts (winnaar van de tweede manche) de vierde plaats totaal opleverde.

Ziekenboeg

Tot slot een update van de ziekenboeg. Roan van de Moosdijk raakte bij de vorige GP in Argentinië geblesseerd. Hij reed daar al met een scheurtje in zijn schouder, opgelopen in Mantova. Die blessure is verergerd en bovendien kwamen daar nog een gebroken pols en een gebroken sleutelbeen bij. Hij is geopereerd aan zijn schouder en zal geruime tijd zijn uitgeschakeld. Davy Pootjes had gehoopt er in Agueda weer bij te zijn, maar reisde niet af naar Portugal, omdat hij bij een training in Nederland geblesseerd raakte aan een zijn enkel en knie. Kay Karssemakers liep in Mantova een polsblessure op en voelde zich nog net niet fit genoeg om in Portugal zijn rentree te kunnen maken. Het herstel van Romain Febvre verloopt niet voorspoedig. Zijn scheenbeen zit niet goed aan elkaar. Hij zal worden geopereerd en er zal een stukje bot uit de heup worden genomen dat in het scheenbeen wordt gezet.

Tussenstand

MXGP (na 8 manches)

1. Gajser, Honda, 186;
2. Prado, GasGas, 165;
3. Renaux, Yamaha, 144;
4. Seewer, Yamaha, 124;
5. Coldenhoff, Yamaha, 109;
8. Bogers, Husqvarna, 97;
14. Vlaanderen, Yamaha, 60.

MX2 (na 8 manches)

1. Geerts, Yamaha, 174;
2. Vialle, KTM, 158;
3. Haarup, Kawasaki, 132;
4. Längenfelder, GasGas, 130;
5. Adamo, GasGas, 115;
6. De Wolf, Husqvarna, 113;
14. Van de Moosdijk, Husqvarna, 55;
25. Karssemakers, KTM, 10.

Quotes

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen