Nederland wint EK Zijspancross landenteams in Cingoli – wereldtoppers

EK Zijspancross landenteams Cingoli

Tekst: Asse Klein, Emil Bilars, Marien Cahuzak, Ad van de Graaf
Foto’s: Rik Claeys, Damon Teerink, Jan Timmerman, BSB

Nederland heeft de eerste plaats behaald in het EK zijspancross voor landenteams. Er kwam dit jaar veel tegenstand van Groot-Brittannië, dat met Foden/Humphrey verrassend twee keer een eerste plek scoorde in twee van de drie heats. Vooraf werd ook veel tegenstand van België verwacht. Het ging echter mis met de nieuwbakken Belgische wereldkampioen Vanluchene, die in Italië de Nederlander Robbie Bax in de bak had staan. Bakkenist Robbie was in duel met broer Etienne Bax, die namens Nederland de leiding had. Toen Bax/Cermak het zijspan iets naar buiten liet lopen, kon de aanstormende Vanluchene/Bax het zijspan niet normaal stoppen en ging men hard over de kop. Hierbij scheurde Robbie Bax zijn kniebanden af en door deze blessure kon het team niet meer in actie komen, waardoor België een goede klassering wel kon vergeten. Justin Keuben /Aivar van der Wiel en Koen Hermans/Ben van den Bogaart deden wat ze moesten doen, ondanks dat Hermans één keer zou uitvallen. Nederland pakte, zij het nipt, minder strafpunten, dan Engeland op de tweede en Frankrijk op derde plek en wist zo de titel bij de zijspancross in de wacht te slepen.

Moto3 Indonesië 2023: Collin Veijer opnieuw dicht bij eerste grand prix-podium

IDC Assen

Titels voor Van Wikselaar, Tessels en Overbeeke

De finaleraces voor het IDC-kampioenschap werden verreden op het TT Circuit Assen. In alle klassen moest de beslissing omtrent de kampioenstitel nog worden beslist en dat beloofde op voorhand voldoende spanning.

In de Supersport-klasse pakte Wiljan van Wikselaar na zijn overwinning in de eerste race de titel. De Yamaha-coureur mocht van pole van start gaan en samen met zijn naaste rivaal Rik Kooistra streden de twee merkgenoten om de winst. De kersverse kampioen had het geluk wel aan zijn zijde, want vanwege een technisch mankement startte hij niet in de tweede wedstrijd.

In de Dutch Superbike klasse ging de titel naar Wayne Tessels. De Kawasaki-coureur had voldoende aan een tweede en eerste plaats. In de wetenschap dat de titel hem bijna niet meer kon ontgaan nam hij geen onnodige risico’s. Na een matige start in de eerste race vocht Tessels zich naar voren, maar moest zijn meerdere erkennen in Eddie de Boer. De tweede plaats was ruim voldoende om de Dutch Superbike-titel veilig te stellen. Tessels liet in de tweede manche zien de terechte kampioen te zijn en met een minimaal verschil van slechts 0,081 seconde troefde hij De Boer nipt af.

Voor het Druijff Racing Kawasaki-team was 2023 een prima seizoen. In de Niked Bikes klasse behaalde Joep Overbeeke de titel, voor Kevin de Haan en Daisy Verhoeven.

De titel in de Supersport-klasse was voor Wiljan van Wikselaar.

WK Zijspan Oschersleben

Streuer zesde

De voorlaatste ronde van de WK Zijspannen werd verreden tijdens het Bonovo Action Sidecar Festival in Oschersleben. Een evenement met enkel zijspanraces. De sprintrace op zaterdagmiddag werd in de eerste ronde stilgelegd door een crash met diverse combinaties, waarbij ook de Nederlandse bakkenist Ferry Segers geblesseerd raakte. Een uur later – toen het al donker begon te worden – was de herstart. Bennie Streuer en zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch reden in de beginfase in zesde positie, maar moesten zoals vaker dit jaar de race vroegtijdig staken vanwege technische problemen. Ilse de Haas werd als bakkenist van Pekka Päivärinta zowel in de sprintrace als de hoofdrace op zondag zevende. Streuer en Kölsch revancheerden zich met een zesde plaats in de hoofdrace, al zijn dat nog niet resultaten waar de zijspanrijder uit Grolloo tevreden van wordt.

Rogier Weekers en Remco Moes maakten hun debuut in het WK. De Nederlandse combinatie werd zeventiende in de sprintrace en in de hoofdrace pakten zij drie WK-punten door als dertiende te finishen. De winst ging tweemaal naar de Britse combinatie met Stephen Kershaw en Ryan Charlwood. Regerend wereldkampioenen Todd Ellis en Emmanuelle Clement deze goede zaken in de titelstrijd door tweemaal tweede te worden. Ellis en Clement liepen uit naar een voorsprong van 22 punten op de gebroeders Ben en Tom Birchall, die vijfde en derde werden in Oschersleben. Streuer en Kölsch staan achtste in de tussenstand, twee plaatsen achter Päivärinta en De Haas. De laatste ronde van het seizoen staat eind oktober gepland in het Portugese Estoril.

Bennie Streuer en Kevin Kölsch (21) staan met nog één race te gaan achtste in de tussenstand.

Brittish Superbike Brands Hatch

Van Sikkelerus naar BSB in 2024

Jaimie van Sikkelerus wordt in 2024 de eerste permanente Nederlandse deelnemer in de prestigieuze British Superbike-klasse. De 26-jarige coureur reed de afgelopen drie jaar met zijn privéteam in de British Supersport-klasse en gaat volgend jaar racen voor C&L Fairburn Properties/Jackson Racing-team. Het Britse team – dat zal uitkomen met Honda CBR1000RR-R Fireblade motoren – is tevens nieuw in de British Superbike en komt over uit de Superstock 1000-klasse.

Van Sikkelerus gaat, net als zijn ervaren teamgenoot Billy McConnell, deelnemen in de ‘Pathwa’-klasse. In deze categorie hebben de motoren iets minder vrijheid, vergeleken met de British Superbike-klasse, met als doel om de kosten te reduceren.

Waarom Spanjaarden en Italianen zo dominant zijn in de Grand Prix

Van Sikkelerus kwam half oktober voorlopig voor de laatste keer uit in de British Supersport-klasse tijdens de slotronde van 2023 op de Brands Hatch. In de eerste race deed de rijder uit Akersloot het uitstekend. Na lang aansluiting te hebben gehad met de kopgroep finishte hij net buiten het podium op een vierde plaats. De tweede race verliep minder goed voor Van Sikkelerus waarin hij tiende werd. De MPM Routz Racing Team-rijder is net als vorig jaar op een vijfde plaats in het British Supersport-kampioenschap geëindigd.

Kort door de bocht

Jurrien van Crugten, Owen van Trigt en Kiyano Veijer mochten deelnemen aan de selectietraining voor de Red Bull Rookies Cup 2024. Op het Spaanse Guadix waren in totaal 111 rijders uitgenodigd die gingen strijden voor 10 vrijgekomen plekken in dé talentencompetitie richting de Grand Prix. De drie Nederlandse talenten wisten de finaledag te bereiken, maar geen van hen werd geselecteerd voor het seizoen 2024. Daarom zal er volgend jaar – net als in 2023 – geen Nederlander actief zijn in de Red Bull Rookies Cup.

Enkele uren nadat hij zich al tot wereldkampioen Supermoto S1GP gekroond had, won Marc-Reiner Schmidt ook nog eens overtuigend de 36e editie van de Superbiker van Mettet, voor Lukas Höllbacher en Markus Class. In totaal bezochten 27.000 (!) mensen het Circuit Jules Tacheny om getuige te zijn van de grootste Supermoto-race ter wereld.

Tijdens de voorlaatste ronde van de FIM JuniorGP op Motorland Aragón zijn Kiyano Veijer en Owen van Trigt er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de hoofdraces van de European Talent Cup. Van de 56 deelnemers plaatsen de snelste 30 rijders in de kwalificatie zich voor de wedstrijden. De Last Chance Racing (B-wedstrijd), waaraan Veijer en Van Trigt mochten deelnemen, ging niet door vanwege dichte mist aan het begin van de racedag.

Op de TT Junior Track in Assen zijn de nieuwe Molenaar NSF100 Cup-kampioenen bekend geworden. In een enerverend raceweekend wist JayJay den Hoed de kampioenstitel veilig te stellen, terwijl Milan Hunneman dat deed voor het Rookies-kampioenschap.

Kay de Wolf heeft de Strandcross in Lemmer met overmacht gewonnen. Hij was de beste in de eerste manche, de tweede manche en de superfinale. Zelfs Jeffrey Herlings had geen antwoord, al had Herlings met het missen van wedstrijdritme, een technisch probleem en een onschuldige val meer dan genoeg geldige excuses.

Het ONK enduro in Hellendoorn is gewonnen door Lucas Dolfing, voor Wesley Pittens en Thierry Pittens. Max Schwarte won de E1-klasse.

Herman Jolink had de smaak flink te tijdens de dragrace over een kwart mijl in Zerbst, Duitsland. In de tweede race heeft hij de eerste ronde gewonnen. Zijn reactietijd bij de start was 0,061 seconden en hij bereikte een snelheid van 100 km/u in 1,304 seconden. Herman voltooide uiteindelijk de sprint over een afstand van 1/8 mijl (201 meter) in 5,510 seconden en behaalde een tijd van 8,764 seconden met een topsnelheid van 220 km/u op de kwart mijl. Zijn tegenstander Raul Gibs kwam tot een tijd van 9,443 seconden met een topsnelheid van 219 km/u op de 1/4 mijl. De Ducati Panigale-1 Drag Bike waarop Herman Jolink racet is onlangs nieuw gebouwd. De oorspronkelijke motor had een inhoud van 1199 cc, maar na aanpassingen aan de krukas en drijfstangen is de inhoud vergroot naar 1408 cc. Het frame van de motor is ontworpen en gebouwd door Herman Jolink zelf.