maandag 24 juni 2024

Nederlanders in de MotoGP: geen Nederlands succes in de Moto2

Zonta van den Goorbergh – Moto2

Het werd absoluut niet de thuisrace die Zonta van den Goorbergh voor ogen had. Het begon hoopvol met een negentiende tijd in de eerste training op 1,2 seconde van de kop. In de tweede training kwam de ommekeer van het weekend. De 17-jarige coureur kwam in de Geert Timmerbocht hard ten val. De motor was totaal afgeschreven. Zonta liep geen breuken op, maar zijn lijf was wel zeer stijf bij de start van de tweede dag. Daarnaast lukte het de Fieten Olie Racing G- rijder niet om zijn vertrouwen op het TT Circuit weer terug te vinden. Zonta zette een 23e tijd in de kwalificatie. De jonge rijder wilde graag een goede race neerzetten en hoopte natuurlijk om zijn eerste WK-punten te behalen voor eigen publiek. Maar zover kwam het niet. Zonta reed een teleurstellende race, die hij als twintigste op vijftig seconden van de winnaar afsloot. ‘Ik kan eromheen draaien, maar ik denk dat dit mijn slechtste Moto2-race tot nu toe is geweest. Ik heb alles gegeven, maar na een paar ronden begonnen mijn spieren vast te zitten en kon ik niet fatsoenlijk meer op de motor zitten. Of dat nou nog door de crash van vrijdag komt, weet ik niet. Het was weer een hele zware wedstrijd en dat is precies niet wat je wilt in je thuisrace. Een mega teleurstelling voor mij en ook voor het team, want ook voor hen is het een thuisrace. Als je in deze wereld wilt blijven, moet je presenteren en helemaal in dit soort races. En dat heb ik vandaag niet gedaan’, verklaarde Zonta na afloop.

Moto2 Nederland en Duitsland 2023: Jake Dixon boekt in Assen eerste Grand Prix zege

Tekst Asse Klein Foto’s Henk Keulemans

Zonta had een hele zware wedstrijd op Assen na zijn val op vrijdag.

Harde werken Bo niet beloond

Wat Jorge Lorenzo tien jaar geleden wel lukte, daar slaagde Bo Bendsneyder tijdens de TT Assen van 2023 niet in. Hij werd een week voor zijn thuisrace bij de start op de Sachsenring van de motor gereden met een rechter sleutelbeenbreuk tot gevolg. Zelfs het team zette na de race al een streep door Bo’s kans om deel te nemen in Assen. Hij dacht daar zelf anders over en liet zich maandag na de crash opereren, onderging allerlei fysiotherapie en zelfs lasertherapie met als doel om donderdag in Assen ‘fit’ te worden verklaard. De dokteren dachten er anders over en hij werd ‘unfit’ verklaard. Bo: ‘Een enorme domper. Ik heb er alles aan gedaan en voel mij goed genoeg om te rijden. Ik had zelfs mijn pak en helm al klaargelegd, maar de circuitarts laat mij niet starten. De risico’s bij een eventuele nieuwe val zijn te groot volgens hem. Vroeger zag je dat rijders wel fit werden verklaard, zoals Marc Márquez met zijn armblessure in 2020, wat fout is gegaan. Ik denk dat ze daarvan geleerd hebben.’

Geen TT Assen voor Bo, nadat hij in 2022 keurig vijfde was geworden. De tijden veranderen, want Jorge Lorenzo werd in 2013 na een crash op vrijdag, waarbij hij ook zijn sleutelbeen brak, twee dagen later wel fit verklaard om te racen en werd zelfs vijfde in de race. Twee weken later ging het ook bij Lorenzo helemaal fout toen hij op de Sachsenring opnieuw crashte op zijn schouder en veel langer uit de roulatie was.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen