zondag 21 april 2024

Nederlanders in de MotoGP: podium voor Bo Bendsneyder

Bo Bendsneyder arriveerde puntloos in Amerika en kreeg bij aanvang van de Grand Prix een zware klap te verwerken door het nieuws dat zijn opa was overleden. De 24-jarige Nederlander had daardoor wel een duidelijke missie op het lange Circuit of the Americas: punten scoren voor zijn opa.

Fotografie: ANP, Teams en Henk Keulemans

Daar zou Bo Bendsneyder uitstekend in slagen, al koos hij niet voor de gemakkelijkste route. Hij moest zich in de kwalificatie via Q1 naar Q2 werken. Maar in deze sessie wist Bendsneyder wel het gevoel met de motor zover te verbeteren dat hij ‘ineens’ kon strijden voor de pole position. De Rotterdammer kwalificeerde zich als vierde op 0,157 seconde van de snelste rijder, terwijl zijn snelste ronde hem nog werd afgenomen, omdat die onder een gele vlag-situatie was geklokt. Anders had Bendsneyder op de eerste startrij gestaan. Maar de Pertamina Mandalika SAG Team-rijder maakte geen gebruik van zijn positie op de tweede startrij. Bij de start was Bendsneyder nog wel goed weg, maar nadat hij wat wijd uitkwam, viel hij snel terug. Een patroon dat we vaker hebben gezien. Na de openingsronde reed hij veertiende, waarmee Bendsneyder tien plekken had verloren. ‘Mijn eerste ronden waren erg slecht, met een volle tank had ik gewoon niet het juiste gevoel’, zou Bendsneyder het na afloop verwoorden.

Nederlanders in de MotoGP: punten bij Grand Prix-debuut Collin Veijer

Deze keer wist Bendsneyder zich indrukwekkend te herpakken. Constant was de Nederlander één van de snelste rijders op de baan, waardoor hij al snel weer in de Top-10 wist te komen. Daar bleef het niet bij. Bendsneyder kwam naar de negende, achtste, zevende en zesde plaats. Vervolgens kreeg hij zelfs de strijd voor de laatste podiumplaats in zicht. Het leek erop dat de race voor de Nederlander niet lang genoeg zou duren, want met het ingaan van de slotronde reed hij nog zesde. De strijd om de derde plaats was hevig, waarbij de rijders onderling contact hadden en een aantal keer wijd gingen. Bendsneyder profiteerde optimaal door in de tweede helft van de slotronde nog drie rijders te passeren en daarmee kwam hij uitzinnig als derde over de finish. Met zijn gebaren naar boven werd meteen duidelijk dat Bendsneyder zijn podiumplaats opdroeg aan zijn overleden opa. ‘Het was mentaal een zwaar weekend. Het is een lange reis geweest voor mij en mijn familie om op het Moto2-podium te eindigen. Deze podiumplaats is voor opa, daar draait het vandaag om’, vertelde een emotionele Bo kort na zijn geweldige inhaalrace.

Het was voor Bendsneyder – die bezig is aan zijn zesde Moto2 seizoen – zijn derde podiumplaats in zijn Grand Prix-carrière, nadat hij in 2016 ook tweemaal in de Moto3 als derde was gefinisht. Zoals Bendsneyder zelf al vertelde, verliep zijn reis naar het Moto2-podium met veel schommelingen en geregeld moeizaam, maar dat maakte dit resultaat – juist op dit moment – extra mooi. Voor Nederland was dit de allereerste podiumplaats in de Moto2-klasse, die sinds 2010 bestaat, en de eerste podiumplaats voor een Nederlander in de middenklasse van de Grands Prix sinds Wilco Zeelenberg tijdens de TT Assen van 1994 derde werd in de 250cc-wedstrijd. En dat was toch echt al bijna dertig jaar geleden. Gefeliciteerd Bo met dit in diverse opzichten unieke podium!

Zonta van den Goorbergh – Moto2

Zonta van den Goorbergh kan terugkijken op een goede Grand Prix van Amerika. Op een circuit wat hij naar eigen zeggen ‘lastig vindt’, wist de Fieten Olie Racing GP-coureur zich als eenentwintigste te kwalificeren. Van den Goorbergh had de pech dat in Q1 veel snelle namen deelnamen, waardoor hij niet de kans had om zich te plaatsen voor het tweede deel van de kwalificatie.

In de race wist de 17-jarige coureur een aantal plaatsen goed te maken en het duel met thuisrijder Sean Dylan Kelly te winnen, waardoor hij als zeventiende – twee plaatsen en zes seconden verwijderd van een puntenpositie – over de finish kwam. Na afloop had Zonta ook mooie woorden over voor zijn Nederlandse collega: ‘Heel erg mooi dat Bo op het podium wist te finishen. Dat is niet alleen goed voor hem, maar ook voor de hele Nederlandse motorsport.’

Zonta van den Goorbergh
Zonta van den Goorbergh.

Collin Veijer – Moto3

Het Circuit of the Americas in Austin was nieuw terrein voor Collin Veijer. De 18-jarige coureur leek het tempo te hebben om zich te plaatsen voor het tweede deel van de kwalificatie, maar door een crash halverwege de Q1-sessie viel hij terug en moest de Husqvarna-rijder als eenentwintigste starten. In de eerste ronde wist Veijer twee plaatsen te winnen. De Nederlandse Moto3-rijder kon net niet aanhaken bij de grote kopgroep van vijftien rijders, die later in de race in tweeën zou vallen. Veijer kwam terecht in de derde groep, die door een aantal crashes zou strijden voor een twaalfde plaats. Uiteindelijk kwam de Staphorster als dertiende over de finish, waarmee hij drie WK-punten scoorde en zijn totaal op zeven bracht. ‘Een goede race, maar jammer dat we in de beginfase de aansluiting met de voorste groep verloren’, vertelde de Liqui Moly Husqvarna Intact GP-rijder na afloop. Met zijn tweede puntenscore in drie races en deze keer op een onbekend circuit mag Veijer niet anders dan tevreden zijn over de start van zijn Grand Prix-carrière.

Collin Veijer
Collin Veijer.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen