zondag 19 mei 2024

Nederlanders in de MotoGP: punten bij Grand Prix-debuut Collin Veijer

Collin Veijer behoort tot de prominente lijst van rijders die in zijn eerste Grand Prix punten weet te scoren. In Portimão eindigde de Moto3-debutant knap als twaalfde. Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh zijn nog puntloos na de Moto2-races in Portugal en Argentinië .

Fotografie: Henk Keulemans, teams

Collin Veijer – Moto3

De 18-jarige Collin Veijer liet een sterke indruk achter tijdens zijn Grand Prix-debuut in Portugal. Het maximale wat verwacht mocht worden waren WK-punten, temeer omdat Veijer nog herstellende was van een vingerblessure, die hem tijdens de eerste test in Jerez nog langs de kant hield. Veijer zou leveren met een knappe twaalfde plaats. In de kwalificatie werkte de coureur uit Staphorst uitstekend samen met teamgenoot Ayumua Sasaki, wat de Japanner pole position opleverde. Veijer plaatste zich als veertiende voor zijn eerste WK Moto3-race. In de race moest de Nederlander de kopgroep, die uit zo’n twaalf rijders bestond, net laten gaan. Daarachter reed Veijer uitstekend en wist hij in de slotfase zelfs nog wat terrein goed te maken. De Liqui Moly Husqvarna Intact GP-rijder finishte op 6,9 seconde van de winnaar en scoorde vier WK-punten bij zijn debuut.

Moto3 Portugal en Argentinië 2023: zeges voor Daniel Holgado en Suzuki

In Argentinië – een compleet nieuw circuit voor Veijer en de andere nieuwkomers – wist hij zich rechtstreeks te plaatsen voor het tweede deel van de kwalificatie. Door een technisch probleem zat er in Q2 niet meer in dan een zeventiende startplaats. In de natte race had Veijer geen vertrouwen en reed hij in het achterveld naar een tweeëntwintigste plaats. Er waren meer nieuwkomers die moeite hadden met deze omstandigheden, zoals 2022 Red Bull Rookies Cup en Junior-WK Moto3 kampioen José Antonio Rueda. De jonge Spanjaard was in Portimão nog indrukwekkend vierde geworden, maar finishte in Argentinië achter Veijer als drieëntwintigste.

Bo Bendsneyder – Moto2

Qua snelheid in de trainingen liet Bo Bendsneyder zowel in Portugal als Argentinië zien met de top-10 van het sterke Moto2-veld mee te kunnen. In Portimão mocht de Rotterdammer, die bezig is aan zijn zesde seizoen in de middenklasse van de Grand Prix, als tiende starten. Bendsneyder kwam goed van zijn plek, maar had daar maar zeer kort plezier van. Bij het ingaan van de tweede ronde kwam Alonso Lopez stevig bij hem binnendoor, waardoor Bendsneyder ten val kwam. Het leverde de Spanjaard een long lap-penalty op, maar daar had de Nederlander weinig aan. ‘Ik had het gevoel dat we voor een goed resultaat konden. Mijn plan bij de start werkte. Ik was agressief en zat er goed bij. Helaas was de race snel voorbij’, vertelde Bo na afloop.

Een week later was Bendsneyder negende na de vrije trainingen in Argentinië. In de kwalificatie was het gripniveau anders, waar de 24-jarige coureur moeite mee had en hij genoegen moest nemen met een zeventiende startplaats. Op de natte baan in de race had de Pertamina Mandalika SAG Team-rijder het niet naar zijn zin. Ondanks een goede eerste ronde, zakte Bendsneyder snel terug. ‘Toen de baan opdroogde, wisten de andere rijders te versnellen, terwijl ik het lastig had. Vooral in de eerste bochten verloor ik veel tijd. Bendsneyder finishte op een teleurstellende tweeëntwintigste plaats. ‘

Zonta van den Goorbergh – Moto2

Zonta van den Goorbergh begon met griep aan zijn tweede seizoen in de Grand Prix. Ondanks zijn fysieke ongemakken, wist de jonge Brabander zich nog wel te plaatsen voor de Q2-kwalificatie. Een hele race rijden bleek te lang voor de 17-jarige. Van den Goorbergh stuurde zijn motor halverwege de race naar binnen, nadat hij net buiten de top-20 reed. ‘Ik wilde het proberen in de race. Vanaf de tweede ronde kreeg ik al weinig lucht en moest ik veel hoesten in de helm. Ik streed niet voor punten, dus heb besloten om naar binnen te gaan en mijn krachten te sparen voor Argentinië’, was Zonta’s reactie na de race. Lang om te herstellen had hij niet, want er stond een dag later een reis van 35 uur naar Argentinië op het programma.

Moto2 Portugal en Argentinië 2023: Tony Arbolino meest constante factor

Op het Termas de Río Hondo-circuit maakte Van den Goorbergh in 2022 indruk door zijn tempo in de trainingen en kwam hij rijdend rond de puntenposities ten val. Ondank dat Van den Goorbergh zich fitter voelde, lukte het hem niet om opnieuw te verrassen in Zuid-Amerika. De condities leken wel in het voordeel van de Fieten Olie Racing GP-rijder. Op een natte baan kon de jonge rijder vorig jaar namelijk een aantal keer imponeren, maar dat lukte hem deze keer niet of eigenlijk te laat. In de ingekorte race mocht Van den Goorbergh als twintigste starten. In de slotfase van de race kwam hij wel naar voren, maar was het niet genoeg om zijn eerste WK-punten te behalen. Van den Goorbergh kwam als achttiende over de finish.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen