donderdag 28 maart 2024

Net geen podium voor de Nederlanders – Nederlandse wereldtoppers

Het is de Nederlandse coureurs in de Northern Talent Cup net niet gelukt om een podiumplaats te scoren tijdens hun TT-optreden. Een week voor de thuisrace was Kas Beekmans ook net buiten het podium gefinisht met een vierde en zesde plaats op de Sachsenring. Loris Veneman maakte op het Duitse circuit zijn debuut in deze klasse, nadat hij de eerste races vanwege een sleutelbeenbreuk moest missen. Beekmans en Loris Veneman waren in Assen volop in gevecht voor de podiumplaatsen. In de eerste race gingen de rijders van start op regenbanden, maar droogde de baan gedurende de race volledig op. Drie Nederlanders maakten deel uit van de kopgroep. Veneman (P4), Beekmans (P5) en ook Damian Boessenkool (P6) kwamen honderdsten tekort voor hun eerste podium in deze talentencup.

Een dag later wist de Hongaar Rossi Moor weg te rijden. Beekmans en Veneman streden met een club van zo’n tien rijders om de tweede plaats. Beekmans kwam in het gedrang voor de laatste Geert Timmer-bocht ten val. Veneman werd opnieuw vierde. De andere Nederlander, Rio Olofsen, eindigde als twaalfde en vijftiende tijdens de races op het TT Circuit Assen.

Northern Talent Cup
Sachsenring (Duitsland) & TT Circuit Assen (Nederland)
18 t/m 20 juni & 25 t/m 27 juni

Jasper Iwema zestiende na moeizame TT

Voor Jasper Iwema was het zijn tiende TT-deelname, terwijl de MotoE-klasse waaraan hij deelneemt voor de eerste keer op het programma stond in Assen. De 31-jarige Drent had op meer gehoopt dan een zestiende plaats in de race. Het werd een moeizaam weekend voor Iwema, waarbij hij niet de aansluiting wist te vinden met het middenveld en praktisch iedere sessie als voorlaatste eindigde. Iwema wist in de voorgaande races dichter bij de groep te blijven. In de kwalificatie had de coureur van Pons Racing nog wat geluk, doordat er van wat rijders de rondetijd werd afgenomen vanwege het overschrijden van track limits. Hierdoor mocht de coureur uit Hooghalen als veertiende starten, maar in de eerste ronde viel hij al terug naar zijn eindpositie. Het grote probleem voor Iwema was om de 260 kilo zware elektrische motor op hoge snelheid van richting te veranderen. Op de layout van de TT Circuit Assen kwamen deze zwaktes onder een vergrootglas te liggen, gaf Iwema na afloop zelf aan. De MotoE-race werd gewonnen door Eric Granado voor Iwema’s teammaat Jordi Torres en Alessandro Zaccone.

MotoE
TT Circuit Assen (Nederland)
25 t/m 27 juni
Jasper Iwema

Van Sikkelerus oppermachtig

Sinds 2019 zijn de OW Cup-, nu IDC-coureurs, niet meer te gast geweest in de Motorsport Arena Oschersleben. Uiteraard was dat vanwege Covid-19 en iedereen was blij dat nu de tweede en derde ronde voor het IDC op het meest noordelijke gelegen permanente circuit van Duitsland kon worden verreden. Het is een kort, technisch en uitdagend circuit met een lengte van 3.667 meter. De Speedweek Festival Italia was een evenement onder de vlag van de Duitse organisatie Art Motor, CRT Holland had daar tijdblokken ingekocht voor de drie gecombineerde IDC-klassen. Onder bloedhete omstandigheden werd op de late vrijdagmiddag de eerste kwalificatie verreden, op zaterdagmorgen werden echter de snelste tijden gereden. Jaimie van Sikkelerus pakte uiteindelijk de pole voor Hamberg en Sander Brons in de Dutch ProClass 600 – Dutch Supersport 600.

In de eerste race op zaterdag won Van Sikkelerus voor Hamberg, die goed partij gaf. In de tweede race maakte Van Sikkelerus korte metten met de concurrentie en reed naar een afgetekende tweede zege. Hamberg werd weer tweede en Louis van Wijhe pakte beide keren de derde plaats. ‘De dubbelzege is mijn cadeau voor Vaderdag, mijn vader is mijn steun en toeverlaat’, sprak Jaimie.

In beide races van de Dutch Superbike was Ricardo Brink de grote uitblinker. De eerste race werd wel gewonnen door Alex Schacht, maar die telde als gastrijder niet mee. Ook in de tweede race hadden Brink en Schacht het met elkaar aan de stok tot de Deen uitviel met pech. Brink won ruim voor Danny van der Sluis en Frank Nieman, die beide keren hetzelfde podium vormden. Brink gaat ongeslagen aan de leiding voor het ONK. Pech was er voor Vasco van der Valk, die na een touché met een langzamere rijder in de kwalificatie ten val kwam en met een hersenschudding op moest geven.

IDC
Oschersleben (Duitsland)
18 t/m 20 juni

Kort door de bocht

Na haar succesvolle invalbeurt met de WK ZIJSPANNEN in Le Mans, is Ilse de Haas nu de vaste bakkenist van meervoudig wereldkampioen Pekka Päivärinta. Tijdens de tweede ronde van het seizoen op Pannoniaring stond de Fins-Nederlandse combinatie met een tweede en derde plaats tweemaal op het podium. Kees Endeveld vloog met zijn Duitse bakkenist Henrik Crome in de trainingen over de kop. In de races wist Endeveld naar een vijfde en zevende plaats te sturen.

Collin Veijer begon niet fit aan de RED BULL ROOKIES CUP op de Sachenring. De 16-jarige coureur uit Staphorst had twee vingers nog open liggen van een crash een week eerder in Catalunya. Dat Veijer ook vroeg in de eerste race ten val kwam, hielp niet voor zijn zelfvertrouwen. In de tweede race verbeet Veijer de pijn en finishte als elfde.

Jaimie van Sikkelerus begon na een jaar met zeven operaties aan het BSB-SEIZOEN op Oulton Park. In de eerste British Supersport-race finishte Van Sikkelerus als twaalfde. In de tweede race kwam de coureur van het MPM Routz Racing Team in de tiende ronde ten val.

In het EMX125 behaalde Kay Karssemakers op het Engelse Matterley Basin een mooie zesde plaats (32 punten). Het was wel even schrikken toen een andere rijder Kay hard raakte in de tweede manche, maar gelukkig ontsnapte hij aan blessures. Scott Smulders werd tiende (21 punten) en Ivano van Erp 21E (4 punten). In het EMX250 behaalde alleen Rick Elzinga punten (10) dankzij een vijftiende plaats in de daguitslag.