13 C
Nederland
zaterdag 24 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Niet Sykes, maar Guintoli kampioen

“Ik heb vandaag iets gevonden, waarvan ik al lang wist dat ik het had. Ik kon het alleen niet vinden.” Treffender had Sylvain Guintoli z’n prestaties tijdens de laatste twee WK Superbike-races van 2014 niet kunnen omschrijven. Want uitgerekend op het moment dat het moest, pakte hij z’n eerste dubbel uit z’n carrière. Het bleek na weer twee veelbesproken races genoeg voor het kampioenschap. In de eerste manche kwam Tom Sykes namelijk niet verder dan de derde plaats, opvallend genoeg achter z’n teamgenoot Loris Baz. Net als in Frankrijk, alweer een maand geleden, kreeg Baz wel op de opdracht zich te laten terugzakken, maar ditmaal deed hij dat niet. Het verdeelde de motorsport weer in twee kampen: voor of tegen teamorders. De derde plaats van Sykes in de tweede manche maakte vervolgens niets meer uit, door Guintoli’s tweede zege op rij. 

Baz was na afloop uiteraard helder: “Ik heb Tom tenminste één keer in mijn leven geholpen, op Magny-Cours. Ik ben er niet zeker van dat hij hetzelfde kan zeggen.” Voor de camera hield Sykes zich keurig, maar hij was via Twitter een dag later wel fel. Naar Baz, om misverstanden te voorkomen. Sykes: “Je hielp mijn inderdaad in Magny-Cours, maar mijn data en afstellingen hebben je zeker geholpen toen je bij Kawasaki kwam. De teamorders kwamen er misschien vanwege de chaos die je veroorzaakte in Sepang voor Team Kawasaki.” En zo ging het nog even door… Naar Guintoli was Sykes gelukkig heel anders, waarmee hij wel liet zien een goed verliezer te zijn. Zo feliciteerde hij Guintoli al in uitloopronde en deed dat ook na afloop, samen met zijn Nederlandse crewchief Marcel Duinker. 

Guintoli had uiteraard geen enkele behoefte om zich te mengen in de Kawasaki-discussie. Hij had immers een groot feest te vieren met zijn Aprilia-team, zijn vrouw, zijn vier kinderen en toen nog stiekem met Pata Honda. Pata Honda, ja zeker. Want vanmorgen kwam de bevestiging waarop iedereen al heel lang zat te wachten. Guintoli is volgend jaar de teamgenoot van Michael van der Mark in het WK Superbike. Daarmee hebben Ronald en Gerrit ten Kate zowel de wereldkampioen Superbike als Supersport aan boord. Er zijn veel mindere prestaties als meesterzet omschreven. 

Guintoli: “De gebeurtenissen van dit seizoen en vooral van gisteravond zoemen nog steeds in mijn hoofd. Ik ben heel blij om deel uit te gaan maken van de familie Honda. Bovendien is de hereniging met Pata bijzonder. De laatste keer dat we samenwerkten was zeer succesvol. Ik bracht Pata hun eerste overwinningen en we hebben een sterke relatie.” Gisteren had de naar Kawasaki vertrekkende Jonathan Rea het Nederlandse Ten Kate-team een prachtig afscheid bezorgd. Rea versloeg in strijd om de derde plaats in het eindklassement niemand minder dan Marco Melandri. Dat deed hij mede dankzij een knappe tweede plaats in de tweede manche. 

En dan Van der Mark. Met zes zeges, vier vierde plaatsen, drie snelste ronden, twee poles en slechts één uitvalbeurt is hij met afstand Wereldkampioen Supersport geworden. En dan zou je haast nog de tweede zege tijdens de Acht uren van Suzuka vergeten. Minstens net zo knap is dat Van der Mark nog altijd zichzelf is. Zo duwde hij zelf z’n motor terug van de kampioenen fotoshoot. Het zijn dingen die je eigenlijk nooit meer ziet. Om iedereen op een passende manier te bedanken, was Van der Mark gebrand op de zege in Qatar. En hoewel Jules Cluzel met een alles-of-niets ronde de pole position pakte, domineerde de Pata Honda-coureur eigenlijk het hele weekeinde. In de race was het alleen Ratthapark Wilairot die de Rotterdammer enigszins kon volgen. Al is volgen eigenlijk een veel te groot woord.

Op naar 2015!

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen